Ga naar de inhoud

Ook bij de roeibond vertrekt de hoofdcoach, maar: "Drie boten op de Olympische Spelen is nog mogelijk"

 za 18 november 2023 09:26
Tim Brys
Tim Brys wil deze keer solo naar de Olympische Spelen.

2023 is nog niet ten einde, maar blijkt nu al een woelig jaar voor verschillende sportfederaties in ons land. In het zwemmen en het turnen moesten de hoofdcoaches vertrekken en daar kwam recent ook het roeien bij. Met de Olympische Spelen om de hoek, besliste de Belgische roeibond om de samenwerking met hoofdcoach Axel Müller stop te zetten. "Het stropte bij de begeleiding van en communicatie met de jongere roeiers", klinkt het.

"Betere sfeer"

Fred Vergnoux in het zwemmen, Yves Kieffer en Marjorie Heuls in het turnen en nu ook Axel Müller in het roeien. Drie sportbonden namen minder dan een jaar voor de Spelen afscheid van hun hoofdtrainer(s), toevallig telkens buitenlanders.

 

Müller is de laatste in de rij. De Duitser was nog maar sinds januari vorig jaar aan de slag.

 

“Voor mij persoonlijk moest het niet, maar iedereen zag het wel aankomen”, vertelt ervaren roeier Tim Brys.

 

"Als oudere roeier, met meer ervaring, kon ik iets makkelijker toenadering zoeken met de coach. Bovendien zorgde mijn persoonlijke trainer (Dirk Crois, red) ervoor dat veel dingen die misliepen niet tot bij mij kwamen. Ik kon me focussen op het puur sportieve."

 

Dat was voor de jongere roeiers niet het geval, vervolgt Brys. "Voor die generatie, die de stap zet naar roeien op olympisch niveau, is het toch belangrijk dat zij de juiste begeleiding en communicatie krijgen. En daar was Axel Müller niet heel sterk in, daar stropte het", zegt skiffeur Brys.

 

En dus moest de beslissing genomen worden aldus Brys. Al is het wel kort voor de Spelen.

 

"Maar ik denk dat die timing net goed is. In voorbereiding naar en tijdens het WK voelde je veel frustraties. Er is snel geschakeld en dat effect merk je nu al. De sfeer is een stuk beter."

Tim Brys
Tim Brys (vooraan op de foto) begrijpt de beslissing.

"Omkadering terug op punt zetten"

Exit Müller dus, hij wordt niet rechtstreeks vervangen, maar de individuele coaches krijgen een grotere rol.

 

Daarnaast komt professor Jan Boone (UGent) er opnieuw bij als performance manager.

 

Opnieuw, want Boone was er al bij in de aanloop naar Tokio. Na een tweetal jaar aan de zijlijn neemt hij weer een grotere rol op. Hoe kadert hij het vertrek van Müller?

 

Boone: "Topsport is aan het veranderen, in die zin dat het niet meer allemaal van bovenaf wordt opgelegd en dat beslissingen ook toegelicht moeten worden. Ik hoorde dat dat wel ontbrak. Het is iets waar ik zeker op wil inzetten."

 

Een tweede pijler waar hij op wil werken is al wat onder het "fysieke" valt. "Planning, trainingsschema’s, opvolging, … . Ook de samenwerking met de coaches en dat samenwerken onderling stimuleren."

 

Tot slot wil Boone de band met experten opnieuw aanhalen. "Kijken welke roeier bijvoorbeeld nood heeft aan een sportpsycholoog of een voedingsexpert. Eigenlijk de sportwetenschappelijke omkadering terug op punt zetten, want dat was wel wat verwaterd."

Marlon Colpaert
Marlon Colpaert.

Van 0 naar 3 boten in Parijs?

Dat allemaal leidt hopelijk toch tot Belgische roeiboten in Parijs, want op dit moment zijn er nog geen landgenoten geplaatst.

 

Zowel Brys als Boone zijn overtuigd dat dat goed komt. "Ik denk dat we zelfs met drie boten nog een reële kans maken", zegt Brys.

 

Drie, dat zijn dan de skiff, de lichte dubbeltwee en de zware dubbeltwee. Brys: "Bij skiff, mijn nummer, en de lichte dubbel zijn de kansen wel groter want daar zijn er nog twee wedstrijden waar een ticket gehaald kan worden. De zware dubbel krijgt nog maar een kans."

 

Ook Jan Boone is positief. "Er is tijd verloren, ja, maar ook niet dramatisch. Het is niet volledig opnieuw beginnen. Het doel is nog altijd met drie boten naar Parijs!"

Niels Van Zandweghe en Tim Brys
Niels Van Zandweghe en Tim Brys in actie op de Olympische Spelen van Tokio.