Ga naar de inhoud

Crosscup Roeselare: Jana Van Lent verrast met eerste grote zege, Isaac Kimeli wint na sprintje

 zo 29 oktober 2023 15:38
Jana Van Lent (archieffoto).

Jana Van Lent heeft de CrossCup in Roeselare gewonnen. Voor de 22-jarige belofte is het een verrassende eerste grote overwinning in het veldlopen. Bij de mannen klopte Isaac Kimeli zijn trainingsmakker Robin Hendrix. 

Juliette Thomas begon in afwezigheid van tenoren Lisa Rooms en Chloé Herbiet als favoriete op Schiervelde. Het werd uiteindelijk een duel tussen Thomas en Jana Van Lent.

 

Die laatste sloeg verschillende keren een kloofje, maar Thomas vocht altijd terug. In de laatste kilometers wist Van Lent dan toch afstand te nemen.

 

Ze zette Thomas op zeventien seconden, best indrukwekkend als je weet dat Van Lent nog belofte is. Ze lijkt minstens op top twintig te mogen mikken in de U23-categorie op het EK veldlopen in Brussel op 10 december.

 

Thomas was tweede in Roeselare, Sofie Van Accom derde. Daarna volgden Victoria Warpy en belofte Julie Voet. Van Lent neemt de leiderstrui in de CrossCup over van Marie Bilo, die zondag tiende was. Profwielrenster Julie Van De Velde was twaalfde op Schiervelde.

 

"Ik wist dat ik in afwezigheid van Lisa Rooms en Chloé Herbiet voorin kon eindigen, maar niet dat ik kon winnen", zei Van Lent na afloop. "Ik waande mij op geen enkel moment zeker van mijn stuk. Pas op honderd meter van het einde dacht ik dat het wel voor mij zou zijn en kon ik beginnen te genieten."

 

Over drie weken lijkt Van Lent een serieuze podiumkandidate op het BK in Hulshout. "Dat lijkt me toch moeilijk", zegt ze daar zelf over. "Ik wil me vooral selecteren voor het EK. Op dat EK wil ik veel beter doen dan mijn 41e plaats van vorig jaar in Turijn", besluit ze.

Het kriebelde al jaren om nog eens aan een veldloop mee te doen, omdat ik het zo leuk vind. Ik had schrik om mij belachelijk te maken, maar dat is goed meegevallen.

Julie Van de Velde wisselde haar fiets even in voor haar loopschoenen

Profwielrenster Julie Van De Velde keerde in Roeselare terug naar haar oude liefde, het veldlopen. Ze eindigde als twaalfde in de CrossCup op 2'12" van winnares Jana Van Lent.

 

"Ik heb mij geamuseerd, en dat was het voornaamste vandaag", zei Van De Velde, die afgelopen zomer nog de bollentrui droeg in de Tour de France. In het verleden draaide ze nog aan de Belgische top van het veldlopen mee.

 

"Ik startte bewust rustig, omdat ik wist dat ik de snelheid niet meer heb, maar daarna kwam ik er nog redelijk door en ben ik wat kunnen opschuiven. Ik had schrik om mij belachelijk te maken, maar dat is goed meegevallen."

 

"Het kriebelde al jaren om nog eens aan een veldloop mee te doen, omdat ik het zo leuk vind, en nu kwam het goed uit in de planning. Roeselare is voor mij ook vlak bij huis."

 

Fenix-Deceuninck, de ploeg van Van De Velde, maakte geen probleem van het uitstapje. "In de winter doen wij min of meer wat we willen", legt ze uit.

 

"Het zal wel bij één veldloop blijven, want ik ga nu eerst rust nemen en daarna een beetje aan de fietsbasis werken. In december gaan we op stage met de ploeg naar Calpe. Als ik de komende dagen nog loop, zullen het rustige duurloopjes zijn, en niet meer de hoge intensiteit van vandaag."

Isaac Kimeli wint na spannende sprint

Bij de mannen won Isaac Kimeli in Roeselare. Hij haalde het in een spannend spurtje tegen zijn trainingsmaatje Robin Hendrix.

 

Een vijftal bleef lange tijd samen op Schiervelde, met naast Kimeli en Hendrix ook nog Guillaume Grimard, Nicolaï Saké en Marco Vanderpoorten. Het was die laatste die als eerste afhaakte en als vijfde finishte.

 

Grimard ging in de voorlaatste ronde tegen de vlakte, maar hij wist zich te herpakken en deed nog mee voor de overwinning. Hij haalde het van Saké voor de derde plaats en moest maar vijf seconden toegeven op Kimeli, die de spurt won van Hendrix.

 

Kimeli onderstreept met zijn overwinning dat hij stilaan klaar is voor het EK in Brussel op 10 december, waar hij zijn bronzen medaille van vorig jaar uit Turijn te verdedigen heeft. Grimard blijft leider in het klassement.

Ik vloekte wel even toen ik deze week las dat Jakob Ingebrigtsen ook meedoet aan het EK veldlopen, maar mijn voorbereiding loopt goed en ik zit helemaal op schema.

Isaac Kimeli

Pas op vrijdag landde Kimeli in Brussel na een hoogtestage van een dikke maand in Kenia. "Ik was nog wat vermoeid van de zware trainingen op stage en de reis", vertelde hij na afloop. "Daarom maakte ik er geen al te harde wedstrijd van."

 

"Toen er in de eerste ronde een eerste keer versneld werd, dacht ik even dat ik pas rond de tiende plaats zou eindigen, want ik moest echt zoeken naar mijn ritme. Uiteindelijk kwam ik er door en heb ik zelfs niet alles moeten geven. De bedoeling was om fris uit de wedstrijd te komen en morgen meteen weer stevig te kunnen trainen, en ik denk dat ik daarin geslaagd ben."

 

Kimeli stond al twee keer op het podium van het EK veldlopen: zilver in Tilburg in 2018 en brons in Turijn in 2022. Ook in Brussel wil hij op het podium eindigen. "Ik ben van Halle, maar ik zie Brussel toch een beetje als mijn thuisstad", klinkt het. "Het wordt mijn enige kans om een EK voor eigen volk te lopen. Dat is een droom."

 

"Ik vloekte wel even toen ik deze week las dat Jakob Ingebrigtsen ook meedoet, maar mijn voorbereiding loopt goed en ik zit helemaal op schema. Ik kruip nu nog twee weken in de hoogtetent en de laatste weken voor het EK slaap ik gewoon op zeeniveau."