Ga naar de inhoud

Roeselare krijgt geen tijd om op lauweren te rusten na Supercup: “Veel oplapwerk met internationals”

 do 12 oktober 2023 10:42
Verhanneman en Vanmedegael voor de microfoon.

Met de Supercup trok het volleybalseizoen zich weer op gang. Meteen een eerste triomf voor Roeselare, maar er is nog veel werk aan de winkel. De competitie - die dit weekend begint - is korter dan ooit, de internationals keren nu pas terug en doen dat overigens met een ferme kater. "Die zijn een en al ellende, momenteel", klinkt het. 

Goed begonnen, is half gewonnen?


Landskampioen Roeselare heeft in zijn eerste opwachting van het seizoen meteen de League Cup (lees: Supercup) met 3-1 overtuigend gewonnen van Menen.


"Deze wedstrijd is altijd een goede test", vertelt Roeselare-sterkhouder Matthijs Verhannemen. "Het is goed dat we die meteen doorstaan, maar dit is wel de minst belangrijke prijs van het seizoen. De beker, het kampioenschap en de Europese campagne staan toch een trapje hoger", geeft hij toe.


"Ik had hem toch graag gewonnen", klinkt het dan weer aan de overkant bij Menen-trainer Frank Depestele. "Onze club krijgt niet vaak de kans om deze wedstrijd te spelen. "Ik België wordt daar soms wat lacherig over gedaan, maar in het buitenland heeft het toch meer prestige."


Een mening die door zijn collega-trainer wordt gedeeld: "Ik heb hier de laatste jaren altijd een erezaak van gemaakt", vertelt Steven Vanmedegael. "We wilden dit absoluut winnen en hebben dit als een Champions League voorbereid."

Een echte 100% waardemeter was de wedstrijd wel nog niet. Beide ploegen misten enkele sleutelspelers, die hun wonden nog likken na het olympische kwalificatietoernooi. De Red Dragons zagen het ticket voor de Spelen - na een uitstekend parcours - nog ultiem in rook opgaan.


"Ik heb ze ondertussen al gehoord, die spelers zijn op dit moment een en al ellende", vertelt Verhanneman. "Het zal tijd nodig hebben om die klap te verwerken en om ze er mentaal weer bovenop te helpen."

Wij waren op training steeds maar met zeven. 

Steven Vanmedegael

Dat beseften ook de coaches.


Zo was onder meer sterkhouder Seppe Van Hoyweghen nog niet aanwezig op het veld voor Menen. "We gaan er alles aan doen om hem zijn spelvreugde weer te laten vinden. Het zal hem mentaal deugd doen om weer bij de groep te zijn."


Niet enkel mentaal, maar ook speltactisch is er nog werk aan de winkel. "Nu de internationals - die geen deel uitmaakten van de kern in de voorbereiding - opnieuw aansluiten, moeten we vanaf nu weer opnieuw beginnen te bouwen", geeft Depestele toe.


"Inderdaad, eigenlijk begint het nu nog maar pas", weet ook Vanmedegael, die tot vier internationals moest missen. "Wij waren op training steeds maar met zeven. Individueel kun je dan wel trainen en je behelpen, maar wij hebben nog niet de kans gehad om rally's te oefenen, of zo."

Kort maar krachtig

De teams zullen er alvast meteen stevig moeten invliegen. Dit weekend begint de competitie en eind april is het al gedaan. "Het is nog nooit zo'n kort seizoen geweest", fronst Verhannemen zijn wenkbrauwen.

 

"Het zal opnieuw een zeer druk seizoen worden, met twee wedstrijden per week. Dat is noch voor de club noch voor onze sponsors een ideale situatie. Probeer zo'n steeds korter wordend seizoen maar eens te verkopen aan de sponsors."


Hoe dat komt? In het volleybal worden de internationale toernooien tussen de seizoenen afgewerkt, terwijl dat bij vele sporten verweven zit binnen het nationale seizoen.


"Als club kun je er weinig aan doen, maar we zullen toch eens grondig moeten spreken", vertelt De Pestel. "Het is niet altijd evident om te overleven voor de clubs, die de spelers betalen."

Wij waren op training steeds maar met zeven. 

Steven Vanmedegael

Maar the show must go on.


De ambitie bij Roeselare is alvast opnieuw duidelijk: "Ik zit hier al zestien jaar en de doelstelling is steeds hetzelfde: zo veel mogelijk prijzen. Ik zou hier graag mijn 10e titel pakken."


Toch zal dat geen evidentie worden voor de topfavoriet, die vorig jaar de dubbel pakte en ei zo na ook de Europese beker.


"Roeselare wil gaan voor alle prijzen, maar we zullen alles toch in een stroomversnelling moeten steken om dit te bewerkstelligen. We verloren enkele sterkhouders en moeten wat nieuwe en jongere spelers inpassen."


Bij Menen minder uitgesproken, maar toch ook mooie ambities. "Wij zouden graag willen meedraaien in de top vier", vertelt Depestele. "En ook in de beker willen we toch proberen te winnen. We zijn vorig jaar tot in de finale geraakt, dat willen we dit jaar opnieuw proberen. En misschien zelfs meer."

Gerelateerd:
speeldag 1
Aalst Gent 1-3 (14-25, 25-19, 19-25, 21-25)
Roeselare Menen 1-3 (25-20, 23-25, 22-25, 25-27)
Achel Borgworm 3-1 (19-25, 25-20, 25-20, 25-20)
Guibertin Maaseik 3-1 (26-24, 26-24, 18-25, 25-23)