Ga naar de inhoud

Thomas Briels over terugkeer naar Belgische competitie: "Mijn ervaring overdragen aan jongeren"

 di 10 oktober 2023 16:52
Thomas Briels kijkt toe hoe ploegmaat Loïc Luypaert een strafcorner neemt.

Thomas Briels heeft met zijn nieuwe club Braxgata Hockey Club zijn terugkeer in de Belgische competitie niet gemist. Afgelopen zondag versloeg Braxgata kampioen Gantoise met 4-3 en prijkt het tweede in de stand na Leopold. De 359-voudige international nam tijd voor een babbel met collega Dirk Gerlo. 

De 36-jarige Thomas Briels voelt zich goed in zijn nieuwe rol bij Braxgata na 6 seizoenen bij het Nederlandse Oranje-Rood.

 

"Wat mijn inbreng is? Ik denk vooral mijn ervaring. Ik probeer mijn ploegmakkers zoveel mogelijk zaken bij te brengen over het spelletje en ze beter te maken. Het ligt ook in mijn aard om mijn mond open te doen en mijn ervaring over te dragen aan de jongeren."

 

"Gelukkig kan ik fysiek nog mee met de jongeren waardoor ik mijn steentje kan bijdragen. Ik heb nog niet mijn topniveau gehaald, maar dat is nu niet het belangrijkste: eerst meedraaien in de ploeg, wennen aan de nieuwe spelers en het nieuwe spelsysteem." 

Wat is het verschil met Nederland?

De Belgische competitie is 6 speeldagen ver, hoe schat Briels het niveau in ten opzichte van de Nederlandse competitie? 

 

"In 2008 ben ik vertrokken naar Nederland en het toenmalige verschil tussen de competities was zó hoog dat het 2 jaar geduurd heeft om me aan te passen aan het niveau."

 

Vandaag is de kloof grotendeels gedicht: "Het is vooral een andere manier van spelen. In Nederland is er mandekking, het spel is aanvallender en er is meer ruimte met mogelijkheden voor counteraanvallen."

 

"In België daarentegen worden de ruimtes heel erg klein gemaakt en wordt er vaak met een laag blok gespeeld", vult Briels aan. "Het basisniveau van de Nederlandse competitie ligt een tikkeltje hoger, maar het verschil is klein."

 

De achterstand voor België bevindt zich vooral op het vlak van infrastructuur en financiën: "In België is het moeilijker om gelden te krijgen voor uitbreiding van de infrastructuur van de clubs. Hierin kunnen nog stappen worden gezet."

Red Lions

Als voormalig aanvoerder van de Red Lions kent Briels natuurlijk nog een aantal ex-ploegmakkers. Hij maakte de grote successen van de afgelopen jaren mee, België werd wereld-, Europees- en olympisch kampioen.

 

"Het is nu een andere generatie die aan het opkomen is. Veel van mijn ex-ploegmakkers zullen op de Olympische Spelen misschien wel hun laatste tornooi spelen."

 

Met een zilveren en bronzen plak op het WK en EK presteren de Red Lions volgens Briels op hoog niveau. "Maar ik denk dat veel spelers een beetje revanche willen nemen op de Olympische Spelen en ik hoop ook dat ze er zullen staan."

Gerelateerd: