Ga naar de inhoud

Lotte Kopecky voor EK-tijdrit: "Niets is uitgesloten, maar ik heb te weinig ervaring om zelf over goud te spreken"

 di 19 september 2023 18:09
In de wegrit gaat ze resoluut voor goud, in de tijdrit weet ze niet zo goed wat ze waard is.
Lotte Kopecky kijkt uit naar het einde van het seizoen, maar ze is nog heel gemotiveerd voor tijd- en wegrit op dit EK.

Morgen vanaf 14.20 uur kunt u de EK-tijdrit bij de elite vrouwen live met onze livestream en op VRT 1 bekijken. Lotte Kopecky is een van de belangrijkste deelneemsters in Drenthe. Al wuift de Belgische kampioene de favorietenrol weg: "Het podium zou al fantastisch zijn."

Lotte Kopecky heeft in dit topseizoen al geweldig veel gewonnen en heel wat truien verzameld: de tricolore van de tijdrit én wegrit, groen in de Tour, wereldkampioene op de weg en ook 2 keer op de baan.

Toch is haar truienhonger nog niet gestild: "Je kunt nooit genoeg truien hebben, het wordt winter. Een truitje extra is dan altijd mooi meegenomen", lacht ze. Voor die trui kijkt de wereldkampioene eerder naar de wegrit van zaterdag.

Maar ze neemt er ook de tijdrit bij. Met welke ambitie? "Met gezonde ambitie. Ik heb niet zoveel ervaring in het tijdrijden. Maar op het einde van dit seizoen ben ik er enorm gemotiveerd voor."

"Ik start zonder verwachtingen van iemand of van mezelf. Dat vind ik wel prettig. Dit is de kans om in het tijdrijden te zien waar ik sta internationaal."

Kopecky won twee weken geleden voor het eerst een tijdrit op WorldTour-niveau in de Simac Tour, maar in Leuven ging het maar om 7 km, in Drenthe is het 29 km.

Is het uitgesloten dat ze morgen EK-goud pakt? "Niets is uitgesloten. Alles kan op het einde van een slopend seizoen. Maar ik heb te weinig ervaring en vergelijkingspunten om mezelf daarover uit te spreken."

De Zwitserse titelverdedigster Marlen Reusser en de Nederlandse kampioene Riejanne Markus staan hoog aangeschreven. "Mocht ik het podium halen, zou dat fantastisch zijn. Maar het is niet zo dat ik hier sta met het idee: "Zonder podium ben ik niet tevreden.""

(lees voort onder quote en foto)

Het podium zou fantastisch zijn, maar het is niet zo dat ik zonder podium niet tevreden zou zijn.

Lotte Kopecky

"Waar ik mijn motivatie blijf halen? Goeie vraag"

Kopecky heeft zich specifiek voorbereid op de chronorit. "Omdat ik niet veel tijdritten rijd, kan het bijna niet specifieker. Ik zit tijdens het seizoen niet zo heel veel op die fiets. Als tijdrijder moet je daar toch iets meer mee bezig zijn."

"De laatste weken heb ik zo veel mogelijk met die fiets gereden om de positie gewoon te worden."

Haar zege in Leuven gaf haar toch wel extra vertrouwen. "Anderzijds is het morgen veel verder. Dat zijn 2 verschillende inspanningen."

Waar blijft ze in dit lange seizoen trouwens haar motivatie halen om te blijven gaan? "Dat is een goeie vraag, maar geloof me: ik ben ook blij dat het seizoen er volgende week opzit. Dat houdt de motivatie voor deze week zeker niet tegen, integendeel."

Zaterdag is er de EK-tijdrit. Een week later rijdt ze nog een criterium: "Maar dat is vooral me amuseren. En daarna ga ik rusten. De pauzeknop moet lang genoeg ingedrukt blijven. Er staan wel enkele pistemeetings op het programma, maar dat is in voorbereiding op de weg."

De voorbije jaren dook ze wel eens het veld in. "Maar dat zal deze winter uitgesloten zijn. Ik vind het enorm leuk, maar ik moet daar tijd in steken. Ik wil ook niet afgaan. Het jaar is lastig genoeg geweest." Vorig jaar croste ze trouwens ook niet.

(ontdek de tweede Belgische onder de video)

Sara Van de Vel: "Hoe minder technisch het parcours, hoe beter voor mij"

Sara Van de Vel, met haar 29 jaar 2 jaar ouder dan Kopecky, is de tweede Belgische deelneemster tegen de klok. "Het parcours telt niet veel bochten en is veel rechtdoor. Ik heb graag wel een parcours met iets meer variatie, waarbij je van punt naar punt kunt rijden."

"Maar hoe minder technisch een parcours, hoe beter voor mij. Dus dit is eigenlijk wel een goed parcours."

Bij de verkenning reed Van de Vel Kopecky eraf. "Dat was omdat ik daags voor de tijdrit altijd blokken train. Lotte reed één tempo, maar met mijn intensievere blokjes rijd ik er haar gelukkig nog af."

Hoe voelt de renster van Alpecin-Deceuninck zich? "Vrij goed. Ik had een seizoen met ups and downs, al waren mijn tijdritten - ik deed er 3 - altijd wel goed. Vorige week deed ik een testtijdrit en die was supergoed. Dat neem ik mee."

Een plaats wil ze niet op haar ambitie plakken. "Omdat het moeilijk in te schatten is. Er zijn heel veel meisjes tegen wie ik dit jaar nog niet gereden heb. Als ik toch iets moet zeggen, dan wil ik beter doen dan 2 jaar geleden, toen ik 9e werd. Maar ik kijk naar mezelf en hoop mijn pacing plan te kunnen uitvoeren. Dan komt de plaats vanzelf."

Gerelateerd: