Play-in en play-offs in NBA: hoe werkt het precies en welke teams spelen tegen elkaar?

Ook dit seizoen werkt de NBA opnieuw met een play-in-toernooi om de laatste deelnemers aan de play-offs te bepalen. Hoe werkt het systeem precies, hoe verlopen de play-offs en wie neemt er allemaal deel? We zetten het voor u op een rijtje.

Wat?

In het verleden was het simpel: de nummers 1 tot en met 8 in de Eastern en de Western Conference speelden de play-offs. Dat is sinds 2020 anders. Door de coronapandemie werd een systeem met een play-in in het leven geroepen en dat bleek best succesvol.

 

In vergelijking met vroeger is het grote verschil dat nu ook de nummers 9 en 10 na het reguliere seizoen in het Oosten en het Westen nog de play-offs kunnen halen.

Hoe?

De nummers 1 tot en met 6 na het reguliere seizoen in de Eastern en de Western Conference zijn zeker van hun stekje in de play-offs. De nummers 7 tot en met 10 nemen deel aan de play-in.

  • Match 1: Nummer 7 speelt thuis tegen nummer 8. De winnaar mag naar de play-offs als 7e reekshoofd. De verliezer krijgt een herkansing.

  • Match 2: De nummer 9 speelt thuis tegen de nummer 10. De winnaar mag naar match 3, de verliezer is uitgeschakeld.

  • Match 3: de verliezer van match 1 speelt tegen de winnaar van match 2. Wie deze wedstrijd wint, mag als nummer 8 naar de play-offs. De verliezer is uitgeschakeld.

De teams die als 7e en 8e eindigen in het reguliere seizoen hebben in de play-in dus twee kansen om één wedstrijd te winnen en zich zo te plaatsen voor de play-offs. De nummers 9 en 10 van het reguliere seizoen moeten 2 keer op rij winnen om de play-offs te halen.

Wie?

Twaalf teams zijn op dit moment al zeker van hun stekje in de play-offs. Het zijn de nummers 1 tot en met 6 uit de Eastern en de Western Conference. We zetten ze voor u op een rijtje, met tussen haakjes hun positie als reekshoofd:

play-offs
Eastern Conference Western Conference
Milwaukee (1) -  Denver (1) - 
Cleveland (4) - New York (5) Phoenix (4) - LA Clippers (5)
Philadelphia (3) - Brooklyn (6) Sacramento (3) - Golden State (6)
Boston (2) - Memphis (2) -

In elke conference moeten nog 2 plekjes ingevuld worden voor de play-offs van start kunnen gaan. In de play-in strijden telkens 4 teams voor die laatste 2 tickets. Het zijn de nummers 7 tot en met 10 na het reguliere seizoen:

play-in
Eastern Conference Western Conference
Miami (7) - Atlanta (8) LA Lakers (7) - Minnesota (8)
Toronto (9) - Chicago (10) New Orleans (9) - Oklahoma City (10)

Concreet: de winnaar van Miami-Atlanta wordt 7e reekshoofd in het Oosten en speelt in de 1e ronde tegen Boston. De verliezer speelt tegen Toronto of Chicago. De winnaar van die partij wordt de nummer 8 en treft in de 1e ronde Milwaukee.

 

In de Western Conference worden de LA Lakers of Minnesota het 7e reekshoofd, met Memphis als tegenstander in de 1e ronde van de play-offs. De verliezer neemt het op tegen New Orleans of OKC. De winnaar van dat duel wordt 8e reekshoofd en ontmoet Denver in de 1e ronde.

 

In de 2e ronde van de play-offs speelt de winnaar van het duel tussen 1 en 8 tegen de winnaar van de confrontatie tussen de nummers 4 en 5. In de onderste tabelhelft is het 3 of 6 tegen 2 of 7 in de 2e ronde.

 

Op die manier kunnen reekshoofden 1 en 2 elkaar pas treffen in de Conference Finals. De winnaars van elke Conference nemen het tegen elkaar op voor de titel in de NBA Finals.

Wanneer?

De reguliere competitie is geëindigd op 9 april. De play-in-wedstrijden worden gespeeld van 11 tot 14 april. Een dag later, op 15 april, gaan de play-offs van start. Ten laatste op 18 juni kennen we de nieuwe kampioen.