Ga naar de inhoud

Cian Uijtdebroeks als succes van Belgische klimproject: "Mentaliteitswijziging zorgt voor klimmers"

Jaren was het zoeken naar Belgen wanneer in grote rondes het hooggebergte werd aangesneden. In de voorbije Vuelta toonden de Belgen hun klimmersbenen, mede dankzij een project van Belgian Cycling. "En het zal niet stoppen met Evenepoel en Uijtdebroeks", zegt Serge Pauwels in Sporza Daily.

Talentdetectieprogramma werpt zijn vruchten af

Met Cian Uijtdebroeks (8e), Steff Cras (11e) en Remco Evenepoel (12e) eindigden drie Belgen in de top 12 van de Vuelta. Plots kunnen we op klimmersvlak zowaar van luxe spreken en dat is geen toeval.


Enkele jaren geleden begon Belgian Cycling bij de jeugd bewust in te zetten op klimmers. "Het is eigenlijk een talentdetectieprogramma", legt Serge Pauwels, Development Coach bij de wielerbond, in onze podcast Sporza Daily uit.


"Daarbij testen we de renners eerst op hellingen in de Ardennen en met de beste klimmers trekken we naar de Vogezen. Daar doen ze een nieuwe langere test op de Ballon d'Alsace."

 Het Belgische verhaal zal zeker niet stoppen na Evenepoel en Uijtdebroeks.

Serge Pauwels

"Het leuke is nu dat we een databank hebben met alle tijden en prestaties. Onder meer Remco Evenepoel en Cras Steff zijn daar de revue gepasseerd. Dus we kunnen vergelijken wat de junioren vandaag presteren ten opzichte van de tijden van Remco of Steff toen zij 17 of 18 jaar waren."

 

Ook Cian Uijtdebroeks werd opgepikt in het programma van Belgian Cycling. "Met die talenten werken we dan verder. We zien nu dat er junioren zijn die bijvoorbeeld sneller reden dan Remco een jaar of 5 geleden."

 

"Het zegt niet alles, want een groteronderenner zijn is niet enkel snel bergop fietsen. Maar het zegt natuurlijk wel veel. Het Belgische verhaal zal zeker niet stoppen na Evenepoel en Uijtdebroeks."

"Mentaliteitsverandering zorgt voor meer klimmers"

En Pauwels ziet nog een belangrijke reden waarom België weer klimmers heeft. "Vooral bij de jeugd is er een mentaliteitsverandering gekomen en die zet zich nu door bij de profs", zegt Pauwels. 

 

"Er is meer interesse om horizonten te verleggen en niet onder de kerktoren te blijven. En bij de toppers is er ook veel meer transparantie, je kunt op Strava volgen hoeveel keer iemand als Wout van Aert op hoogtestage gaat."

 

"Jonge renners kopiëren dat en trekken op vroege leeftijd op stage. Ze weten heel goed wat er moet gebeuren om ronderenner te worden. Die mentaliteitsverandering zorgt ervoor dat we nu meer klimmers en ronderenners hebben dan 10 jaar geleden."

 

En die professionelere werking bij de jeugd heeft nog een voordeel. "Het is voorspelbaarder geworden. Als je uitblinkt bij de jeugd, maak je het ook meestal bij de profs."

 

"Van een goeie klimmer bij de junioren als Jarno Widar mogen we hopen dat hij over 4 of 5 jaar gelijkaardige dingen zal doen." Of hoe Evenepoel en Uijtdebroeks het grote voorbeeld zijn voor de Belgische wielerjeugd met steile ambities.

Beluister alle afleveringen van Sporza Daily op VRT MAX

Elke dag behandelt Sporza Daily één prangende sportvraag met expertise.
13 afleveringen