Play-in en play-offs in NBA: hoe werkt het precies en welke teams spelen tegen elkaar?

  Ook dit seizoen werkt de NBA opnieuw met een play-in-toernooi om de laatste deelnemers aan de play-offs te bepalen. Hoe werkt het systeem precies, hoe verlopen de play-offs en wie neemt er allemaal deel? We zetten het voor u op een rijtje.

  Wat?

  In het verleden was het simpel: de nummers 1 tot en met 8 in de Eastern en de Western Conference speelden de play-offs. Dat is sinds 2020 anders. Door de coronapandemie werd een systeem met een play-in in het leven geroepen en dat bleek best succesvol.

   

  In vergelijking met vroeger is het grote verschil dat nu ook de nummers 9 en 10 na het reguliere seizoen in het Oosten en het Westen nog de play-offs kunnen halen.

  Hoe?

  De nummers 1 tot en met 6 na het reguliere seizoen in de Eastern en de Western Conference zijn zeker van hun stekje in de play-offs. De nummers 7 tot en met 10 nemen deel aan de play-in.

  • Match 1: Nummer 7 speelt thuis tegen nummer 8. De winnaar mag naar de play-offs als 7e reekshoofd. De verliezer krijgt een herkansing.

  • Match 2: De nummer 9 speelt thuis tegen de nummer 10. De winnaar mag naar match 3, de verliezer is uitgeschakeld.

  • Match 3: de verliezer van match 1 speelt tegen de winnaar van match 2. Wie deze wedstrijd wint, mag als nummer 8 naar de play-offs. De verliezer is uitgeschakeld.

  De teams die als 7e en 8e eindigen in het reguliere seizoen hebben in de play-in dus twee kansen om één wedstrijd te winnen en zich zo te plaatsen voor de play-offs. De nummers 9 en 10 van het reguliere seizoen moeten 2 keer op rij winnen om de play-offs te halen.

  Wanneer?

  De reguliere competitie is geëindigd op 10 april. De play-in-wedstrijden worden gespeeld van 12 tot 15 april. Een dag later, op 16 april, gaan de play-offs van start. Ten laatste op 19 juni kennen we de nieuwe kampioen.

  Wie?

  Op dit ogenblik zijn 12 teams al zeker van een stekje in de play-offs. In het Oosten zijn dat Miami, Boston, Milwaukee, Philadelphia, Toronto en Chicago. In het Westen gaat het om Phoenix, Memphis, Golden State, Dallas, Utah en Denver.

  In de Eastern Conference gaat de winnaar van het play-in-duel tussen Brooklyn-Cleveland als nummer 7 naar de play-offs, met Boston als tegenstander in de 1e ronde. De verliezer van die wedstrijd neemt het op tegen Atlanta of Charlotte, met als inzet het 8e en laatste ticket voor de play-offs.

  In de Western Conference wordt Minnesota of de LA Clippers het 7e reekshoofd in de play-offs. De verliezer van dat play-induel strijdt tegen San Antonio of New Orleans voor de stek van 8e reekshoofd.

  De play-offs verlopen volgens het bekende stramien: twee teams nemen het tegen elkaar op in een best-of-7-serie, waarbij het hoogst geklasseerde team het thuisvoordeel heeft als het tot 7 wedstrijden komt. Wie als eerste 4 matchen wint, stoot door naar de volgende ronde.

  Uiteindelijk spelen de kampioenen uit het Oosten en het Westen tegen elkaar om de titel in de NBA. De Milwaukee Bucks zijn de titelverdediger.

  conference finals (best of 7)
  Eastern Conference
  Miami Heat (1) Boston Celtics (2) 1-0
  Western Conference
  Golden State Warriors (3) Dallas Mavericks (4) 0-0
  tweede ronde (best of 7)
  Eastern Conference
  Miami Heat (1) Philadelphia 76'ers (4) 4-2
  Milwaukee Bucks (3) Boston Celtics (2) 3-4
  Western Conference
  Phoenix Suns (1) Dallas Mavericks (4) 3-4
  Golden State Warriors (3) Memphis (2)
  4-2
  eerste ronde (best of 7)
  Eastern Conference
  Miami Heat (1) Atlanta Hawks (8) 4-1
  Philadelphia 76'ers (4) Toronto Raptors (5) 4-2
  Milwaukee Bucks (3) Chicago Bulls (6) 4-1
  Boston Celtics (2) Brooklyn Nets (7) 4-0
  Western Conference
  Phoenix Suns (1) New Orleans Pelicans (8) 4-2
  Dallas Mavericks (4) Utah Jazz (5) 4-2
  Golden State Warriors (3) Denver Nuggets (6) 4-1
  Memphis Grizzlies (2) Minnesota Timberwolves (7) 4-2