Koen Naert loopt marathon New York als test voor Spelen: "Deelnemersveld om van achterover te vallen"

 do 26 oktober 2023 16:53
Naert
Koen Naert bij zijn vorige deelname aan de marathon van New York, in 2017.

Over 10 dagen loopt Koen Naert in New York zijn tweede marathon van het seizoen. Een toptijd verwacht hij op het heuvelachtige parcours van The Big Apple niet meteen, lessen met het oog op het even heuvelachtige parcours van de Olympische Spelen des te meer.

Het is de tweede keer dat Koen Naert de marathon van New York loopt. In 2017 veroverde hij een 8e plaats.

Dat ging toen de boeken in als een topprestatie, maar zelf bewaart Naert daar andere herinneringen aan. "Na 30 kilometer kreeg ik het zwaar door krampen. Ik kwam al wandelend Central Park binnen."

 

"Het is de enige keer in mijn carrière dat ik heb moeten wandelen. Ik denk er eigenlijk liever niet aan terug."

 

Voor opnieuw een plaats in de top 8 zou Naert nochtans meteen tekenen. "Normaal gezien is dat voor mij in elke wedstrijd haalbaar, maar het deelnemersveld is deze keer om van achterover te vallen."

 

"Ik heb zelf rugnummer 11 gekregen. Als ik 9e word na een mooie wedstrijd zal ik ook tevreden zijn."

 

"Maar het belangrijkste is om werkpuntjes uit deze marathon te halen." Naert koos New York speciaal omdat het net als het olympische parcours erg heuvelachtig is.

 

"Ook op training ben ik nieuwe dingen aan het proberen. De krachttraining is anders en ik ben de spoorwegbrug voor mijn deur al verschillende  keren omhoog gelopen tijdens een tempotraining."

Verpleger Naert leert Kenianen brandwonden verzorgen

Behalve sportman is Koen Naert ook nog altijd verpleger. Tijdens zijn laatste trainingsstage in Kenia gaf hij in die hoedanigheid een bijscholing over wondzorg.

 

"Ze moeten daar in schrijnende omstandigheden werken, zonder stromend water. Ze koken op houtvuurtjes en hebben veel brandwonden, toevallig mijn specialiteit."

 

"Ik had ook medisch materiaal mee voor hen, en hoop die samenwerking in de toekomst te kunnen uitbreiden."