Ga naar de inhoud

NBA draft lottery: pingpongballetjes, "tanking" en een van de grootste talenten sinds LeBron

 di 16 mei 2023 13:15
Victor Wembanyama
De jonge Fransman Victor Wembanyama is de grootste vis in de NBA draft van dit jaar.

Zelden is er vooraf meer inkt gevloeid over de NBA-draft lottery, die vanavond plaatsvindt in de VS. De inzet is dit jaar dan ook bijzonder hoog: elk team droomt wel van het Franse toptalent Victor Wembanyama. Maar hoe zit de draft precies in elkaar en waarom is verliezen soms interessanter dan winnen? Wij leggen het voor u uit.

Wat is de draft?

In de jaarlijkse draft kunnen teams nieuwe spelers oppikken uit een poel van jonge talenten. Het gaat om spelers die zich beschikbaar hebben gesteld voor de draft en hun kans willen wagen in de NBA.

 

Ploegen die het voorbije seizoen slecht presteerden, hebben een grotere kans om de beste talenten te kunnen kiezen.

Het idee achter de draft is dan ook om mindere teams de kans te geven hun niveau op te krikken met jonge, nieuwe spelers en op die manier een zo gelijk mogelijk speelveld te creëren.

NBA-baas Adam Silver (l) met Paolo Banchero, de nummer 1 in de draft van 2022.
NBA-baas Adam Silver (l) met Paolo Banchero, de nummer 1 in de draft van 2022.

Hoe werkt het?

De draft wordt voorafgegaan door een loterij,  die dus vanavond plaatsvindt in de VS. Aan de hand van pingpongballetjes wordt geloot welke teams als eerste mogen kiezen uit de talentenpoel. De 14 teams die de play-offs niet haalden, komen in aanmerking voor die "draft lottery".

 

Hoe slechter een team gepresteerd heeft, hoe groter de kansen in de loterij. De 3 slechtste ploegen van het seizoen (Detroit, Houston en San Antonio) maken alle drie 14% kans op de felbegeerde 1e "pick" - de 1e keuze - in de draft.

 

New Orleans, het team met het beste rapport van alle ploegen die de play-offs niet haalden, heeft de kleinste kans om de 1e pick te loten: slechts 0,5 %.

 

De draft lottery bepaalt enkel de eerste 4 posities in de draft. Vanaf de 5e plek in de draft wordt gewerkt met de omgekeerde volgorde waarin de overblijvende teams eindigden in het reguliere seizoen.

kansen in de draft lottery
    W-V kans op #1
1. Detroit 17-65 14,0 %
2. San Antonio 22-60 14,0 %
3. Houston 22-60 14,0 %
4. Charlotte 27-55 12,5 %
5. Portland 33-49 10,5 %
6. Orlando 34-48 9,0 %
7. Indiana 35-47 6,8 %
8. Washington 34-47 6,7 %
9. Utah 35-47 4,5 %
10. Dallas 38-44 3,0 %
11. Chicago (-> Orlando) 40-42 1,8 %
12. Oklahoma City 40-42 1,7 %
13. Toronto 41-41 1,0 %
14. New Orleans 42-40 0,5 %

Zo verliep de draft lottery in 2022:

Waarom is verliezen interessant?

Wie goed opgelet heeft, kan de vraag al beantwoorden: wie meer verliest, geeft zichzelf een grotere kans op een lottery pick en dus ook een grotere kans op een betere speler.

 

Het fenomeen van met opzet te verliezen om zo de eigen loterijkansen een boost te geven, heeft zelfs een naam: "tanking". Teams die in de gaten hebben dat ze geen kans maken op de play-offs verliezen vaak liever. Op die manier kunnen ze dankzij de draft bouwen aan een sterker team voor de toekomst.

 

Tanking is niet onomstreden, zeker niet wanneer het iets te opvallend gebeurt. Zo kreeg Dallas vorige maand nog een boete van 750.000 dollar voor tanking. De Mavericks maakten nog kans op het naseizoen, maar traden met opzet aan met een verzwakt team, om zo te kunnen deelnemen aan de draft lottery.

Wanneer is de draft zelf?

De draft lottery, waar de volgorde voor de draft bepaald wordt, is dus vandaag. De draft zelf, waar de teams effectief nieuwe spelers gaan kiezen, is traditioneel pas na de play-offs.

 

Dit jaar vindt de draft plaats op donderdag 22 juni. Pas dan zullen we weten welke spelers bij welke ploegen belanden, al is er al geruime tijd geen twijfel meer over wie volgende maand als eerste gekozen zal worden.

Wie is Victor Wembanyama?

De reden waarom heel wat teams dit seizoen nederlagen met de glimlach geïncasseerd hebben, komt uit Frankrijk. Zijn naam: Victor Wembanyama.

 

Het 19-jarige Franse wonderkind meet ruim 2,20m en beschikt over een ongezien arsenaal aan offensieve wapens. Dribbelen, dunks, driepunters: hij kan het allemaal. Met zijn indrukwekkende spanwijdte van 2,44m is hij ook defensief alomtegenwoordig, met rebounds en blockshots.

 

De marketingmachine rond Wembanyama draait al bijna een jaar op volle toeren. De wedstrijden van zijn club Metropolitans 92, met thuisbasis in Parijs, worden zelfs live uitgezonden op de NBA-kanalen.

 

Teams, coaches, spelers, ex-spelers: iedereen kijkt likkebaardend toe. "Hij is een freak", zei Dallas-legende Dirk Nowitzki onlangs. "Je denkt altijd dat je alles al wel gezien hebt, maar deze jongen is echt ongelooflijk."

 

Het moet van 2003 en LeBron James geleden zijn dat een jonge speler nog met zoveel adelbrieven en zulke hoge verwachtingen de NBA binnenkwam.

 

Exact 20 jaar later zal er vanavond weer met argusogen naar de pingpongballetjes gekeken worden. Voor één team zal het voorbije seizoen snel vergeten zijn en oogt de toekomst bijzonder rooskleurig. "De NBA kan zíjn competitie worden", aldus Nowitzki. "Voor een heel lange periode."

Gerelateerd: