Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
rit 1  /  21 - Venaria Reale - Turijn
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Renners vallen als vliegen in Giro: hoeveel moeten er overblijven om te mogen finishen?

 wo 17 mei 2023 13:59
Ballerini, Serry en Van Wilder op het startpodium.
Enkel Ballerini, Serry en Van Wilder staan vandaag nog aan de start voor Soudal-Quick Step.

Het Giro-peloton oogt alweer een stukje minder gevuld vandaag. Het aantal uitvallers staat ondertussen op 34. Na de opgave van Remco Evenepoel moet Soudal-Quick Step nu ook verder zonder Hirt, Cerny, Vervaeke en Cattaneo. Voor ons de reden om eens volgende vraag te stellen: hoeveel renners van een ploeg moeten eigenlijk overblijven om een grote ronde te mogen uitrijden?

En toen waren ze nog met z'n drieën in de Giro. Enkel Ilan Van Wilder, Pieter Serry en Davide Ballerini stonden vandaag nog aan de start van de elfde etappe voor Soudal-Quick Step.

 

Toch is het zeker niet de enige ploeg die geteisterd wordt in deze Giro. Slechts 5 van de 22 teams zijn nog voltallig.

 

Behalve dat het als team een pak moeilijker wordt om te winnen, heeft het uitvallen van renners nog gevolgen. Hoeveel renners moeten minstens aan de start staan en hoeveel zijn er nodig om de finishlijn te halen?

wielrenners
Alpecin-Deceuninck heeft 3 renners zien uitvallen.

Renners aan de start

Sinds 2018 heeft de UCI het maximum aantal renners aan de start van een grote ronde teruggebracht van 9 naar 8. Zo bestaat het Giro-, Tour- of Vuelta-peloton, op enkele uitzonderingen na, maximaal uit 176 renners. Op die manier wil de UCI de wedstrijden veiliger maken. In alle andere WorldTour-wedstrijden mag een ploeg maximaal 7 renners opstellen.

 

Een ploeg mag in principe niet deelnemen aan een wedstrijd met minder dan vijf renners. Doet een team dat toch, dan betaalt het een boete van 5.000 Zwitserse frank per ontbrekende renner. Elk team mag vanaf 72 uur voor de start van een wedstrijd ook maximaal twee reserverijders aanduiden om uitvallers nog te vervangen.

 

In een grote ronde geldt het minimum van vijf renners enkel voor de start van de eerste etappe. Soudal-Quick Step hoeft nu dus geen boete te betalen omdat het team maar met drie renners kan starten.

 

(lees voort onder foto)

Primoz Roglic
Girofavoriet Primoz Roglic kan nog op alle ploegmaats rekenen.

Renners aan de finish

Op het aantal renners aan de finish staat geen minimum. Het is dus perfect mogelijk dat een team met één renner aankomt in Rome, Parijs of Madrid, laat staan nul. Als een team minder dan drie renners overhoudt in een grote ronde, neemt de organisatie dat team niet meer op in het ploegenklassement.

 

Soudal-Quick Step wordt dus nog net opgenomen in het ploegenklassement. Lotto Soudal, zoals Lotto Dstny toen nog heette, had in 2021 minder geluk. Toen bleef het Belgische team slechts met twee pionnen over in de laatste week van de Giro: Harm Vanhoucke en Stefano Oldani. In de laatste tien jaar onderging ook Orica-GreenEDGE hetzelfde lot in de Giro van 2014.

 

Toch kan het nog erger. In de Giro van 2003 zag Lotto-Domo 8 renners uitvallen. Enkel Koos Moerenhout haalde toen, samen met vier stafleden, het eindpodium.

In 2020 eindigden Jumbo-Visma en Mitchelton-Scott zelfs zonder renners in de Giro. Toen haalden beide teams alle renners uit koers na positieve coronatests binnen de ploeg. In de afgelopen tien edities van de Tour of de Vuelta gebeurde dat niet.

 

Als de Giro van dit jaar nog meer slachtoffers eist, zouden we zomaar eens een geljikaardig scenario kunnen krijgen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: