Ga naar de inhoud

Belgische turners mogen niet als team naar Olympische Spelen 2024 in Parijs

Luka Van den Keybus aan de ringen.

De Belgische mannen hebben zich op het WK in Antwerpen niet als team kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen in Parijs. In de kwalificaties presteerden ze meer dan degelijk, maar zondagmiddag vielen ze uit de (vereiste) top 12.

Om de top 12 te halen en zich zo te plaatsen voor de Spelen in Parijs mikten de Belgische turners op een score van 246 punten, misschien wel 247.

De start aan de brug was veelbelovend. Meteen werd duidelijk dat Luka Van den Keybus in een uitstekende vorm stak.

Die prestatie kreeg helaas geen vervolg aan de rekstok, waar onder meer specialist Noah Kuavita wat onder de verwachtingen bleef.

Zo bleef het wat op en neer gaan. De vloer was een meevaller, het paard een tegenvaller. Op dat laatste onderdeel had België gerekend op een knalprestatie van Europees vicekampioen Maxime Gentges, maar die moest zijn oefening onderbreken.

Met goeie scores aan de ringen en de sprong wipten de Belgen nog naar 245.094 punten. Net te weinig om Brazilië en het (teleurstellende) Oekraïne te pakken. Na 4 van de 6 subdivisies stond België op de 11e plaats. 

 

Vandaag kwamen de laatste subdivisies in actie en al snel bleek dat België uit de top 12 zou tuimelen. Ons land eindigde uiteindelijk als 15e (op 24) en maakt dus geen aanspraak op een olympisch teamticket.

 

Komende week zullen er op het WK in Antwerpen ook geen Belgische mannen aantreden in de individuele toestelfinales. Luka Van den Keybus is wel 3e reserve voor de allroundfinale. Met 80,798 punten eindigde hij op de 29e plaats.

 

De 26-jarige Van den Keybus is intussen wél zeker van een individueel ticket in de allround-competitie voor de Olympische Spelen 2024. Dat ticket komt bovenop het ticket voor één Belgische gymnast die de Belgische mannenploeg binnenhaalde met hun 15e plaats. Op dat tweede ticket staat nog geen concrete naam.

 

De Belgische vrouwen, zonder boegbeelden Nina Derwael (schouderblessure) en Lisa Vaelen (klierkoorts), werken hun kwalificaties in de teamcompetitie maandagvoormiddag af.

Kwalificaties mannen
14:01
Sterk einde aan de sprong

Met 42.300 punten behaalt België aan de sprong zijn op 1 na hoogste score van deze teamcompetitie. Het brengt de Belgen op een totaal van 245.094, net te weinig om de Brazilianen nog te pakken, maar wel voldoende om voor Kazachstan en Israël te eindigen.

Na 2 van 6 subivisies staat België voorlopig 6. Er komen nog 16 landen in actie, waarvan er dus maar 6 beter mogen scoren dan de Belgen. Als België de top 12 haalt, mag het een team naar Parijs sturen.

Zondagmiddag is de 6e en laatste subdivisie, dan zullen we pas weten of de score volstaat voor olympische deelname.

13:39
Belgen scoren punten aan ringen, maar is het genoeg?

In de vijfde rotatie verdienen de Belgische mannen weer wat momentum. De 21-jarige tweeling Glen en Nicola Cuyle pakken knap uit. Glen voert een moeilijke oefening goed uit en krijgt 14.133 punten, Nicola volgt dicht met 13.833.

Luka Van den Keybus steekt na beide oefeningen de vuist in de lucht. Hij is tevreden met de Belgische prestatie. Zelf telt zijn score (12.800) niet mee, die van Maxime Gentges (13.266) wel.

De Belgen hebben van hun achterstand op Israël heel wat goedgemaakt. Het verschil is nog 1 tiende. Van den Keybus en co. sluiten af met de sprong, Israël heeft de vloer.

 

13:29
België laat wat liggen bij paard met bogen

Het vierde onderdeel, het paard met bogen, is voorlopig het minste voor de Belgische mannen. Nicola Cuyle (13.366 ptn) begon uitstekend, maar Maxime Gentges moest zijn oefening onderbreken. De Europese vicekampioen op het paard moest vrede nemen met 12.700 (zijn PR is 14.566). De uitvoering van Luka Van den Keybus was ook niet helemaal wat het moest zijn, zodat hij met 12.066 punten van de mat stapte.

Die score telde niet mee, wel de 12.533 van Noah Kuavita. Die had de makkelijkste oefening, maar voerde ze wel erg goed uit. Het totaal van 38.599 punten op het paard met bogen brengt België op de 8e plaats (162.463). Israël (162.463) doet net geen punt beter. Oekraïne (164.597) en Japan (172.963) zijn normaal de betere in deze groep.  

13:08
België herpakt zich op vloer

De rekstok mag mogelijk als een accident de parcours geklasseerd worden, want aan de vloer gaat het opnieuw prima. Vooral Luka Van den Keybus blijft het prima doen. Na zijn 13.933 - opnieuw het beste Belgische resultaat - schreeuwt hij het dan ook uit.

Dankzij de 13.733 van Glen Cuyle en de 13.666 van Noah Kuavita komt België aan 41.332 punten op dit onderdeel. Hiermee houdt het in zijn subdivisie voorlopig Israël af (Japan en Oekraïne zijn uiteraard onhaalbaar).

13:08
Luka Van den Keybus is door het dolle heen na zijn vloeroefening.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
12:59
Mindere prestatie aan de rekstok

Aan de rekstok gooien de Belgen hun goeie start al min of meer te grabbel. Kuavita komt op zijn meest geliefde onderdeel niet verder dan 13.033 punten. Luka Van den Keybus is opnieuw de beste Belg, met 13.233.

In totaal behalen de Belgen een magere 38.766 op dit onderdeel, voorlopig het slechtste van alle landen die al een score hebben.

12:45
Goeie start aan de brug

De Belgische mannen zijn in subdivisie 2 aan hun teamcompetitie op het WK begonnen. Luka Van den Keybus was met 14.366 niet geheel onverwacht de uitblinker op dit toestel, maar ook Noah Kuavita (14.333) deed het uitstekend. Nicola Cuyle (14.166) zorgde voor het 3e Belgische resultaat.

Met 42.865 punten moet België voorlopig enkel Groot-Brittannië voorlaten aan de brug, al is de stand nog heel onvolledig, omdat er nog een pak landen in actie moeten komen.

België probeert een plaats in de top 12 te bemachtigen, om zich zo als team te plaatsen voor Parijs.