Ga naar de inhoud

Sporza Retro: Toen "held" Vincent Kompany België-Servië uitspeelde met gebroken neus en oogkas

 wo 15 november 2023 11:57
De botsing en het verdict: gebroken neus, barst in oogkas en lichte hersenschudding.

Straks kijken België en Servië elkaar in de ogen in een oefeninterland. De belangen zijn dus niet zo groot als in juni 2013 tijdens de kwalificatiecampagne voor het WK 2014 in Brazilië. België won, maar het was vooral de wedstrijd die Vincent Kompany uitspeelde met een gebroken neus en een barst in zijn oogkas.

"Ik had een vervanging niet toegelaten"

In een uitverkocht Koning Boudewijn-stadion ontvingen de Rode Duivels Servië voor een cruciale wedstrijd in de kwalificatie voor het WK 2014 in Brazilië.

 

Nadat Kevin De Bruyne de Belgen op voorsprong had gebracht, ging Vincent Kompany net na het halfuur neer na een zware botsing met de Servische doelman. De aanvoerder van de Rode Duivels had duidelijk zijn - bloedende - neus gebroken, maar wou koste wat het kost voortspelen.


"Het was niet alleen mijn neus die gebroken was, ook mijn oogkas was gebroken. Dat was geen prettig gevoel, zeker niet als je dan nog kopduels moet aangaan. Ik had ook nooit toegelaten dat de dokter mij zou laten vervangen, dan zouden we gevochten hebben aan de zijlijn", vertelde Kompany daar later over in de docureeks Iedereen Duivel.

 

Kompany zette veel op het spel voor zijn vaderland. "Achteraf gezien was het gevaarlijk." Eén iemand had hem kunnen doen stoppen. "Ik denk dat mijn moeder, moest ze er nog zijn, van de tribune was gekomen om mij van het veld te halen."

Veel mensen zagen het als een soort van heldendaad, wat het uiteraard niet is. Ik schaam me er meer over, dan dat ik er trots op ben. 

Vincent Kompany

Maar Kompany bleef op het terrein, zag Fellaini de 2-0 op het bord zetten en de Belgen wonnen uiteindelijk met 2-1. Zo bouwden de Rode Duivels een feestje, mét Kompany. "Ik kan niet meer ademen en ik kan niet meer zien, maar het is fantastisch", zei hij tijdens de ereronde.


"Tijdens de wedstrijd had ik het gevoel dat ik oké was. Veel mensen zagen het als een soort van heldendaad, wat het uiteraard niet is. Ik schaam me er meer over, dan dat ik er trots op ben. Het was gewoon onvolwassen om op dat moment voort te doen."

 

Het uiteindelijke verdict in het ziekenhuis: een gebroken neus, een barst in zijn oogkas en een lichte hersenschudding. De aanvoerder van de Rode Duivels bracht de nacht door in het ziekenhuis. En postte dit op Twitter:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: