Ga naar de inhoud

Van dominant team naar het sukkelstraatje: Visma-Lease a Bike incasseerde al veel klappen dit seizoen

 wo 15 mei 2024 14:52
Van Aert viel hard na de Kanarieberg, Vingegaard liep breuken op in Baskenland en Uijtdebroeks werd ziek in de Giro.

2024 is nog niet het jaar van Visma-Lease a Bike. De opgave van Cian Uijtdebroeks in de Giro d'Italia is een zoveelste klap voor het Nederlands team. Het pakte toch al 19 zeges dit seizoen, maar kopmannen Wout van Aert en Jonas Vingegaard liggen in de lappenmand. Een overzicht van de pechmaanden van Visma-Lease a Bike. 

Het lijkt vaak een seizoen te zijn met enkel kommer en kwel, maar Visma-Lease a Bike heeft ook al successen gekend. 

 

19 keer was er feest bij de Nederlandse ploeg. Ze pakten de volle buit in het openingsweekend dankzij Jan Tratnik (Omloop) en Wout van Aert (Kuurne). 

 

Later in het voorjaar was er nog succes in Tirreno-Adriatico met Jonas Vingegaard en in Parijs-Nice en Dwars door Vlaanderen dankzij Matteo Jorgenson

 

De topklassiekers waren geen succes. In de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik finishte geen enkele Visma-renner in de top 10. Dat was vooral door pech. 

De waslijst aan pechmomenten bij Visma-Lease a Bike.

Pech verpest voorjaar

Want het geluk stond dit seizoen nog niet aan de kant van Visma-Lease a Bike. 

 

Vooral tijdens de E3 Saxo Classic zat het niet mee. Het begon al voor de wedstrijd, want Christophe Laporte kon niet starten door buikgriep.

 

Vroeg in de koers viel Per Strand Hagenes letterlijk weg met een breuk in zijn neus. Dylan van Baarle was ook betrokken bij een val en speelde geen rol van betekenis. 

 

Tiesj Benoot, net hersteld van een breuk in zijn heiligbeen, kwam wat later ten val en gaf op.

 

Ook kopman Wout van Aert deelde mee in de klappen. Hij viel op de Paterberg en kon zo niet mee met latere winnaar Mathieu van der Poel. 

Dubbele opdoffer

In zijn volgende koers viel Van Aert opnieuw, deze keer met zwaardere gevolgen. Hij ging stevig onderuit in Dwars door Vlaanderen en het verdict was hard: breuken in zijn sleutelbeen, borstbeen en meerdere ribben. 

 

Het paste in het plaatje van het ongelukkige voorjaar voor Visma-Lease a Bike. Dylan van Baarle, Christophe Laporte en Jan Tratnik moesten verstek laten gaan voor verschillende koersen. 

 

Bart Lemmen, revelatie in de Tour Down Under, brak dan weer zijn sleutelbeen in de Ronde van Catalonië. Daar moest ook Cian Uijtdebroeks opgeven, ook toen al door ziekte. 

 

De grootste klap voor de ploeg was de val van Jonas Vingegaard in de Ronde van het Baskenland. Net als onder meer Remco Evenepoel en Primoz Roglic viel hij er tegen hoge snelheid. 

 

Voor de Deen wordt het een race tegen de klok om topfit te zijn voor de Ronde van Frankrijk, zijn grote doel. De Deen verbleef nog een tijdje in het ziekenhuis om te herstellen van onder meer een longkneuzing en een klaplong.

Jonas Vingegaard zit sinds vorige week opnieuw op de fiets.

Vrouwe Fortuna werkt tegen

Dan maar revancheren in de Giro d'Italia?

 

Dat moest dan toch al zonder Wout van Aert. Hij mikte op ritzeges in de eerste grote ronde van het seizoen, maar zijn blessures doorboorden die plannen. 

 

Van Aert was niet de enige bij Visma-Lease a Bike die moest afzeggen voor de Ronde van Italië. Wilco Kelderman kon niet aan de start komen door een sleutelbeenbreuk. 

 

Koen Bouwman mocht hem vervangen, maar de bergkoning van 2022 werd ziek. 

 

Uiteindelijk vond de ploeg wel 8 renners om te starten, maar ook in de Giro zelf houdt de pech niet op. Al in etappe 2 viel Robert Gesink weg met een gebroken hand. 

 

Christophe Laporte, vervanger van Van Aert, kon ook niet lang genieten van de Italiaanse zon. De Europese kampioen viel hard en gaf enkele dagen later op. 

 

Ook aan het Giro-virus ontsnapt Visma-Lease a Bike niet. Gisteren startte Olav Kooij niet meer, vandaag Cian Uijtdebroeks. De ritzege van Kooij op dag 9 is een schamele troost voor de ploeg. 

 

Wanneer de sfeer bij het Nederlands team weer kan omkeren, is nog maar de vraag. Een terugkeer van Van Aert en Vingegaard is voorlopig nog niet aan de orde.

Uijtdebroeks moest de Giro verlaten als leider in het jongerenklassement.
Gerelateerd: