Ga naar de inhoud

Asterix Avo dolgelukkig met eerste Champions League-deelname: "Wie dit voorspelde, hadden we zot verklaard"

 vr 27 oktober 2023 14:45
Asterix Avo na de kwalificatie.

Een streep geschiedenis in het Belgische vrouwenvolleybal. Asterix Avo Beveren heeft zich voor het eerst geplaatst voor de moderne Champions League, de absolute top van het volleybal. Ons land staat zo in een klap prominent op de Europese kaart. "Ik hoop dan ook dat het een boost kan zijn", deelt coach Kris Vansnick.

Geen wild feestje, wel een nachtelijke vlucht uit Roemenië en dus kleine oogjes bij de thuiskomst.

 

De speelsters en coach van Asterix Avo Beveren hebben niet veel tijd om na te genieten van hun Champions League-kwalificatie. 

 

"Heel wat speelsters moesten vandaag al achter de schoolbanken plaatsnemen", deelt coach Kris Vansnick. "Van een reality check gesproken."

 

"Gelukkig hebben ze dit weekend vrij om na te genieten."

Asterix Avo denderde door de kwalificatierondes met twee keer 8 op 9.

Geschiedenis bovenaan verlanglijstje

Voor het eerst zit de Belgische vrouwenploeg in de groepsfase van de Champions League, sinds het in een nieuw jasje gestoken werd anno 2000.

 

"Al ben ik voorzichtig om deze prestatie historisch te noemen", deelt Vansnick. Ondanks dat in 1998 – bij de laatste deelname van Asterix Kieldrecht – een groot deel van de huidige selectie nog niet geboren was, predikt hij "voetjes op de grond".

 

"Kijk, we plukken nu de vruchten van onze grondige voorbereiding. De Champions League halen, stond helemaal bovenaan de verlanglijst in het begin van dit seizoen."

 

"Dat we er nu staan, is niet anders dan fantastisch te noemen."

Om écht van historische prestaties te spreken, moeten we een groepsmatch winnen.

Kris Vansnick

Een doel hebben is één. Er ook rotsvast in geloven is iets anders.

 

Dat geloof kwam er na de 0-3-zege tegen Kroatische topclub Zagreb in de eerste kwalificatieronde. "Dat we na een ommekeer de eerste set pakten met 28-30, kun je wel een kantelpunt noemen", vertelt Vansnick.

 

"Het gaf ons vleugels. Ik vind het nog steeds onverklaarbaar dat we de laatste wedstrijd tegen Blaj – een ploeg met een budget van 1,3 miljoen euro, drie jaar geleden nog goed voor de Final Four – nog zo'n knappe zege neerzetten."

Asterix Avo klopte Roemeense topclub Blaj met duidelijke cijfers in hun laatste kwalificatiematch.

Toch stopt de ambitie van de traditieclub daar niet.


"Om écht van historische prestaties te spreken, moeten we een groepsmatch winnen", oordeelt de coach. "Al zouden we je zot verklaard hebben een jaar geleden, mocht je vertellen dat we tegen de wereldtoppers van Conegliano zouden spelen."


Of Asterix Avo binnenkort kan stunten, blijft voorlopig koffiedik kijken. Wat wel vaststaat: het Belgische vrouwenvolleybal staat op de Europese kaart. 

 

"Ik hoop vooral dat iedereen met een positieve blik naar ons verhaal kijkt", zegt Vansnick. "We willen duidelijk maken dat het mogelijk is."


"Het zal niet elk jaar lukken om door te stoten naar de Champions League. Je hebt wat geluk bij de loting en resultaten in andere groepen nodig. Alles zat nu mee, maar ook onze prestaties waren niet te onderschatten."

 

"Ik hoop dat het een boost kan zijn voor het Belgische volleybal. Dat iedereen zich in de toekomst vol mag smijten in ambitieuze projecten", besluit hij.

asterix avo in de champions league

groep D  
Conegliano Asterix Avo 3-0 27-25, 25-16, 25-16
Asterix Avo Rzeszow 1-3 19-25, 24-26, 25-22, 14-25
Asterix Avo Stuttgart 0-3 20-25, 18-25, 16-25
Rzeszow Asterix Avo 3-1 25-23, 25-16, 23-25, 25-18
Asterix Avo Conegliano 0-3 11-25, 14-25, 14-25
Stuttgart Asterix Avo 3-0 25-14, 25-13, 25-16
6stand in groep D
    W-V sets punten
1. Conegliano (Ita) 6-0 18-3 18
2. Stuttgart (Dui) 3-3 12-11 9
3. Rzeszow (Pol) 3-3 13-13 9
4. Asterix Avo 0-6 2-18 0

Asterix Avo is uitgeschakeld.

Gerelateerd: