" "
Geen Europese finale voor Club Brugge.

Geen historische finale voor Club Brugge: penalty in slot doorprikt droom van blauw-zwart

wo 8 mei 2024 20:40
FIO
3-2
CLU
  1. 20' - Doelpunt - Hans Vanaken (1 - 0)
  7. 83' - Geel - Brandon Mechele
  8. 85' - Doelpunt strafschop - Lucas Beltrán (1 - 1)
UEFA Europa Conference League - speeldag 2 - 08/05/24 - 18:46
20'
Hans Vanaken
20'
1 - 0
85'
Lucas Beltrán
1 - 1
85'

Een penalty zal nog lang door de hoofden van Club Brugge spoken. Tegen Fiorentina mocht blauw-zwart dromen van een historische Europese finale door een vroege treffer van De Cuyper, maar in het slot werd dat scenario brutaal doorgeprikt. De Italiaanse bezoekers, die eerder vloekten op lat en paal, kregen in minuut 82 een (discutabele?) strafschop. Beltrán zorgde zo voor de cruciale gelijkmaker en dompelde Jan Breydel onder in rouw.

Club Brugge - Fiorentina een notendop:

• Sleutelmoment: Met dank aan het doelhout lijkt Club Brugge ondanks de druk van Fiorentina op weg naar verlengingen, maar in de slotfase gaat het toch nog fout. Mechele plant zijn knie in het gelaat van Nzola en de bal gaat op de stip. Beltran kent vervolgens geen genade.

• Man van de match: Scoren deed hij niet, indruk maken wel. Christian Kouamé, twee jaar geleden nog aan de slag bij Anderlecht, maakte een opgemerkte rentree naar het Jan Breydelstadion. Hij woog op de Brugse defensie en trof de lat én de paal.

• Opvallend: Club Brugge grijpt net als in 1988 (in de UEFA Cup) en 1992 (in de Beker der Bekerwinnaars) net naast een Europese finale. De laatste keer dat Club er wél in slaagde de eindstrijd te halen was in 1978. Toen verloor het de finale van de Europacup I tegen Liverpool.

• Statistiek: Club Brugge en Italiaanse ploegen, het is geen goed huwelijk. Club speelde in totaal al 22 wedstrijden tegen een Italiaanse tegenstander en slechts 5 keer kon het winnen. Voor thuiszeges tegen een Italiaanse opponent moeten we zelfs al terug naar de jaren '70.

De Cuyper doet Jan Breydel ontploffen

Na ruim 46 jaar nog eens doorstoten naar een Europese finale. Club Brugge had een afspraak met de geschiedenis in een uitverkocht Jan Breydelstadion. Net als in 1978 moest Club voor eigen volk een achterstand van één doelpunt ophalen tegen een Italiaanse tegenstander. Toen ging Juventus voor de bijl, nu moest Fiorentina eraan geloven.

De druk leek eerst verlammend te werken in een nerveus wedstrijdbegin, maar halfweg de eerste helft ontplofte het Jan Breydelstadion. De krullen van De Cuyper streelden net wel of net niet de bal op een prima voorzet van Vanaken. In elk geval bleef Terracciano verslagen achter. De achterstand uit de heenwedstrijd was weggeveegd.

Het euforisch gevoel bij de Club-fans verstomde bijna meteen toen Gonzalez na een uitstekende pass van Arthur Melo oog in oog met Mignolet kwam. De Argentijn mikte recht op de Club-doelman en in de herneming besloot Beltran naast. Een zucht van opluchting rolde van de tribunes.

De druk van La Viola hield aan met pogingen van Kouamé en Belotti. Toch ontsnapten de Italianen op het halfuur aan een nieuwe tik. Thiago kon zich doorzetten en bood Skoras een uitgelezen kans op de 2-0, maar Dodo zat er nog net tussen.

Van bijna 2-0 ging het vijf minuten later naar bijna 1-1. Kouamé haalde in de zestien snoeihard uit op een afvallende bal. De pegel van de voormalige Anderlecht-spits botste via de lat net vóór de doellijn weer het veld in. Dame Fortuna stond nog maar eens aan Clubs zijde.

Penaltyovertreding Mechele doet finaledroom uiteenspatten

In de tweede helft kreeg Club Brugge geen grip meer op de wedstrijd. Voor Odoi was er kort na de rust wel nog een uitstekende kopbalkans, maar daarna kon Club de bal niet meer in de ploeg houden en viel het offensief helemaal stil.

Fiorentina werd daarentegen steeds sterker, maar bleef pech hebben. Een vrije trap van Biraghi spatte uiteen op de lat. Ook op een kopbal van Kouamé was Mignolet kansloos, dit keer bracht de paal redding voor Club.

De 1-1 hing in de lucht en enkele minuten voor het einde kraakte Club dan toch onder de druk. Nzola boog in de zestien voorover om te koppen en kreeg de hooggeheven knie van Mechele in zijn gelaat. De bal ging op de stip en Beltran zette de strafschop feilloos om.

In de extra tijd kon Club toch nog bijna verlengingen afdwingen. Na een dramatische inworp van Dodo kon Vanaken zich doorzetten en uithalen, maar Terracciano bracht nog net redding op het afgeweken schot.

Fiorentina, over twee wedstrijden toch duidelijk sterker dan Club, stoot zo voor het tweede seizoen op een rij door naar de finale van de Conference League. Voor Club Brugge eindigt een indrukwekkende Europese campagne in de halve finales.

90+8' tweede helft
90+8'

Geen finale voor Club Brugge

Wat een ontgoocheling voor Club Brugge! Het grijpt net naast een Europese finale. De avond begon nochtans prima met de openingsgoal van De Cuyper, maar een penaltyovertreding van Mechele in de slotfase deed blauw-zwart de das om. Beltran bezegelde het Brugse lot en bracht Fiorentina voor het tweede seizoen op een rij naar de finale van de Conference League.

90+6'
Fiorentina
90+6'

Vanaken is nog geweldig dicht bij de 2-1

90+6'
90+5'

Bijna 2-1!

Na een dramatische inworp van Dodo kan Vanaken plots oprukken. Hij haalt gevaarlijk uit, maar Terracciano kan nog nét redding brengen. Oh, wat was Club hier dicht bij de 2-1!

90+4'

Club krijgt geen strafschop in het slot

90+4'
90+4'

Opstootje levert Odoi rood op

Dodo talmt te lang bij een inworp voor de Brugse bank en de al gewisselde Odoi duwt dan maar de bal tegen de borst van de Braziliaan. Het komt hem op een tweede gele kaart te staan. Ook Dodo pakt geel.

90+4'
Fiorentina
90+3'

Nog vijf minuten heeft Club. De spanning is te snijden.

90+2'

De Cuyper gaat te makkelijk liggen in de zestien na een duel met Duncan. Bij Club willen ze een penalty, ref Umut Meler gaat er terecht niet op in.

90+1'

7 - extra time

Er komen 7 minuten extra tijd bij.
90'
90'
Fiorentina
90'

7 minuten extra

Het is nog niet voorbij voor Club. De thuisploeg krijgt nog 7 minuten om alsnog verlengingen uit de brand te slepen.

89'

Geel voor Milenkovic

Milenkovic begaat een duidelijke overtreding op Thiago en pakt geel. De daaropvolgende vrije trap levert niks op voor Club.