Ga naar de inhoud

Vorige halvefinalisten van Club Brugge spreken huidige generatie moed in: "Maak niet fout die wij begingen"

 wo 8 mei 2024 13:06
" "
In 1992 botste Club Brugge op Werder Bremen in de halve finale van Europacup II.

Een oude wond kan voorgoed gezalfd worden. Club Brugge staat voor een afspraak met de geschiedenis. Klopt het Fiorentina in eigen huis, dan doet het beter dan de vorige generatie die in een halve finale van een Europese beker stond. Oud-spelers van toen Vital Borkelmans en Lorenzo Staelens blikken nog één keer terug en geven gouden raad.

Flashback naar 15 april 1992.

 

Club Brugge kijkt Werder Bremen in de ogen in de halve finale van Europacup II. In eigen stadion lijkt blauw-zwart dat seizoen ongenaakbaar. Maar op bezoek in Duitsland verliep alles nét dat tikkeltje anders.

 

"We kwamen er gewoon niet aan de bak", zucht Vital Borkelmans bij de herinnering aan de pijnlijke avond. Club zag een 1-0-bonus uit de heenmatch smelten als sneeuw voor de zon. 

 

Bremen overmeesterde Club en won met 2-0. Daar zat de psychologische oorlogsvoering voor iets tussen.

 

"Het begon met een mentale rollercoaster vooraf. We moesten in bussen stappen richting het stadion met in grote letters Werder Bremen op. Toen we tussen onze fans reden, werden we bekogeld. Tot Franky Van der Elst naar voren ging om te zeggen dat wij het waren."

 

90 minuten voetbal later eindigde de rollercoaster met een exit uit Europa.

De Brugse flow

"De wedstrijd zit nog vers in mijn geheugen, want zo'n kans krijg je niet zomaar", gaat de verdediger van blauw-zwart in die wedstrijd voort. "Een finale missen, dat blijft een open wond."

 

Een die de huidige generatie absoluut wil vermijden. Dus heeft Borkelmans een belangrijke raad.

 

"Maak niet de fout die wij begingen door je aan te passen aan het moment of de tegenstander. Wij waren vrijwel onklopbaar in ons vaste systeem, maar gingen plots met 5 achterin spelen."

 

"Als Club zich aanpast aan de omstandigheden, zal het klop krijgen."

Je wil vooral niet achteraf het gevoel hebben dat je niet alles hebt gegeven.

Lorenzo Staelens

Ook oudgediende Lorenzo Staelens - die 9 jaar het shirt van Brugge verdedigde - deelt met plezier een gouden tip.


"Geef alles van bij de eerste minuut. Zo'n wedstrijd is alles of niets. En dan wil je vooral niet achteraf het gevoel hebben dat je niet alles hebt gegeven."

 

"En ook...", vervolgt Staelens. "Ik denk dat als Club op voorsprong komt, het ook gewoon over Fiorentina gaat."

(lees voort onder foto)

Één laatste voorspelling

Het mag duidelijk zijn dat de helden van toen de huidige generatie wél de sprong naar de finale gunnen. Sterker nog: ze geloven er ook echt in.

 

"Ik geef Club toch 50 à 60 procent kans. De ploeg zit in een goede flow en in een uitverkocht Jan Breydel kan die net iets meer", opent Staelens een laatste voorspelling voor het moment van de waarheid.

 

"Ik hoop vanuit de grond van mijn hart dat het mooie moment zal komen", vult Borkelmans aan. "Club speelt op wolken, want ze kijken nog maar naar de goal en de bal hangt al in het net."

 

"De bergen krantenkoppen die je leest, liggen bij het eerste fluitsignaal achter je. Niemand moet dan nog bezig zijn met "wat als", maar gewoon voetballen in de flow die in blauw-zwart zit."

 

En dus luidt het antwoord op de vraag van één miljoen, namelijk: plaatst Club zich voor de finale? "Ja."

 

Het zou een flinke pleister zijn op de 32 jaar oude wond.

Gerelateerd: