Ga naar de inhoud

Milan Van den Haute (18) is debutant in 't Kuipke: "Ik bewonder Ethan Hayter"

 vr 17 november 2023 08:18
Milan Van den Haute was in 2022 laureaat in de Toekomstzesdaagse.

Midden oktober vierde hij zijn 18e verjaardag, een maand later draait Milan Van den Haute vrolijk mee op de Gentse wielerbaan. Als winnaar van de Toekomstzesdaagse in 2022 beleeft Van den Haute deze week zijn vuurdoop bij de profs. 

Uiteraard speelt Milan Van den Haute als debutant geen rol van betekenis in het klassement, maar de youngster trekt meer dan zijn streng in Gent. Tijdens de eerste dagen charmeerde hij het publiek al meermaals.

 

"De sfeer is geweldig", lacht Van den Haute, ondanks zijn 18-jarige leeftijd al duidelijk zeer matuur. "Het valt hier voorlopig zeer goed mee."

 

"De eerste ploegkoersen van 45 minuten waren van een serieus kaliber. Ik heb even mijn limieten opgezocht, maar ik probeer het met Michele Scartezzini (31) goed te doen."

 

Van den Haute kan eigenlijk nog jaren meedraaien bij de U23 in de toekomstzesdaagse. "Als ik naar de jongeren kijk, is het eigenlijk een beetje abnormaal. Ik zou bij hen moeten rijden, maar bij de profs rijden is een enorme ervaring."

 

"Ik heb eerder al bij de profs gereden in Rotterdam en ik denk dat ik er een goeie indruk heb gemaakt. En natuurlijk won ik hier vorig jaar bij de jeugd", verklaart hij zijn deelname in Gent.

Ik probeer een doorbraak te forceren op de piste, maar de weg laat ik niet vallen. Op termijn zal ik meer de weg opzoeken.

Milan Van den Haute is de benjamin van deze Zesdaagse
Milan Van den Haute en zijn ervaren Italiaanse ploegmakker.

Milan Van den Haute is afkomstig van Edelare nabij Oudenaarde. Dan lijkt een toekomst op de kasseien aannemelijker dan een carrière op de piste.

 

"In het begin vond ik kasseien leuk, maar op de piste ben ik enorm gegroeid", licht Van den Haute zijn toekomst toe.

 

"Ik probeer een doorbraak te forceren op de piste, maar de weg laat ik niet vallen. Op termijn zal ik meer de weg opzoeken."

 

"Ik ben geen sprinter", zegt hij nog over zijn profiel, "maar ik ben snel na een lastige koers. Ik zie me meer als een hardrijder, meer allround."

 

En als voorbeeld of idool pikt Van den Haute er een opvallende naam uit. "Ik keek vroeger vooral naar de Britten."

 

Maar Van den Haute kiest niet voor een voormalige topper als Bradley Wiggins. Hij kijkt naar het huidige peloton. "Ethan Hayter is iemand die eruit springt. Hij is een renner die ik bewonder."

Gerelateerd: