Ga naar de inhoud

Broers Ingebrigtsen breken stilte over breuk met vader/trainer: "Hij gebruikte fysiek geweld en bedreigingen"

 do 19 oktober 2023 21:27
Jakob Ingebrigtsen is olympisch kampioen op de 1.500 meter.

Na lang zwijgen, hebben de broers Ingebrigtsen - waaronder olympisch kampioen Jakob - uitleg gegeven bij de breuk met hun vader/trainer. In een gezamenlijke column in de Noorse krant Verdens Gang deden ze hun verhaal over de fysieke en mentale mishandeling van hun vader. "We voelen nog steeds dat de angst van onze kindertijd in ons leeft", klinkt het.

De broers Henrik, Filip en Jakob Ingebrigtsen hebben hun hele leven onder vader Gjert getraind. Ze zijn alle drie Europees kampioen op de 1.500 meter, en Jakob won in Tokio ook olympisch goud op die afstand.

 

Vorige zomer brak het drietal echter onverwacht met hun vader als coach. Veel uitleg kwam er nooit, al sijpelde hier en daar wel door dat de dominante, soms agressieve stijl van Gjert Ingebrigtsen hen tegen de borst stootte.   

 

Ruim een jaar na de breuk volgt nu meer uitleg. "Uit respect voor onze familie zijn we nooit in detail willen treden, maar we merken nu dat we de onderliggende omstandigheden voor de breuk niet kunnen achterhouden", klinkt het in de column.

 Twee jaar geleden kwamen de fysieke straffen en agressie terug. Dat was de druppel.

De broers Ingebrigtsen

"We zijn grootgebracht door een vader die fysiek geweld en bedreigingen gebruikte", luidt het.

 

"We voelen nog steeds dat de angst van onze kindertijd in ons leeft. We waren eraan gewoon geraakt, maar twee jaar geleden kwamen de fysieke straffen en agressie terug. Dat was de druppel. De situatie was ondraaglijk geworden. Toen hebben we besloten te breken met onze vader, en dus ook met onze coach."   

 

Via zijn advocaat reageert vader Ingebrigtsen op het artikel.

 

"De statements zijn nergens op gebaseerd", klinkt het. "Ik heb nooit geweld gebruikt en het maakt mij diep ongelukkig dat we nu in de media valse beschuldigingen naar elkaar toe uiten."

Gerelateerd: