Ga naar de inhoud

Belgische turnmannen tussen hoop en vrees: "Denk dat we Spelen net niet zullen halen, door foutje te veel"

De Belgen hebben ervoor gestreden, maar het gevoel leeft dat er meer in zat. Luka Van den Keybus maakt kans op de allroundfinale.

De Belgische turners zijn met een open doekje ontvangen door het Belgische publiek vanmiddag tijdens de kwalificaties op het WK turnen. De sfeer was top, de Belgen zetten ook een topscore neer, maar bleven achter met gemengde gevoelens. De vrees bestaat dat hun 245 punten net niet genoeg zal zijn voor de top 12 en een bijhorend ticket voor de Parijs 2024. "We hadden eigenlijk al zeker kunnen zijn, maar we lieten steekjes vallen", zegt coach Koen Van Damme.

Mannencoach Koen Van Damme had het duidelijk lastig. "We hebben ervoor gevochten vandaag. We hebben ons puntenrecord op een internationaal toernooi verbeterd, maar we hadden wel beter kunnen doen."

"Bepaalde topoefeningen zijn er niet helemaal uitgekomen. Dat is de sport natuurlijk. We hadden het gevoel dat er meer inzat vandaag. De kans is reëel dat we het met een half puntje zullen missen. Al moeten de andere landen er natuurlijk nog overgaan. Het wordt nog 24 uur bang afwachten."

"De afgelopen maanden waren we performanter dan vandaag. Dan doet het toch wel een beetje pijn. Anderzijds ben ik ook trots op de jongens en op iedereen in ons team.  Op de manier hoe we het de laatste maanden hebben aangepakt."


"Het ging altijd maar beter en beter. Dat we ons puntentotaal van het EK, waar we 8e werden, met 2 punten verbeteren met meer fouten, toont aan dat er heel veel mogelijk is met deze groep. Het is dan een beetje jammer dat het vandaag niet gebeurt."

Het was ons plan om meer punten te halen. Dat was vandaag zeker mogelijk en dan waren we nu al zeker geweest van Parijs 2024, maar nu zijn we afhankelijk van de andere landen.

Turncoach Koen Van Damme

Een WK in eigen land zal Van Damme en zijn team altijd bijblijven: "Ik vond het een ongelooflijke ervaring. Het was heel mooi. Het publiek heeft ons enorm gesteund. Ik heb nog nooit zo'n sfeer meegemaakt. Ik zal deze dag nooit vergeten, al zal het altijd met gemengde gevoelens zijn."

Van Damme noemt de rekstok, de 2e rotatie, en het paard, de 4e rotatie, als de oefeningen waarop het stokte: "We begonnen fantastisch op de brug. Maar op de rekstok zijn we gestruikeld. We hebben daarna wel een zeer goede vloer gedaan. Aan paard ging het daarna ook weer mis op details. Ringen gingen wel weer heel goed en de sprong was oké."

Hij had dit niet zien aankomen: "Er waren geen parameters vooraf die dit zouden voorspeld hebben. Ook de opwarming was ongelooflijk goed. En op training en de testen was iedereen superstabiel. Samen met de jongens was ik zelfzeker, ik had dit niet verwacht."

Aan de stress wijt hij het niet. "Er is sowieso spanning. Maar iedereen was ook ergens wel op de afspraak. Ze hebben allemaal goede dingen gedaan, maar ze hebben eigenlijk allemaal ook een steekje laten vallen. Dat telt op. Ik kan er nog geen echte verklaring voor geven."


Het wordt nu nog 24 uur afwachten: "In turnen kan van alles gebeuren. Het was ons plan om meer punten te behalen. En dat was vandaag zeker mogelijk. Dan waren we nu al zeker, nu zijn we afhankelijk van de andere landen."

"Op een of andere manier ben je trots dat je tot op dit niveau bent gekomen, maar dan is het jammer dat je het niet helemaal hebt kunnen waarmaken."

Van den Keybus is tevreden: "245 punten is een heel goede score"

Luka Van den Keybus staat voorlopig 14e na 2 van de 6 subdivisies en maakt kans op een allroundfinale. De kopman van de Belgen klonk meteen na de kwalificaties tevreden. "Het kan altijd iets beter, maar ik ben heel tevreden met de prestatie die we hebben geleverd."
 

"We wisten al een maand dat we op de brug mochten starten en daar hebben we dan enorm hard op getraind. We wilden sterk beginnen en dat is goed verlopen."

Van de Keybus reageerde vaak enthousiast en pompte zijn vuist meermaals in de lucht: "Dat geeft ook energie aan de rest van de gasten. Ik haal er zelf ook veel vreugde uit. Al dat publiek hier in Antwerpen in het Sportpaleis is heel mooi. Dat maak je misschien maar 1 keer in je leven mee. Ik heb ervan genoten."

Op het paard ging het niet zo goed: "Dat is bij iedereen een moeilijk toestel. Als je een foutje maakt, lig je eraf. Het resultaat vandaag was iets minder, maar dat reflecteert niet hoe we hebben getraind."

Hoe schat hij de kansen in voor het team en Parijs? "245 is een heel goede score. Dat is duidelijk. Maar er kunnen nog teams over en teams onder. Het paard was een klein beetje minder, de sprong was iets minder dan we verwacht hadden. We hebben alles gegeven en met 245 maken we een goede kans."
 

Gentges vecht tegen emoties: "Gevoel dat we te weinig gebracht hebben"

Bij Maxime Gentges stond de ontgoocheling op zijn gezicht te lezen: "Ik heb het gevoel dat het iets te weinig was. We maakten te veel fouten. We waren hier om iets groots neer te zetten en we waren er ook helemaal klaar voor, maar het is er niet helemaal uitgekomen. We hebben fouten gemaakt, die we niet hadden hoeven te maken."
 

"Ik bij de rekstok en het paard, Noah bij de rekstok, Luka op het paard. Nicola op de sprong. Dat is turnen, maar het komt wel hard aan."

Gentges ziet niet meteen een verklaring. "Soms komt het er niet uit. We hebben er alles voor gedaan. We hebben hier jaren voor gewerkt. Dit is heel zwaar", vecht hij tegen zijn emoties. "Soms ben je minder klaar en loopt het wel."

Hij baalde speciaal over zijn val van het paard met bogen. "Als Europees vicekampioen had ik het team meer moeten bijbrengen. Ik haal nu 12.700, dat is acceptabel en niemand zal me viseren, maar ik had beter moeten doen."

"Je kan naar de rekstok, het paard of de sprong kijken, maar finaal is er een val te veel. En dat doet pijn."

Gentges ziet het net als Van Damme eerder somber in voor de olympische kwalificatie: "Met 245 punten wordt het lastig. 247 was nodig, meende ik. 246 kon misschien ook nog. Maar we maakten de fout te veel."

Kuavita: "Net niet de beste oefening van mijn leven"

Noah Kuavita liet het goede gevoel overheersen: "Ik ben tevreden dat ik hier mocht staan, het was een toffe wedstrijd, het publiek ontplofte. Dat is een geweldig gevoel en maak je niet elke dag mee."

Bij de rekstok - het favoriete toestel voor Kuavita - liep het mis. Hij was technisch goed bezig, maar eindigde net voor de handstand. "De rekstok is een risicofactor. Iedereen kan daar iets makkelijks doen, maar dan haal je je punten niet. Dus gaat iedereen voluit."

"Ik denk dat ik zelf iets te vroeg bezig was met het einde en niet element per element ben afgegaan. Ik denk dat dat door de opwinding kwam. Het moest de beste oefening van mijn leven zijn, jammer genoeg was het dat net niet. Het was nog een goede oefening, ik ben tevreden met wat ik gedaan heb."

Kuavita droomde van een toestelfinale, maar zag die de mist ingaan. Hij maakte er niet te veel van. "Het belangrijkste was de score halen voor het team."

Voor de top 12 beseft hij ook dat het nipt zal worden: "Het was geen perfecte wedstrijd, maar we hebben ons best gedaan. Iedereen is vooruitgegaan en we hebben ervan genoten. We mogen ook trots zijn, want we komen van ver."