Ga naar de inhoud

Loena Hendrickx schittert in VS: "Heb plezier teruggevonden en wil nieuwe stijlen in kunstschaatsen brengen"

 ma 23 oktober 2023 20:04
Het is haar 2e GP-zege na winst  in de GP van Italië in 2021.
Loena Hendrickx straalt na haar succes in de Skate America in Allen, Texas.

Loena Hendrickx is met een knal aan het seizoen begonnen. De kunstschaatsster, die begin november 24 jaar wordt, won gisteren in Texas de prestigieuze Skate America. En dat na een moeilijk vorig seizoen en enkele moeilijke maanden. "Mental coach Eline Berings heeft me weer het plezier doen inzien", zegt ze aan onze man over de klik die ze maakte.

"Deze overwinning betekent heel veel"

Vorig seizoen was geen evident seizoen voor Loena Hendrickx, die plots moest leren omgaan met de favorietenrol en daar in het tussenseizoen ook even van moest bekomen. Maar ze kon niet beter aan het seizoen beginnen met GP-winst in de Skate America.

"Deze overwinning betekent natuurlijk heel veel", vertelt Loena Hendrickx in een videocall vanuit Allen, Texas. "Dit is de start van het seizoen. Ik ben met heel veel zelfvertrouwen het seizoen in."
 

"Ik weet ook dat er nog puntjes zijn waarop ik kan verbeteren, maar dat is alleen maar positief naar de toekomst toe. Het gaat dan echt om de details."

Toen ze na de vrije kür de score te zien kreeg, reageerde ze erg emotioneel. "Omdat ik hier heel hard heb moeten voor werken. Het was een moeilijke weg ernaartoe."

"De afgelopen maanden verliepen de trainingen niet zo goed. Het zelfvertrouwen was weg, ik wist niet of ik ooit nog op dit niveau zou kunnen presteren. Ik heb doorgezet en niet opgegeven."

"Ik ben dan ook blij dat ik deze prestatie kan neerzetten in de eerste grand prix, heel vroeg op het seizoen. Het is fijn om dan al te pieken."

Het was een moeilijke weg hiernaartoe. Het zelfvertrouwen op training was weg, ik wist niet of ik ooit nog op dit niveau zou kunnen presteren. Daarom was ik zo emotioneel.

Loena Hendrickx

"Mental coach Eline Berings heeft me plezier in sport weer doen inzien"

Wat heeft dan voor de klik gezorgd in die moeilijke periode? "Ik voelde me nog niet 100 procent klaar voor deze wedstrijd, omdat de trainingen nog niet vlekkeloos verliepen, zoals ik eigenlijk gewoon ben."

"Maar ik wilde genieten en er alles aan doen om een zo goed mogelijke wedstrijd neer te zetten. En dat is gelukt."

En dat liet het publiek ook merken. "Dit was een van de meest enthousiaste publieken die ik in mijn carrière heb gezien", zegt de bijna 24-jarige kunstschaatsster. "Ze waren luid en voor iedereen superpositief."

Hendrickx staat op de tour bekend als een van de meest elegante en sierlijke rijdsters. Heeft ze het gevoel dat ze de publiekslieveling aan het worden is. "Geen idee", lacht ze minzaam. "Ik sta er voor mezelf en vind het natuurlijk heel fijn dat het publiek mij apprecieert."

Het geeft haar ook een boost: "De steun die ik ervaar van iedereen die mij graag heeft en in mij gelooft, geeft me motivatie om verder te gaan."

Vorig jaar was er nog veel nieuw voor mij. Ik was plots favoriet, ik voelde de druk van te moeten presteren.

Loena Hendrickx

Hendrickx zette in de korte kür 75,92 punten neer en in de vrije kür 145,36, goed voor een totaalscore van 221,28 punten. Nooit deed ze in totaal beter.

Hendrickx straalde op het ijs en lijkt stilaan tot volle wasdom gekomen. "Ik ben heel hard gegroeid doorheen mijn carrière. Vorig jaar was er nog veel nieuw voor mij, zo was ik plots favoriet. Ik voelde veel druk, ik voelde dat ik moest presteren."

"Ik heb dan samengewerkt met mental coach Eline Berings. Die heeft me het plezier in de sport weer doen inzien."

"Ik train elke dag zo hard omdat ik de sport zo leuk vind. Dat moet ik gewoon ook kunnen tonen in een wedstrijd."

De nieuwe choreografie op "Break My Soul", The Queens Remix van Beyoncé en Madonna is op haar lijf geschreven. "De lange kür vorig jaar lag me niet zo goed, omdat dat een beetje te saai voor mij was."

"Met deze kür gingen we weer een beetje uit de comfortzone van de jury en de mensen, want dit is niet zo'n normale stijl voor het kunstschaatsen. Het is mijn doel om nieuwe stijlen in de sport te brengen, een beetje meer uptempo ligt mij beter."

Ik train elke dag zo hard, omdat ik de sport zo leuk vind. Dat moet ik gewoon ook tonen in een wedstrijd.

Loena Hendrickx

Het doel is het EK in januari

De voorbije twee seizoenen eindigde onze landgenote respectievelijk 2e en 3e op het WK en 4e en 2e op het EK. Waar liggen haar doelen dit seizoen?

"In januari met het EK. Daarom ben ik ook wat later aan het seizoen begonnen, zodat ik niet te vermoeid zal zijn om aan het tweede deel van het seizoen te starten."

"Ik doe het daarom nu ook iets rustiger aan met iets minder wedstrijden. En voorts wil ik blijven genieten van de sport en proberen te presteren zoals hier." 

Gerelateerd: