Ga naar de inhoud

Kersvers Europees kampioene Kim Meylemans: "Fietsen in het verkeer vind ik miljoen keer gevaarlijker dan skeleton"

 ma 5 februari 2024 18:53
Kim Meylemans
Kim Meylemans heeft vrijdag geschiedenis geschreven in het skeleton.

Kim Meylemans (27) heeft afgelopen vrijdag als allereerste Belgische de Europese titel veroverd in het skeleton. Maar wat is skeleton? Hoe gevaarlijk is het? En hoe kan je als Belgische de strijd aangaan met grote wintersportlanden? De antwoorden krijg je in de jongste aflevering van onze podcast Sporza Daily.

In het skeleton daal je een bobsleebaan af. Je ligt met je buik op een slee, met je hoofd naar voren. Snelheden kunnen oplopen tot 120 km/u en meer.

 

Dat is snel, maar niet gevaarlijk volgens kersvers Europees kampioene Kim Meylemans.

 

"Ik snap waarom mensen mijn sport gevaarlijk vinden, maar het valt best mee", vertelt ze in Sporza Daily.

 

"In België fietst iedereen met zijn fiets in het verkeer naar school of naar het werk. Dat vind ik 1 miljoen gevaarlijker dan skeleton."

 

Er zijn er niet veel, maar ik vind de baan in Letland superplezant.

Kim Meylemans

Kim Meylemans houdt van spanning. Niet voor niets kroonde ze zich tot Europees kampioene op "een beest van een baan": in Sigulda in Letland.

 

"Sigulda stond lang niet op de skeletonkalender", legt ze uit. "Het is een enorm technische baan die vooral gebouwd is voor het rodelen. De bochten volgen heel snel na mekaar, je krijgt er geen ademruimte."

 

"Het is vrij heftig en het minste foutje betaal je cash. Er zijn dus niet veel liefhebbers, maar ik wel. Ik vind de baan superplezant."

"Druppel op gloeiende plaat in vergelijking met toplanden"

Kim Meylemans leerde skeleton kennen in Duitsland, waar ze is opgegroeid. Onze oosterburen beschikken over een ruim wintersportbudget, in tegenstelling tot Meylemans.

 

"Sport Vlaanderen doet enorm veel voor me", vertelt de skeletoni. "Zonder die steun en die van Team Belgium zou ik niks kunnen doen. Zij bekostigen mijn seizoen, want voorts heb ik alleen materiaalsponsors."

 

"In vergelijking met grote landen is het een druppel op een gloeiende plaat, maar we hebben geen grote geschiedenis in het skeleton of veel knowhow, dus moeten we het doen met wat we hebben. En gelukkig werkt het nog wel goed."

Kim Meylemans
Kim Meylemans in actie op de olympische ijsbaan van Peking.

"Opboksen tegen toplanden als Duitsland is onbegonnen werk", zegt Hanna Mariën van de Belgische federatie voor bob- en sleesporten. "Die hebben eigen sleebouwers, eigen messenmakers, enzovoort."


"En dat materiaal is, net zoals in de Formule 1, van groot belang", vult Meylemans aan. "Je moet over de juiste slee en de juiste runners beschikken om te kunnen concurreren."


Met haar budget kan Meylemans een klein maar krachtig team samenstellen en met mooi materiaal sleeën. Een gouden combinatie waarmee ze vrijdag alle toplanden voorbleef op het EK.


Lukt het haar ook op het WK in Duitsland? Afspraak over twee weken op de ijsbaan van Winterberg.

Gerelateerd: