Ga naar de inhoud

Yellow Tigers-bondscoach Gert Vande Broek krijgt effectieve schorsing van 1 jaar

 vr 16 juni 2023 15:40

Gert Vande Broek, de bondscoach van de Yellow Tigers, heeft een schorsing van 1 jaar gekregen voor grensoverschrijdend gedrag. Dat is vandaag uitgesproken voor de Tuchtraad van de volleybalbond. Het is nog niet duidelijk of Vande Broek door de schorsing ook het EK in eigen land zal missen, hij heeft nog 10 dagen de tijd om in beroep te gaan.

De zaak rond Gert Vande Broek achtervolgt de nationale volleybalploeg al geruime tijd. In 2021 beschuldigden enkele ex-internationals Vande Broek, die intussen al 17 jaar bondscoach is, van grensoverschrijdend gedrag op mentaal vlak. Ze deden dat in een documentaire op Canvas.

 

De bondscoach mocht van de bond aanblijven en is op dit moment met de ploeg in Zweden voor enkele interlands met de Yellow Tigers.

 

In de tussentijd werd er wel een onderzoek opgestart. De procureur van de bond zag uiteindelijk voldoende redenen om een schorsing van 2 jaar te vragen. De advocaat van Vande Broek, Walter Damen, wilde dan weer de vrijspraak.

 

De straf die vandaag is uitgesproken ligt daar tussen. Vande Broek krijgt een effectieve schorsing van 1 jaar uit al zijn functies. Die schorsing gaat in principe onmiddellijk in en dat zou betekenen dat Vande Broek niet mee naar het EK kan, dat wordt in België gespeeld van 15 augustus tot 3 september.

 

Maar de bondscoach kan wel nog in beroep gaan, daar heeft hij 10 dagen de tijd voor. Dat beroep zou opschortend werken. Dan mag Vande Broek wel aanblijven tot er een uitspraak is in hoger beroep.

 

Opvallend nog, bij de huidige groep Yellow Tigers lijkt er weinig weerstand te zijn tegen Vande Broek. Zij schreven nog een open brief met de vraag om met hem aan het roer naar het EK te mogen gaan.

Advocate van ex-speelsters: "Erkenning voor leed dat hen is aangedaan"

Elisabeth Matthys, de advocate die de oud-speelsters vertegenwoordigt, is "niet verrast" door de uitspraak. "De feiten waren van die aard dat het duidelijk was dat het om grensoverschrijdend gedrag ging."

 

"Het ging om een schrikbewind dat jarenlang is aangehouden. Dat de huidige speelsters op dit moment achter hem staan, doet daar geen afbreuk aan."   

 

Voor de speelsters was het volgens Matthys het meest belangrijk om erkenning te krijgen voor het "leed dat hen al die jaren is aangedaan".

 

Daarnaast is het ook een signaal voor de algemene sportwereld, zegt de advocate. "Er is een principieel signaal uitgestuurd dat het niet oké is om op deze manier met elkaar om te gaan. We hopen dat dit kan leiden tot een constructiever klimaat in de sport."

 

Zou dit een goed moment zijn voor Vande Broek om zich bij de ex-speelsters te excuseren? "Het is al herhaaldelijk gevraagd door hen en aangegeven hoe belangrijk dat zou zijn. En tot nu toe is dat op geen enkel moment gebeurd. Dus ik zou dat wel gepast vinden."

 

Walter Damen en Lut Wille, de advocaten van Gert Vande Broek waren niet aanwezig bij de uitspraak.

Er is een principieel signaal uitgestuurd dat het niet oké is om op deze manier met elkaar om te gaan. We hopen dat dit kan leiden tot een constructiever klimaat in de sport.

Advocate Elisabeth Matthys
Gerelateerd: