Ga naar de inhoud

GOUD! Matthias Casse houdt goeie generale repetitie met zege op Grand Slam in Parijs

 za 3 februari 2024 19:28
Matthias Casse was de beste in het grandslamtoernooi van Parijs.

Matthias Casse is het winnen niet verleerd. De beste Belgische judoka rekende op het grandslamtoernooi van Parijs af met iedereen in de klasse tot 81 kilogram. Een deugddoende zege voor Casse met het oog op de Olympische Spelen.

Het grandslamtoernooi van Parijs is op de kampioenschappen na een van de belangrijkste judotoernooien van het jaar. Bovendien is het minder dan een halfjaar een belangrijke graadmeter (en kwalificatiemoment) voor de Olympische Spelen.

 

Matthias Casse kreeg zijn finaleplaats niet cadeau. Tegen de Jamaicaan Max Stewart ging het nog vrij vlot, maar in zijn volgende drie kampen moest de Belgische nummer 1 steeds overuren maken.

Zo ook tegen Somon Machmadbekov in de halve finales. De Tadzjiek liep iets te veel bestraffingen op, de laatste nadat hij een mooie aanzet tot een worp van Casse probeerde af te weren.

Enkel Zelim Tckaev kon Casse nog van het goud houden en van een tweede eindzege in Parijs. Casse werd in de finale vaak in het defensief gedrongen en had het niet onder de markt met de 24-jarige nummer 12 van de wereld.

 

Met de rug tegen de muur - Casse had al twee bestraffingen opgelopen - klaarde onze landgenoot het toch in de golden score. Hij verraste zijn tegenstander met een snelle aanval die goed was voor ippon én goud.

 

Met zijn zege sprokkelt Casse belangrijke punten voor de wereldranglijst in de race om 1e reekshoofd te zijn over 6 maanden, ook in Parijs maar dan voor de Olympische Spelen.

Matthias Casse: "Best een zware dag"

"Ik ben blij dat ik het toch met een mooie beweging kon afmaken", verklaarde Matthias Casse in Parijs. "Ik had nog nooit tegen Tckaev gevochten in competitieverband, maar we hadden al wel in training gespard. Hij is een topjudoka."

 

"Het was niet de bedoeling om zo te winnen. De greep was bijzonder, omdat ik meestal aan de binnenkant probeer te zitten. Het was een instinctieve reactie waarmee ik het af kon maken."

 

"Honderd procent tevreden ben ik niet over dit gevecht, maar het is goed dat ik het heb gehad. Het  geeft me waardevolle aanwijzingen voor de toekomst." 

Parijs is gastheer van de Olympische Spelen. Het is een olympisch jaar. Dus het voelt goed om hier te winnen.

Matthias Casse

De nummer een van de wereld had in vier van zijn vijf kampen een golden score nodig. "En zo werd het best een zware dag. Het was niet makkelijk om in mijn routine te komen, om mijn ritme te vinden, maar ik ben echt blij dat ik het toernooi heb kunnen afsluiten met een mooie beweging. Dat geeft een geweldig gevoel." 

   
"Dit jaar was het deelnemersveld ongelooflijk sterk. Er waren alleen maar judoka's van wereldklasse en ik ben blij dat ik gewonnen heb. Parijs is gastheer van de Olympische Spelen. Het is een olympisch jaar. Dus het voelt goed om hier te winnen."


Casse kwam ook niet helemaal ongehavend uit de strijd. "Mijn scheenbeen is een beetje gezwollen en mijn gezicht is ook een beetje beschadigd, maar het is niets ernstig. In Parijs is het altijd hard tegen hard."