Ga naar de inhoud

Lotte Kopecky over hoofddoelen 2024: "Parijs-Roubaix en medaille op de Spelen"

Het EK twee weken geleden in Nederland was de laatste koers van Lotte Kopecky na een topseizoen.

2023 was "een uitzonderlijk jaar" voor Lotte Kopecky met 14 zeges, een 2e Ronde, de tijd- en wegrit op het BK, ritwinst en groen in de Tour, 6 dagen geel en de wereldtitel op de weg als kers op de taart. In een uitgebreid interview met Sporza kijkt ze al vooruit naar 2024 en zag ze een probleempje in de planning met de Tour en de Spelen.

2023 was een topjaar voor Lotte Kopecky. Op haar 27e - volgende maand wordt ze 28 - boekte ze 14 overwinningen. Ze was top van voorjaar (Omloop HNB, Nokere Koerse, 2e keer Ronde van Vlaanderen) tot najaar (Simac Ladies Tour en brons in EK-wegrit).

In de zomer pakte ze de Belgische titel in de tijd- en wegrit én de regenboogtrui in Glasgow als top of the bill. Ze won ook de 1e rit in de Tour de France Femmes, droeg 6 dagen het geel en veroverde het groen en de tweede plaats in het klassement. Om van de 2 wereldtitels op de baan nog maar te zwijgen.

Haar prestaties inspireren de Belgische jeugd. "Ik besef dat soms niet genoeg, maar op mijn fandag zaterdag kwam dat heel hard binnen. Ik ben enorm trots dat ik die rol kan en mag vervullen."

Een verklaring voor die sprong voorwaarts ziet ze in "een hele puzzel die in elkaar valt": "Ervaring, qua leeftijd ben ik op mijn sterkst, ondersteuning, de ploeg speelt een grote rol."

Kan er nog iets beter? "Dat kan altijd wel in bepaalde zaken. Het gaat ook heel vaak om het mentale. Dat is soms, zeker bij mij, net iets belangrijker dan puur het fysieke. Die afweging moet ik misschien maken, welke weg ik wil inslaan. Maar op dit moment wil ik niks veranderen."

Met de goede prestaties komen ook de verwachtingen. De druk zal volgend jaar groter zijn. Kopecky blijft er rustig onder: "Ik zal weer proberen een goede trainingswinter te hebben. Ik besef ook dat dit een uitzonderlijk jaar is. Volgend jaar zal dit heel moeilijk te evenaren zijn. Dat zal wellicht soms heel confronterend zijn, maar dat besef helpt al."

Ik hoop een perfecte voorbereiding op de Spelen af te kunnen werken. Dan sta je daar normaal in je beste vorm. Vanaf dan heb je het veel minder in de hand.

Lotte Kopecky

Tour de France 2024 begint daags na olympisch omnium: "Compromis vinden"

Parijs 2024 is een van de hoogtepunten van het volgende seizoen. Wat wil ze daar bereiken? "Het zit natuurlijk in mijn hoofd om de Spelen te winnen, maar ik weet hoe moeilijk het is om nog maar een gewone koers te winnen."

"Ik droom van een medaille. Ik hoop vooral dat ik de voorbereiding kan afwerken die ik wil afwerken. Als die perfect loopt, dan sta je normaal in je beste vorm op Spelen."

"Vanaf dan heb je het veel minder in de hand. Dan hangt het af van het koersverloop en de omstandigheden. Daar ben ik nu nog niet zo hard mee bezig, ik probeer zo goed mogelijk naar dat moment toe te werken."

De olympische wegrit is om zondag 4 augustus, het omnium op de baan op zondag 11 augustus. Op 12 augustus begint de Tour de France Femmes al. "Ik was vorige week bezig met een beetje de planning te maken en dat viel me toen ook op."

"Ik weet niet hoe ik dat moet doen. Binnenkort zullen we het eens uitzoeken met de ploeg en de federatie en moeten we een compromis zien te vinden. Het olympische omnium afschaffen zal er niet inzitten."

Wat zijn naast de Spelen nog haar andere doelen in 2024? "Het voorjaar blijft belangrijk. En Parijs-Roubaix staat dan hoog op het verlanglijstje."

Maar nu eerst een verdiende vakantie. "Ik heb enkel een heenvlucht en een slaapplek voor de eerste nacht geboekt. Daarna zien we wel. Ik heb niets gepland. Ik wil gewoon eens mijn goesting doen."