Ga naar de inhoud

Ilken Seynave verrast stilvallende topfavoriete Shanyl De Schoesitter bij de junioren

 za 13 januari 2024 11:44

Een eerste verrassing op het BK veldrijden in Meulebeke: niet Shanyl De Schoesitter maar Ilken Seynave is met de Belgische driekleur gaan lopen. De Schoesitter leek er een onewomanshow van te maken, maar ze viel in het tweede deel van de race stil.

Doorzetter Seynave beloond

Shanyl De Schoesitter grossierde de voorbije jaren in titels bij de jeugd, zowel in het veld, op de weg als in het mountainbike. Niets leek het Wase toptalent dan ook een nieuwe triomf in de weg te leggen in Meulebeke.

De Schoesitter liet er geen gras over groeien en leek halfweg de eerste ronde al ribbedebie. Waar haar concurrentes op de heuveltjes moesten afstappen, ploegde de renster van Pauwels Sauzen-Bingoal vrolijk door.

Achter haar had Ilken Seynave zich losgerukt van de andere medaillekandidaten. Ze bleef dapper vechten en zag haar inspanningen beloond toen De Schoesitter met de slotronde in zicht begon stil te vallen.

4 seconden had De Schoesitter over bij het luiden van de bel. Die was ze snel kwijt, want Seynave ging er zonder pardon op en over. De Schoesitter moest zelf nog knokken om de nummer 3, Alexe De Raedemaeker, af te houden voor het zilver.

Na de finish laaiden de emoties bij de 17-jarige Seynave hoog op. Ze is voor het eerst Belgisch kampioene, want ook in het mountainbike botste ze de voorbije jaren telkens op De Schoesitter.

Uitslag BK veldrijden junioren (v)
1. Ilken Seynave 41'47"
2. Shanyl De Schoesitter op 44"
3. Alexe De Raedemaeker 50"
4. Sanne Laurijssen 1'08"
5. Noor Vandendijck 1'35"
6. Laure Huybrechts 2'22"
7. Shanaya Esther Schollaert 2'26"
8. Auke De Buysser 4'03"
9. Marie De Schrijver 6'28"
10. Leonie Paulissen 6'59"

Seynave: "Eindelijk klop ik Shanyl"

"Ik had op een plaats in de top vijf gehoopt, maar pak de titel. Dit is ongelooflijk", zegt kersvers kampioene Ilken Seynave.

 

"In het mountainbike eindig ik steevast achter Shanyl De Schoesitter, maar in het veldrijden heb ik haar nu dan toch eens kunnen kloppen."

 

"Shanyl had snel een voorsprong, maar ik ben blijven knokken. Zodra ik haar in het vizier had, heb ik het volle pond gegeven en liet ik haar meteen in de steek. Ik ben vol blijven doorgaan en dat loonde."

"Ik ga me nu meer toeleggen op het veldrijden en op de weg. Het mountainbiken ga ik wat links laten liggen. Op het WK wil ik nog een stap vooruit zetten."

BK veldrijden in Meulebeke 
vrouwen nieuwelingen Zita Peeters
vrouwen junioren Ilken Seynave
mannen junioren Arthur Van den Boer
vrouwen beloften Lore De Schepper
vrouwen elite Sanne Cant
mannen nieuwelingen 1e jaars Cas Van Looke
mannen nieuwelingen 2e jaars Giel Lejeune
mannen beloften Emiel Verstrynge
mannen elite Eli Iserbyt