Ga naar de inhoud

Belgen in Montréal

Mannen

  • Stijn Desmet
  • Adriaan Dewagtere
  • Ward Pétré
  • Enzo Proost
  • Warre Van Damme
  • Rino Vanhooren

 

Vrouwen

  • Tineke den Dulk
  • Hanne Desmet

WB shorttrack in Montreal: opnieuw goud voor Hanne Desmet op 1.500m

 zo 29 oktober 2023 21:36
Hanne Desmet pakte goud op de 1.500m.
Het is een baaldag geworden voor de Belgen in Canada.

Ook de tweede WB-manche shorttrack van het seizoen in Montréal heeft Hanne Desmet een gouden medaille gepakt. De Belgische won de 1.500 meter voor de Koreaanse Gilli Kim. Stijn Desmet pakte geen eremetaal.

Wereldbeker shorttrack

21:51

Goud voor Hanne Desmet!

Hanne Desmet heeft haar kansen op dag twee van deze Wereldbeker met beide handen gegrepen. Ze won de A-finale op de 1.500m, het hoofdnummer. En zo steekt ze voor de tweede week op een rij de gouden medaille op dat nummer op zak.

De Zuid-Koreaanse Gilli Kim, de Amerikaanse Kristen Santos-Griswold en Hanne Desmet speelden in de finale de hoofdrol. Een ronde voor het einde gingen Santos en Kim in de clinch voor de eerste plaats. Even was er ruimte en daar glipte Desmet tussen haar twee concurrentes door.

Hanne Desmet bedankte haar vriend en assistent-coach Joey Mantia, de Amerikaanse voormalige skeeler- en schaatstopper. "Joey heeft een speciaal oog voor beweging. Niemand ziet de details van het schaatsen zoals hij."

"Hij ziet onmiddellijk als er iets fout zit. Hij ziet precies wie zijn kracht op het ijs kan overbrengen en wie niet. Als ik andere schaatsers zie, heb ik daar geen idee van."

Mantia: "We helpen elkaar al jaren. Ik heb haar video's bekeken. Als inlineskater herken ik bepaalde patronen. En wanneer we besluiten iets te veranderen, reageert Hanne daar goed op. Zo ontwikkelen we elkaar."

Hannes broer Stijn Desmet redde het niet in zijn halve finale. In de B-finale werd hij derde.

21:33
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
21:32

Goud voor Hanne Desmet

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
28/10/23
22:32

Baaldag voor Hanne en Stijn Desmet in de finales

De individuele finales van zaterdagavond hebben Hanne en Stijn Desmet weinig voldoening geschonken.

Hanne Desmet liep op de 1500 meter 2 overtredingen op en broer Stijn viel in zijn eindstrijd op die afstand in kansloze positie en om zo als zevende te eindigen.

Vijf ronden voor het einde mepte Hanne Desmet bij een poging binnendoor te passeren de Amerikaanse Corinne Stoddard uit de wedstrijd. Vlak voor de finish kreeg Stoddards landgenote Kristen Santos-Griswold nog een tik. Minutenlang keek Desmet naar het scorebord, overdacht haar zonden en wist ze dat twee keer een penalty in het shorttrack een gele kaart betekent. De overwinning ging naar de Zuid-Koreaanse Gilli Kim.

Het debacle heeft een belangrijk gevolg. In de strijd om de Crystal Globe, een onderscheiding voor de beste allround shorttracker, kreeg ze geen punten. Daardoor verspeelde Desmet haar sterke positie, na haar eerste en tweede plaats van vorige week. 

Stijn Desmet was in de halve finale achter de Zuid-Koreaan Daeheon Hwang berekenend naar de tweede plek geschaatst. In de finale kwam hij te laat in actie. Een poging het tempo stevig aan te scherpen leidde tot een val in de voorlaatste bocht. De Canadees William Dandjinou won.
19:20

Mixed shorttrackers na derde plaats naar B-finale (die ze winnen)

De Belgische gemengde aflossingsploeg is er niet in geslaagd de finale te bereiken. Het viertal eindigde in de halve eindstrijd als derde.

Hanne Desmet, Tineke den Dulk, Ward Pétré en Stijn Desmet moesten het opnemen tegen China, Japan, Italië en Frankrijk. De Japanse Moemi Kikuchi voerde de spanning op door twee keer onmiddellijk na de start van de race over 2000 meter te vallen, hetgeen een derde start noodzakelijk maakte.

België was met Hanne Desmet niet goed weg. Lang leek niet meer dan een vierde plaats mogelijk, waarna Stijn Desmet toch de laatste Fransman passeerde.

China won voor Italië. De Belgen finishsten in 2'39"023. Dat is acht tienden van een seconde boven het nationale record dat hetzelfde kwartet op 17 december 2022 in Almaty vestigde.

Later op de dag won België in de Maurice Richard Arena de B-finale. Een week geleden bij de eerste Wereldbekerwedstrijden van het seizoen eindigde het kwartet van bondscoach Ingmar van Riel als vijfde. China zegevierde.

In de herkansingen was Rino Vanhooren op de 1500 meter dicht bij een halvefinaleplaats. Met de Brit Theo Collins aan kop kwam het tweetal enige ronden voor het einde echter ten val. Vanhooren kreeg een penalty en Collins mocht met de winnende Canadees Felix Roussel verder schaatsen. 

Voor Tineke den Dulk, Enzo Proost, Pétré en Adriaan Dewagtere (allen 500 meter), en Warre Van Damme (1500 meter) betekende de herkansing de laatste start op hun afstand.

08:39

Belgische mannenploeg naar halve finales aflossing

Ward Pétré, Rino Vanhooren, Adriaan Dewagtere en Stijn Desmet hebben zich met een tweede plaats in de kwartfinale - achter Zuid-Korea - voor het tweede weekend op een rij bij de mondiale top 8 geschaard.

Het leek een lastige race met naast Zuid-Korea, Bulgarije, Turkije en Hongarije als opponenten. Met 5 teams op de schaatsbaan is de kans op chaos groter bij de aflossing. Al viel het vannacht mee.

De tweede plaats was nodig. Na 15 van de 45 ronden (5.000 meter) vond Desmet het tijd om het lage tempo op te voeren. Negen omlopen verder plaatsten de Koreanen een echte demarrage. Hongarije, België en Turkije volgden. In de laatste ronde eiste Desmet ten koste van de Hongaren de tweede plek op.

08:30

Hanne en Stijn Desmet probleemloos door reeksen 1.500m

Schijnbaar zonder moeite bereikten Hanne en Stijn Desmet de halve finales van de tweede 1.500 meter van de avond. Beiden wonnen hun serie. Die afstand kreeg voor de Desmets de voorkeur boven de 1.000 meter. Voor Hanne geniet het langere onderdeel onmiskenbaar haar voorkeur, al haalde ze op de kilometer ruim 1,5 jaar geleden olympisch brons.

Met twee derde plaatsen in de voorronde en de reeksen kan Rino Vanhooren op de 1.000 meter het toernooi voortzetten. Adriaan Dewagtere, Warre Van Damme en Tineke den Dulk mogen het in de herkansing nog eens proberen.

Enzo Proost en Ward Pétré krijgen een tweede kans op de 1.500 meter.

05:55

Gemengde aflossing naar halve finales ondanks val

De Belgische shorttrackers hebben de halve finales van de gemengde aflossing gehaald, maar niet zonder slag of stoot. In een tumultueuze race eindigden Hanne Desmet, Tineke den Dulk, Adriaan Dewagtere en Stijn Desmet achter Italië als tweede.

Het Italiaanse kwartet was het enige dat volledig op de been bleef. Terwijl Stijn Desmet opstoomde naar de eerste plaats, viel hij over de Kazach Anton Khvan, die halverwege de race het evenwicht had verloren. Beiden krabbelden snel op.

Een van de rijdsters van Oekraïne viel ook, wegens een foutieve wissel werd haar team gediskwalificeerd.

In de halve finale komt België uit tegen China, Japan, Italië en Frankrijk. Vorig weekend, bij de eerste wereldbekerwedstijd in de Maurice Richard Arena, eindigde België in de mixed als vijfde. China won.

Bondscoach Ingmar van Riel vindt dat België het aan zijn stand verplicht is op basis van de resultaten van vorig seizoen bij de top drie te eindigen.

05:50

Hanne en Stijn Desmet zegevieren in reeksen van 1e 1.500 meter

In het individuele toernooi staan Hanne en Stijn Desmet zaterdag op de eerste 1.500 meter in halve finales. Eerst won Hanne, een dag na haar 27e verjaardag, haar reeks. Stijn volgde haar voorbeeld. Vorige week waren ze al goed voor 3 medailles: een eerste en twee tweede plaatsen.

Rino Vanhooren, derde in zijn serie, en Warre Van Damme, vijfde, werden op de 1.500 meter naar de herkansing verwezen.

Dat gold op de 500 meter ook voor Enzo Proost, Ward Pétré, Dewagtere en Den Dulk. Zij finishten in de eerste ronde ieder als vierde, Pétré kwam daarbij ten val.