Ga naar de inhoud

Wereldrecord! Jakob Ingebrigtsen onttroont Hicham El Guerrouj op de ongebruikelijke 2000 meter

 vr 8 september 2023 21:09
Jakob Ingebrigtsen
Jakob Ingebrigtsen (22) is een wereldrecord rijker.

Jakob Ingebrigtsen heeft de ontgoocheling van het WK atletiek doorgespoeld met een geslaagde wereldrecordpoging op de 2000 meter. Brussel ging helemaal uit zijn dak toen de Noor onder de tijd dook van Hicham El Guerrouj, die bijna een kwarteeuw op de tabellen stond.

Op het WK atletiek had een iets te zegezekere Jakob Ingebrigtsen zich op de 1500 meter laten rollen door de Brit Josh Kerr.

Twee weken later wou de nog altijd maar 22-jarige Ingebrigtsen die ontgoocheling naar het verleden duwen met een aanval op het wereldrecord op de 2000 meter.

De toptijd op die ongebruikelijke, want niet-olympische, afstand stond sinds 1999 op naam van de legendarische Hicham El Guerrouj.

Zoals verwacht stond Ingebrigtsen er in de tweede kilometer in zijn eentje voor, maar hij verzwakte op geen moment. De klok stopte na 4'43"13, anderhalve seconde eerder dan 24 jaar geleden bij El Guerrouj.

In het zog van Ingebrigtsen sneuvelden er nog tal van nationale records, zoals ook het Belgische record van Christophe Impens uit 1996. Ruben Verheyden is nu de nieuwe houder, met 4'52"37.

Gerelateerd: