Ga naar de inhoud

Harm Vanhoucke over overstap van DSM naar Lotto-Dstny: "Voelde mij niet goed meer in mijn vel"

 wo 16 augustus 2023 18:11
Vanhoucke
Harm Vanhoucke maakt komend weekend in de Druivenkoers al zijn comeback voor Lotto-Dstny.

Het avontuurtje van Harm Vanhoucke bij DSM-Firmenich is een vluggertje geworden. Na amper 8 maanden keert hij al terug naar Lotto-Dstny. "Na de Giro was het mentaal op", geeft Vanhoucke toe, al wijst hij DSM niet met de vinger.

De nieuwe lucht die Harm Vanhoucke bij DSM-Firmenich wou opsnuiven, heeft de West-Vlaming dan toch geen deugd gedaan. Na iets meer dan een halfjaar keert de 26-jarige klimmer al terug naar het oude nest.

 

"Ik had veel verwacht van mijn overstap en de ploeg ook. Maar aan beide kanten zijn die verwachtingen niet helemaal ingelost", vertelt Vanhoucke over zijn breuk bij DSM. "Daarom vonden we het beter om uit elkaar te gaan, zonder al te veel ruzie."

 

Is hij dan het zoveelste slachtoffer van de soms genadeloze DSM-machine? Nee, zo zegt Vanhoucke zelf. "Die harde omgeving, eigenlijk viel dat nog mee. Alles verliep ook goed, zeker in het begin. Ik snap dat dat keurslijf voor sommigen verstikkend kan werken, maar bij mij speelde dat niet."

 

"Aanvankelijk waren mijn resultaten ook goed. Ik werd 10e in de UAE Tour en de Tirreno was niet slecht, zij het niet super. Maar daarna begon het tegen te vallen en na de Giro, waar ik moest opgeven, was het mentaal op voor mij."

 

"Ik voelde mij niet meer goed in mijn vel, al kwam dat niet door hoe DSM functioneert. Dat slechte gevoel begon ook door te wegen op mijn privéleven en daarom heb ik naar mijn manager gebeld om een oplossing te zoeken."

Ik ben blij dat ik niet op mijn knieën heb moeten bedelen om terug te kunnen keren bij Lotto-Dstny.

Harm Vanhoucke

Was hij niet beter gebleven? "Ja en neen"

Vanhoucke klopte uiteindelijk zelf aan bij zijn ex-ploeg Lotto - Dstny. "2-3 weken voor het BK heb ik met Kurt (Van de Wouwer, de manager van de ploeg) gebeld om mijn situatie uit te leggen."

 

"Ik heb hem gezegd dat ik graag wou terugkeren, ook omdat ik van veel mensen gehoord heb dat het nu veel beter is bij Lotto-Dstny. Er is een nieuwe CEO, een nieuwe omkadering, ... Dat sprak mij aan."

 

"Kurt begreep mij en ook de anderen in het team wilden mij graag terug. Het is fijn dat ik niet op mijn knieën heb moeten bedelen om terug te keren."

 

Was hij, met de wijsheid van vandaag, dan niet beter gebleven bij Lotto-Dstny? "Aan de ene kant wel, maar ik heb ook veel geleerd bij DSM. Hoe ik mij beter kan voorbereiden op een wedstrijd, wat wel werkt en wat niet. Ook dat neem ik allemaal mee naar de toekomst."

Gerelateerd: