Ga naar de inhoud

Roeier Ward Lemmelijn gaat op nieuwe trainingslocatie de strijd met de wind aan: "Mijn beperkende factor"

 za 25 november 2023 10:41
Ward Lemmelijn (archieffoto) op zijn oude trainingslocatie in Hazewinkel.
Ward Lemmelijn (archieffoto) op zijn oude trainingslocatie in Hazewinkel.

Roeier Ward Lemmelijn heeft afgelopen weekend nog eens zijn visitekaartje afgegeven, met een kanontijd op het BK indoorroeien. De krachtpatser traint sinds kort op een nieuwe locatie en hoopt daarmee zijn technische achterstand op het water goed te maken. Ook de Olympische Spelen zitten nog in zijn achterhoofd.

Op het BK indoorroeien verpulverde Ward Lemmelijn vorige zaterdag zijn eigen Belgisch record. Bovendien naderde hij met een chrono van 5’38”6 tot op minder dan 3 seconden van het wereldrecord.

 

"Onder de 5'40" is een mythische grens in het roeien. Die 5'38"6 is de 5e chrono ooit op een ergometer. Het wereldrecord is wel een doel, maar 2,5 seconde op die afstand is wel veel. Toch denk ik dat het erin moet zitten", vertelt Lemmelijn aan Sporza.

 

De 26-jarige Lemmelijn is al enkele jaren wereldtop in het indoorroeien, maar dat heeft zich voorlopig nog niet kunnen vertalen in topresultaten op het water. "Omdat ik pas op latere leeftijd in het roeien ben terechtgekomen", legt hij uit.

 

"Ik hield altijd van zo stil mogelijk water, zodat ik mijn kracht zoveel mogelijk kan benutten. Hoe meer wind, hoe technischer de race. En dan hebben de meer technische roeiers een voorsprong op mij. Tot nog toe waren mijn prestaties op het water altijd heel weersafhankelijk."

Het deed deugd om zondag te winnen in moeilijke omstandigheden, want tot nu toe was de wind altijd mijn beperkende factor.

Ward Lemmelijn

Om die achterstand weg te werken, traint Lemmelijn sinds kort op het Schulensmeer in Lummen, waar de wind meer vrij spel heeft. En die trainingen renderen nu al, want zondag - een dag na het BK indoorroeien - won Lemmelijn een 6 km lange skiffrace op het Netekanaal.

 

"Dat was de bevestiging dat we goed bezig zijn. Het waren moeilijke omstandigheden zondag, met veel wind. Daarom was ik ook eens zo blij dat ik kon winnen, want tot nu toe was de wind altijd mijn beperkende factor."

 

Lemmelijn gelooft dat er nog veel rek op zit. "Fysiek blijf ik nog steeds stappen maken. En ook technisch heb ik nog veel werk om ook op het water top te worden, maar dat gaat niet van vandaag op morgen."

 

De volgende afspraak voor Lemmelijn is in februari in Varese, waar de knoop wordt doorgehakt welke Belgische roeier zal mogen deelnemen aan de kwalificaties voor de Olympische Spelen: Lemmelijn of Tim Brys. "Ik probeer nu nog een goeie winter door te maken om dan te kijken waar ik op internationaal niveau sta. Maar zelfs als Parijs niet lukt, is Los Angeles 2028 ook een mogelijkheid. Ik ben nog maar 26."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: