Ga naar de inhoud

Onze reporters na het Super WK: "De G-renners hebben ons met de voetjes op de grond gezet"

 ma 14 augustus 2023 10:46
Renaat en José in Glasgow.

Met de wereldtitel van Lotte Kopecky is er gisteren een punt gezet achter het Super WK in Glasgow en omstreken. Voor het eerst bundelde de Internationale Wielerunie UCI zowat alle disciplines. Voor de Belgische equipe werd het een meer dan geslaagd WK, maar is het format ook voor herhaling vatbaar? 

Er volgde gisteren nog een absoluut hoogtepunt met de winst van Lotte Kopecky, zo zagen ook Renaat Schotte en José De Cauwer.

 

"Zet er ook de titel van Remco Evenepoel maar bij, want die had België nog niet gehad. En dan was er na 50 jaar Lotte Kopecky. Dat is top voor Vlaanderen, België en het wielrennen, de winnaar bij uitstek."

 

België pakte 6 medailles tijdens de wegnummers en topt daarmee de medaillespiegel. "Du jamais vu", loven onze commentatoren. "En vooral door de spreiding met de vrouwen en de jeugd. Geweldig!"

 

Hoe kijkt De Cauwer naar het Super WK met vrijwel alle takken onder één dak in een tijdspanne van zo'n 10 dagen?

 

"Je krijgt natuurlijk niet alles mee, zoals bijvoorbeeld het BMX. Maar ik ben een paar keer op de piste geweest en daar hebben we ook de G-sporters gezien."

 

"Zij hebben ons met z'n allen toch met de voetjes op de grond gezet. Er zijn altijd kantjes aan, maar in zijn totaliteit is dit een geweldig WK geweest."

De publieke belangstelling was uitstekend en de renners in het G-wielrennen hebben veel meer aandacht gekregen dan bij een apart WK. Dat is prima gedaan.

Christophe Vandegoor

"Dit was het eerste Super WK en bij een eerste keer moet je alles een kans geven", vult radiocommentator Christophe Vandegoor aan.

 

"Persoonlijk vond ik dit WK toch vooral weer een WK wegwielrennen en een WK op de piste. Het MTB kreeg dankzij Van der Poel, Pidcock en de reglementswijziging nog wat aandacht, maar bij die takken was de programmering ongelukkig."

 

"Minder bekende disciplines werden in een weekend met wegkoersen gepropt. En die eisen dan alle aandacht op. Bij de Spelen is dat toch anders. Dat moet beter gepland worden."

 

"Maar de publieke belangstelling was uitstekend en de renners in het G-wielrennen hebben veel meer aandacht gekregen dan bij een apart WK. Dat is prima gedaan."

"Als je fomo hebt, heb je een probleem"

Bavo Mortier en Bert De Backer waren onze vliegende reporters in Glasgow. Zij huppelden van de ene afspraak naar de andere. "Fantastisch", is hun gevoel over het Super WK. "Maar als je FOMO hebt, heb je wel een probleem."

 

"Tijdens de dag volgden we meestal het wegwielrennen, 's avonds konden we nog met de fiets naar de piste. De volgende ochtend konden we dan eens het mountainbiken bekijken en 's namiddags was er BMX."

 

"Ik vond het zeker een meerwaarde en ik denk dat dat ook voor veel supporters het geval was, maar je moest keuzes maken. Soms was de afstand wat te ver. Dan denk ik aan de downhill: dat was een verplaatsing van twee keer drie uur."

 

Net als Renaat en José zijn ook Bavo en Bert onder de indruk van de G-sporters. "Hun onderdelen werden op de piste in het klassieke programma geweven. We zagen disciplines die we anders nooit zouden zien. We zijn blij dat we dat hebben kunnen meepikken."

Als toeschouwers en als reporters zijn we heel tevreden, maar voor sporters is de planning misschien moeilijker.

Bert De Backer

Hoe was de organisatie van zo'n grootschalig evenement? "Heel goed", klinkt het in koor. "Er waren immens veel vrijwilligers. We wisten meteen wie we konden aanspreken."

 

"Er werd streng gecontroleerd, maar als we in de mediazone waren, dan mochten we vaak zelfs te dicht bij de sporters komen. Leuk voor ons, maar we werden ook teruggefloten."

 

"Aan hun vriendelijkheid lag het niet. We hebben zelfs kameraden gemaakt. Zelfs als ze ons moesten berispen, waren ze heel vriendelijk."

 

"Als toeschouwers en als reporters zijn we heel tevreden, maar voor sporters is de planning misschien moeilijker. De wegrenners moesten een toegeving doen en reden hun WK nu niet eind september."

 

"Het was ook leuk om te zien dat verschillende sporttakken een andere sfeer hebben. Op de weg heb je veel supporters, maar is er weinig contact. De downhill was één groot feest waarbij je het gevoel had dat iedereen elkaar kende en dat zelfs concurrenten voor elkaar aan het supporteren waren."

 

Over 4 jaar herhaalt de UCI de formule met een nieuw Super WK in Frankrijk, in de Haute Savoie. "Voor mij mag het zelfs sneller opnieuw gebeuren", legt De Backer het WK neer.

programma en wedstrijden WK wielrennen 2023 
datum wedstrijd afstand startuur winnaar
zat 5/8 wegrit junioren vrouwen 70 km 11.00 uur Julie Bego (Fra)
  wegrit junioren mannen 127,2 km 14.00 uur Albert Philipsen (Den)
zon 6/8 wegrit elite mannen 271 km 10.30 uur Mathieu van der Poel (Ned)
din 8/8 mixed relay ploegentijdrit 40,3 km 14.00 uur Zwitserland
woe 9/8 tijdrit beloften mannen 36,2 km 15.30 uur Lorenzo Milesi (Ita)
don 10/8 tijdrit junioren vrouwen 13,4 km 12.15 uur Felicity Wilson-Haffenden (Aus)
  tijdrit beloften vrouwen 36,2 km 15.00 uur Antonia Niedermaier (Dui)
  tijdrit elite vrouwen 36,2 km 15.00 uur Chloé Dygert (VS)
vri 11/8 tijdrit junioren mannen 22,8 km 11.00 uur Oscar Chamberlain (Aus)
  tijdrit elite mannen 47,8 km 15.35 uur Remco Evenepoel
zat 12/8 wegrit beloften mannen 168,4 km 12.30 uur Axel Laurance (Fra)
zon 13/8 wegrit beloften vrouwen 154,1 km 13.00 uur Kata Blanka Vas (Hon)
  wegrit elite vrouwen 154,1 km 13.00 uur Lotte Kopecky