Ga naar de inhoud

Play-in en play-offs in NBA: hoe werkt het precies en welke teams spelen tegen elkaar?

 di 16 april 2024 10:59
" "
Na 82 reguliere duels valt de beslissing over de titel in de play-offs.

Ook dit seizoen werkt de NBA opnieuw met een play-in-toernooi om de laatste deelnemers aan de play-offs te bepalen. Hoe werkt het systeem precies, hoe verlopen de play-offs en wie neemt er allemaal deel? We zetten het voor u op een rijtje.

Wat?

In het verleden was het simpel: de nummers 1 tot en met 8 in de Eastern en de Western Conference speelden de play-offs. Dat is sinds 2020 anders. Door de coronapandemie werd een systeem met een play-in in het leven geroepen en dat bleek best succesvol.

 

In vergelijking met vroeger is het grote verschil dat nu ook de nummers 9 en 10 na het reguliere seizoen in het Oosten en het Westen nog de play-offs kunnen halen.

Hoe?

De nummers 1 tot en met 6 na het reguliere seizoen in de Eastern en de Western Conference zijn zeker van hun stekje in de play-offs. De nummers 7 tot en met 10 nemen deel aan de play-in.

  • Match 1: Nummer 7 speelt thuis tegen nummer 8. De winnaar mag naar de play-offs als 7e reekshoofd. De verliezer krijgt een herkansing.

  • Match 2: De nummer 9 speelt thuis tegen de nummer 10. De winnaar mag naar match 3, de verliezer is uitgeschakeld.

  • Match 3: de verliezer van match 1 speelt tegen de winnaar van match 2. Wie deze wedstrijd wint, mag als nummer 8 naar de play-offs. De verliezer is uitgeschakeld.

De teams die als 7e en 8e eindigen in het reguliere seizoen hebben in de play-in dus twee kansen om één wedstrijd te winnen en zich zo te plaatsen voor de play-offs. De nummers 9 en 10 van het reguliere seizoen moeten 2 keer op rij winnen om de play-offs te halen.

Wie?

Twaalf teams zijn op dit moment al zeker van hun stekje in de play-offs. Het zijn de nummers 1 tot en met 6 uit de Eastern en de Western Conference. We zetten ze voor u op een rijtje, met tussen haakjes hun positie als reekshoofd:

play-offs (best-of-7)
Eastern Conference Western Conference
Boston (1) -  Oklahoma City (1) - 
Cleveland (4) - Orlando (5) LA Clippers (4) - Dallas (5)
Milwaukee (3) - Indiana (6) Minnesota (3) - Phoenix (6)
New York (2) - Denver (2) -

In elke conference moeten nog 2 plekjes ingevuld worden voor de play-offs van start kunnen gaan. In de play-in strijden telkens 4 teams voor die laatste 2 tickets. Het zijn de nummers 7 tot en met 10 na het reguliere seizoen:

play-in
Eastern Conference Western Conference
Philadelphia (7) - Miami (8) New Orleans (7) - LA Lakers (8)
Chicago (9) - Atlanta (10) Sacramento (9) - Golden State (10)

Concreet: de winnaar van Philadelphia-Miami wordt 7e reekshoofd in het Oosten en speelt in de 1e ronde tegen New York. De verliezer speelt tegen Chicago of Atlanta. De winnaar van die partij wordt de nummer 8 en treft in de 1e ronde Boston.

 

In de Western Conference wordt New Orleans of de LA Lakers het 7e reekshoofd, met titelverdediger Denver als tegenstander in de 1e ronde van de play-offs. De verliezer neemt het op tegen Sacramento of Golden State. De winnaar van dat duel wordt 8e reekshoofd en ontmoet OKC in de 1e ronde.

 

In de 2e ronde van de play-offs speelt de winnaar van het duel tussen 1 en 8 tegen de winnaar van de confrontatie tussen de nummers 4 en 5. In de onderste tabelhelft is het 3 of 6 tegen 2 of 7 in de 2e ronde.

 

Op die manier kunnen reekshoofden 1 en 2 elkaar pas treffen in de Conference Finals. De winnaars van elke Conference nemen het tegen elkaar op voor de titel in de NBA Finals.

Wanneer?

De reguliere competitie is geëindigd op 15 april. De play-in-wedstrijden worden gespeeld van 16 tot 19 april. Een dag later, op 20 april, gaan de play-offs van start. Ten laatste op 23 juni kennen we de nieuwe kampioen.

Dit was de eindstand na het reguliere seizoen:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.