Ga naar de inhoud

750.000 dollar boete voor de Dallas Mavericks omdat het zonder toppers speelde

 vr 14 april 2023 19:56
Luka Doncic
Dallas is het team van de Europese topspeler Luka Doncic. Hij speelde nauwelijks een kwartier mee tegen de Bulls.

NBA-team Dallas moet een flink bedrag ophoesten. De Mavericks hebben een boete van 750.000 dollar in de bus gekregen voor "tanking".

Tanking? Het is een strategie om je ploeg achteraf zaken te laten doen in de NBA-draft. De slechtste teams krijgen voorrang in het transfersysteem van de Amerikaanse basketbalcompetitie.

 

Dallas paste de strategie vorig weekend toe door Kyrie Irving, Tim Hardaway Jr., Josh Green, Maxi Kleber en Christian Wood niet op te stellen tegen de Chicago Bulls (112-115). Luka Doncic stond nauwelijks een kwartier op het parket.

 

Deels omdat de spelers van Dallas geblesseerd waren, maar ook uit strategische overwegingen oordeelt de NBA nu. Met een grote boete als straf.

 

"De Mavericks hielden zich niet aan de NBA-regels over het laten rusten van spelers. Met publieke verklaringen en acties lieten ze zien dat ze die wedstrijd wilden verliezen in de hoop de top pick in de draft van 2023 binnen te halen", aldus de NBA in een verklaring.

 

Ondertussen is de eindronde zonder Dallas begonnen. In februari stonden de Mavs nog op de 4e plaats in de Western Conference. Twee maanden later waren ze naar de 11e plaats gezakt. Enkel de top 10 maakte kans op de play-offs.

Tweede boete in 5 jaar

Het was niet de eerste keer dat de club een straf opgelegd krijgt voor het verbreken van de regel. In 2018 kreeg de Mavericks hiervoor al eens een boete van 600.000 dollar.

Gerelateerd: