Ga naar de inhoud

De verplichte verhuis naar Canada loont voor de shorttrackers: "Het gaat er intensiever aan toe"

 di 24 oktober 2023 09:43
Hanne en Stijn Desmet
Hanne en Stijn Desmet schaatsen de medailles bij mekaar voor Team Belgium.

Hanne en Stijn Desmet hebben meteen gescoord in het eerste Wereldbekerweekend van het nieuwe shorttrackseizoen. Ze schaatsten het voorbije weekend naar drie medailles in hun nieuw thuisland: Canada. Bondscoach Ingmar van Riel reageert opgetogen.

Na vorig seizoen maakten de Belgen de overstap van Nederland naar Noord-Amerika. Ze werden te grote concurrenten voor de Nederlanders.

 

Het was geen vanzelfsprekende verhuis, maar hij loont wel. Hanne Desmet schaatste in Montréal naar goud en zilver, Stijn Desmet deed er een zilveren medaille bij.

 

Geen verrassing voor bondscoach Ingmar van Riel. "Ik had wel verwacht dat Hanne hoog zou scoren", vertelt hij.

 

"Zeker op de 1.500 meter achtte ik ze een grote kanshebber voor het goud. En dat heeft ze op een fantastische manier waargemaakt."

 

Heeft Van Riel Hanne Desmet al ooit beter geweten? "Dat denk ik niet", antwoordt hij. "Ze is weer een procentje beter geworden."

 

"Dat is wat Hanne en Stijn zo goed maakt. Elk jaar gaan ze er nog op vooruit."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Intensievere trainingen in Canada

De andere trainingsaanpak loont. Volgens Ingmar van Riel gaat het er in Canada vooral pittiger aan toe.

 

"De verschillen zijn niet heel groot", legt de bondscoach uit. "Zowel in Canada als in Nederland proberen ze de wedstrijdsnelheden te benaderen. In Nederland doen ze dat vaak in estafettevorm, in Canada trainen ze meer op individuele basis."

 

"Dat maakt de inspanning een stuk intensiever. Het betekent dat je zelf moet optrekken, dat je zelf moet schaatsen, zonder de hulp van een teamgenoot."

 

Het hoogtepunt dit seizoen zou het WK moeten worden in maart in Rotterdam in een tot de nok gevulde Ahoy.


"Zeker weten, de belangrijkste afspraak van het jaar. Ik hoop dat iedereen gezond en fit blijft. Dan gaan we een mooi seizoen tegemoet", sluit Van Riel af.

 

Volgend weekend staat een nieuwe Wereldbekermanche in Canada op het programma, opnieuw in de nieuwe thuisbasis Montréal.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
shorttrackseizoen 2023-2024
20 oktober Wereldbeker in Montréal (Can) verslag
27 oktober Wereldbeker in Montréal (Can)
verslag
8 december Wereldbeker in Peking (Chn)  
15 december Wereldbeker in Seoel (ZKo)  
12 januari EK in Gdansk (Pol)  
9 februari Wereldbeker in Dresden (Dui)  
16 februari Wereldbeker in Gdansk (Pol)  
15 maart WK in Rotterdam (Ned)  
Gerelateerd: