Ga naar de inhoud

Bronzen Tadej Pogacar valt uur na finish bijna flauw: "Een van mijn zwaarste koersen ooit"

 zo 6 augustus 2023 19:00
Pogacar
Tadej Pogacar trekt bleek weg en moet gaan zitten.

Zelfs Tadej Pogacar moest zijn eeuwige speelse lach opbergen in de finale van het WK. "Of ik genoten heb? Niet echt nee. Dit was een van de hardste koersen die ik ooit heb gereden." Dat werd ook lang na de podiumceremonie duidelijk, toen de bronzen medaille in de interviewzone onwel werd en er een dokter werd bijgeroepen.

Tadej Pogacar stond voor het eerst in zijn carrière bij de profs op het podium van een WK, maar de Sloveen moest diep gaan om beslag te leggen op het brons.

 

"Ik besefte dat Mathieu (van der Poel) te sterk was, maar ik wou nog voor de 2e plaats gaan en probeerde daarvoor zoveel mogelijk energie te sparen."

 

"Daarom dat ik niet meer voluit heb achtervolgd, dat ik af en toe een beurt heb overgeslagen."

 

"Ik besefte ook dat ik niet de sterkste was van de 3, want ik geraakte er niet vanaf op de klimmetjes. Die waren wat te kort voor mij."

 

"Op het einde ging Wout (van Aert) snel door de bochten en was ook het zilver weg. Dan maar alles op de 3e plaats. Ik kon Mads (Pedersen) kloppen met een ultieme jump."

 

"Na zo'n dag had ik hem ook wel het podium gegund, want hij had er hard voor gewerkt. Het was ook geen echte sprint meer. We zaten allemaal piepedood. Het was de sprint van de wandelende lijken."

 

"Of ik genoten heb? Pfff. Neen. Dit was een van de hardste koersen die ik ooit heb gereden. Het was echt waanzinnig. Tot 70 kilometer van het einde heb ik wel genoten, daarna was het afzien tot de finish."

 

Wat kwam Pogacar tekort om zelf wereldkampioen te worden? "Het parcours was iets te technisch en de klimmetjes waren ook te kort. Elke ronde verliep zó explosief. In de 1e ronde sprintten we al op elk klimmetje omhoog, elke 30 seconden. Uiteindelijk mag ik blij zijn met mijn 3e plaats."

Onwel 1 uur na de wedstrijd

Na de podiumceremonie en de eerste interviews kreeg Pogacar dan toch nog een terugslag van de loodzware wedstrijd. In de mixed zone moest hij plots gaan zitten, omdat hij onwel werd.

 

"Ik moet bekennen dat ik mij wat ziekjes voel, ik voel me niet zo goed", zei Pogacar even ervoor in zijn interview met Sporza.

 

Er werd een dokter opgeroepen om zich van de situatie te vergewissen. Pogacar was uiteindelijk altijd bij bewustzijn, maar hij trok bleek weg. Op wankele benen werd hij na enkele minuten weggeleid.

Gerelateerd:

Wereldkampioenschappen klassement

naamresultaatploeg
1
Mathieu van der Poel
6:07:27
NederlandNED
2
Wout van Aert
+1:37
BelgiëBEL
3
Tadej Pogacar
+1:45
SloveniëSLO
4
Mads Pedersen
+1:45
DenemarkenDEN
5
Stefan Küng
+3:48
ZwitserlandZWI
6
Jasper Stuyven
+3:48
BelgiëBEL
7
Matt Dinham
+3:48
AustraliëAUS
8
Toms Skujinš
+3:48
LetlandLET
9
Tiesj Benoot
+3:48
BelgiëBEL
10
Alberto Bettiol
+4:03
ItaliëITA