Ga naar de inhoud

Moet Club Brugge schrik hebben van het onbekende Akureyri? "Zoals de Mount Everest beklimmen"

 do 10 augustus 2023 11:20

Zelfs de meest straffe voetbalquizzers hadden er wellicht nog nooit van gehoord. Club Brugge treft met het IJslandse KA Akureyri vanavond een grote onbekende. Bestaat er een gevaar voor onderschatting? Arnar Grétarsson, die voor Club én Akureyri werkte, maakt de inschatting.

Voor het ambitieuze Club Brugge is de Conference League eigenlijk te min, maar voor KA Akureyri is dezelfde competitie een droom.

 

Twintig jaar na een korte deelname aan de Intertoto Cup mogen de IJslanders eindelijk nog eens proeven van Europees voetbal.

 

Om u meteen een idee te geven van de verhoudingen: Transfermarkt waardeert de kern van de IJslanders op 2 miljoen, die van Club Brugge wordt dan weer op 141 miljoen geschat.


Met Sebastiaan Brebels, Bryan Van Den Bogaert of Jonathan Hendrickx speelden er de voorbije jaren drie relatief onbekende landgenoten.

 

Hoe Akureyri er toch in slaagde om Europees voetbal te halen? Met dank aan een oude bekende: Arnar Grétarsson, Lokeren-legende en tien jaar geleden zelfs even technisch directeur bij Club Brugge.

 

De IJslander leidde Akureyri vorig seizoen als trainer naar een straffe tweede plaats in de competitie.

Arnar Gretarsson in zijn periode als technisch directeur bij Club Brugge

Kwaliteitskloof

En dus is er niemand beter geplaatst om vooruit te blikken dan Gretarsson, die na de stunt een stap hogerop zette naar 23-voudig landskampioen Valur en maandag nog met 4-2 won van zijn vorige ploeg.

 

"Zelfs met twee slechte dagen moet Club Brugge normaal makkelijk winnen", is Gretarsson meteen duidelijk.

 

"De kwaliteitskloof is gewoon te groot. Voor Akureyri wordt het zoals de Mount Everest beklimmen. Kijk, je moet weten dat het grootste deel van de selectie zelfs geen prof is, alleen de buitenlanders. Ze haalden wel iemand met een beetje ervaring in de Bundesliga (Jóan Símun Edmundsson, red.), maar hij is nog niet in topvorm."

Als Club een beetje tempo in de wedstrijd steekt, wordt het een makkelijke klus.

Arnar Gretarsson

Maar Akureyri doorspartelde toch wel al twee voorrondes, waaronder eentje tegen het Ierse Dundalk?

 

"In de eerste ronde hadden ze wel geluk met de loting", zag Gretarsson. "Toen troffen ze een amateurteam uit Wales (Connah's Quay Nomads, red.). En ook tegen Dundalk zat alles mee. Ze waren twee keer de mindere ploeg, maar toonden zich efficiënt voor doel én verdedigden goed." 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Maar mij zou het echt verwonderen mochten ze die stunt nog eens kunnen herhalen. Akureyri heeft momenteel veel blessures en de spelers zijn moe. De reis naar België - ze vertrokken om 6 uur met een tussenstop in Zürich - zal daarbij niet geholpen hebben. Als Club een beetje tempo in de wedstrijd steekt, wordt het een makkelijke klus."

Gretarsson, die Akureyri dus zelf Europa in loodste, baalt wel een beetje dat hij straks zelf niet terug kan keren naar België.

 

"Natuurlijk was ik graag nog eens in Jan Breydel geweest", lacht hij. "Het zou een geweldige ervaring geweest zijn, die nu te beurt valt aan mijn voormalige assistent. Hopelijk kunnen ze straks met opgeheven hoofd Europa verlaten."

Gerelateerd: