Koen Naert schittert met 5e plaats in marathon New York

zo 5 november 2023 17:20
marathonlopers
Koen Naert is de loper met het rode shirt en de gele haarband.

Koen Naert (32) heeft de beste Belgische prestatie neergezet in de marathon van New York. Hij finishte als 5e. De Ethiopiër en ex-wereldkampioen Tamirat Tola won de lastige marathon in een parcoursrecord: 2u04'58".

New York is een van de majors in de marathonwereld. Koen Naert had de Big Apple uitgekozen om zijn laatste rechte lijn richting de Olympische Spelen in te zetten.

Niet om er zijn beste tijd neer te zetten, die liep hij eerder dit jaar in Rotterdam (2u06'56"), wel om een gelijkaardig en lastig parcours te lopen zoals volgend jaar in Parijs.

Naert had zijn les geleerd in New York. In 2017 kreeg hij met krampen af te rekenen en kwam hij als 8e over de streep.

Zes jaar later deelde hij zijn wedstrijd prima in. Halfweg kwam Naert als 10e door in 1u03'56", daarna raapte hij zijn voorgangers een voor een op.

Naert werd 5e in Central Park (in 2u10'25"), de beste prestatie ooit van een Belg in New York.

Hij finishte 3 seconden voor vicewereldkampioen Maru Teferi. Ei zo na had Naert nog vice-olympisch kampioen Abdi Nageeye bij de lurven gevat. De Nederlander was slechts 4 tellen sneller.

top 5 marathon New York (m)
  loper schoenen tijd
1. Tamirat Tola (Eth) Adidas 42, 195 km in 2u04'58"
2. Albert Korir (Ken) Adidas 2u06'57"
3. Shura Kitata (Eth) Nike 2u07'11"
4. Abdi Nageeye (Ned) Nike 2u10'21"
5. Koen Naert Asics 2u10'25"

De Ethiopiër Tamirat Tola won in een parcoursrecord van 2u04'58". De wereldkampioen van 2022 maakte er een harde wedstrijd van in New York en liep ver weg van de tegenstand.

Bij de finish had Tola twee minuten voorsprong op de Keniaan Albert Korir, winnaar in 2021. Voor de liefhebbers: hij liep op schoenen met 3 strepen.

Tamirat Tola
Tamirat Tola haalt met een ruime voorsprong de finish in Central Park.

Spanning troef bij de vrouwen

De vrouwen maakten er een spannende marathon van in New York. Titelverdedigster  Sharon Lokedi vocht in de finale een strijd uit met pistetoppers Hellen Obiri (2x wereldkampioen 5.000 meter) en Letesenbet Gidey (wereldkampioene 10.000 meter).

Obiri won. Eerst liet ze Lokedi achter, daarna liep ze weg van Gidey.

In het voorjaar kwam Obiri ook als winnares over de streep in Boston.

top 5 marathon New York (v)
1. Hellen Obiri (Ken) On 42,195 km in 2u27'23"
2. Letesenbet Gidey (Eth) Nike 2u27'29"
3. Sharon Lokedi (Ken) Under Armour 2u27'33"
4. Brigid Kosgei (Ken) Nike 2u27'45"
5. Mary Ngugi (Ken) Nike 2u27'53"

New York wordt beschouwd als een strijdmarathon, waar het niet om de tijden draait. Het parcours ligt bezaaid met hellingen en er zijn geen hazen voorzien.