Ga naar de inhoud

"Forfait van Genk was geen goed nieuws, maar algemene niveau van Liga Dames is laatste jaren wel gestegen"

 vr 13 oktober 2023 11:18
Fien Callens
Fien Callens

Een week na de concurrentie begint ook Oudegem dit weekend aan de volleybalcompetitie bij de vrouwen. Door het forfait van LVL Genk was de club van coach Fien Callens op de 1e speeldag vrij. "Voor het damesvolleybal in België is dit geen goed nieuws", vertelt Callens aan Sporza.

Net als bij de mannen telt ook de hoogste afdeling bij de vrouwen dit seizoen slechts 9 teams, door het afhaken van LVL Genk. Eerder dit jaar had ook al Kalmthout beslist om ermee te stoppen in de Liga Dames. Heeft het vrouwenvolleybal in België een probleem?

 

"Het is zeker geen goed nieuws voor ons damesvolleybal", beaamt Fien Callens. "Maar het is ook allemaal niet zo vanzelfsprekend op het hoogste niveau. Het financiële en het sportieve moeten hand in hand gaan om gezond te blijven, anders wordt het een moeilijk verhaal."

 

Desondanks merkt Callens, al enkele jaren coach van VC Oudegem, dat het algemene niveau in de Liga Dames de laatste jaren gestegen is. "Ik zie zeker een stijgende lijn. Dit jaar zijn er volgens mij veel teams aan elkaar gewaagd. Hopelijk kunnen we dat in de toekomst nog voort uitbouwen en verder professionaliseren."

Het niveau van de competitie zit in een stijgende lijn. Dit jaar zijn er volgens mij veel teams aan elkaar gewaagd.

Fien Callens

Callens is als coach ook actief aan de Topsportschool, waar de jonge Belgische talenten worden klaargestoomd. Kunnen zij de Belgische competitie gebruiken als springplank?

 

"Het is belangrijk dat jonge speelsters op hun eigen tempo en niveau kunnen groeien. Het buitenland is een mooie volgende stap na België. We willen de speelsters motiveren om die stap te durven zetten, al hoef je niet per se naar het buitenland om in aanmerking te komen voor de Yellow Tigers", benadrukt Callens.

 

"Het is belangrijk dat we de jongeren goed blijven begeleiden en laten ontwikkelen, om zo te kunnen doorgroeien naar het buitenland. We merken ook veel enthousiasme en interesse voor het volleybal in België. Er zit zeker nog wat talent aan te komen."

Gerelateerd: