Ga naar de inhoud

UCI na vuurdoop: "5 kandidaten uit 3 continenten voor Super WK in 2031"

 ma 14 augustus 2023 12:31
Peter Van Den Abeele.

Het nieuwe kindje van de UCI werd aanvankelijk met de nodige scepsis in de armen gesloten, maar volgens de Internationale Wielerunie was het allereerste Super WK in Glasgow een schot in de roos. "Het was zelfs beter dan we verwacht hadden", klinkt het. 

Als directeur sport van de UCI was Peter Van Den Abeele een van de trekkers van dit eerste Super WK.

 

Het concept was destijds een verkiezingsbelofte van UCI-preses David Lappartient. Een jaar voor de Spelen wilde hij een vierjaarlijkse miniversie voor de wielersport introduceren. 

 

Glasgow kreeg de primeur en Van Den Abeele was gisteren tevreden. "Voor ons was het een succes, absoluut een meevaller. Het was zelfs beter dan verwacht."

 

Van Den Abeele vond het slot gisteren "fenomenaal". De wegrit voor de vrouwen werd als afsluiter geprogrammeerd.

 

"Of dat voor herhaling vatbaar is? Zeker en vast. Het was de bedoeling om bij het begin te focussen op de mannen en om de mensen daarna te laten zien dat het nog niet gedaan was."

Uiteraard zijn er links en rechts zaken die in 2027 beter zullen en moeten zijn, maar we hebben veel superwedstrijden gezien.

Peter Van Den Abeele (UCI)

Op volledige kijkcijfers of evaluaties is het nog even wachten, maar Van Den Abeele licht al een tipje van de sluier.

 

"De downhill op zaterdag tijdens het eerste weekend lokte meer dan 1 miljoen kijkers bij de BBC. Voor zo'n discipline is dat fenomenaal."

 

In 2027 krijgen we een nieuw Super WK in de Haute Savoie. Daarna volgt 2031. Is de formule definitief gelanceerd?

 

"Het slaat aan", weet Van Den Abeele. "Er zijn 5 kandidaten voor 2031 en die komen uit 3 continenten."

 

"Er is dus heel veel interesse. Uiteraard zijn er links en rechts zaken die in 2027 beter zullen en moeten zijn, maar we hebben veel superwedstrijden gezien."

Gerelateerd: