Ga naar de inhoud

Gaat Vande Broek in beroep? "Bekijken dit weekend wat het beste is voor Yellow Tigers"

 vr 16 juni 2023 19:36

Gert Vande Broek kent zijn straf. De bondscoach wordt 1 jaar effectief geschorst voor grensoverschrijdend gedrag en zou zo het EK in eigen land missen met de Yellow Tigers. Maar hij heeft nog 10 dagen om tegen de uitspraak in beroep te gaan. Dat zou opschortend werken. "Vande Broek wil zelf maar één ding: dat het Belgische volleybal op dit niveau kan blijven", klinkt het bij zijn advocaat Walter Damen.

De tuchtraad van Volley Vlaanderen besliste vanmiddag om Gert Vande Broek voor 1 jaar effectief te schorsen na klachten van ex-speelsters over mentaal grensoverschrijdend gedrag. Zelf is de coach op dit moment in Zweden met de Yellow Tigers voor de European Golden League.

 

Zijn advocaat Walter Damen reageerde wel op de uitspraak. "We moeten de motivering eerst nog helemaal nalezen", zegt hij. "Ik heb al kort overlegd met mijn cliënt en vanavond praten we opnieuw. En dan beslissen we dit weekend of we in beroep gaan of niet."

 

Damen heeft Vande Broek dus al gehoord, is er schuldbesef? "Daar draait het niet om. Ik wil nog eens heel duidelijk zijn dat het niet over seksueel grensoverschrijdend gedrag gaat. Het gaat over het feit of hij een te harde coach is geweest en of hij bepaalde woorden heeft gebruikt die bepaalde speelsters als kwetsend hebben ervaren."

 

"Hij heeft alleszins nooit bewust iemand willen kwetsen of zijn macht willen misbruiken. Of hij excuses zal aanbieden? Wij hebben op de zitting zelf al gezegd dat we ons excuseren voor taalgebruik, indien dat kwetsend is overgekomen."

 

"Er is een veel zwaardere straf gevraagd, dus we hebben op aantal punten gelijk gekregen. Ze zeggen in het vonnis ook dat hij ongelooflijke verdienste heeft. Hij heeft de Tigers van nul naar de top gebracht. En er zijn ook de huidige acties van speelsters die zeggen dat ze hem willen houden."

 

"Dus we zullen alles afwegen. Ik wil vooral dat meneer Vande Broek nog kan functioneren.  Hij is op dit moment ook nog de coach en hij moet nog een toernooi spelen."

 

"Het gaat ergens niet meer over de persoon Vande Broek, maar ook over een generatie Tigers en hun toekomst. Vande Broek is een verstandig man. Hij wil de motivering ook eerst lezen. Het gaat voor hem maar over een ding: dat het Belgische volleybal op dit niveau kan blijven en zelf nog vooruit kan gaan."

Volleybalbond: "We wachten op motivering om te kijken of en hoe we verder kunnen"

David Steegen, de woordvoerder van de volleybalbond, was wel aanwezig op de uitspraak vanmiddag. "Ons standpunt? We nemen nota van de uitspraak en nemen onze tijd nu om de motivatie van 50 pagina’s grondig te analyseren."

 

"En dan is het ook nog afwachten wat de coach beslist. Als hij in beroep gaat, mag hij in principe verder coachen. En dan is het aan ons om te beslissen hoe we daarmee omgaan.”

 

"We staan voor een historisch moment, een EK in eigen land. Het imago van ons volleybal en ons land staan op het spel. Voor ons is dat EK als federatie de prioriteit. De Tigers hebben ook nog nooit zo hoog gestaan op de wereldranglijst. Nu spelen ze ook de halve finales in de European Golden League. Sportief is er alleen maar goed nieuws. We zijn dus blij dat het vonnis er is en dat we de pagina binnenkort kunnen omslaan."

 

"Ideaal is het nu zeker niet. De motivering zal heel belangrijk zijn, zowel voor de bondscoach als voor ons als federatie. We willen naar het algemene belang kijken."

 

Is er eigenlijk een plan B als de bondscoach nu geschorst wordt? "Opvolgers zijn er altijd. Er zijn kandidaten genoeg, denk ik. Maar daar is nu nog geen sprake van."

 

Gerelateerd: