Ga naar de inhoud

Herentals voelt zich klein duimpje in bekerfinale tegen futsalreus Anderlecht: "Hopen op een mirakel"

 vr 7 april 2023 18:00
Anderlecht is wereldtop in het futsal.

Bij de hoofdmacht lijkt het een verre droom, maar in het futsal is Anderlecht goed op weg om de treble te pakken. Beginnen doen ze dit weekend met de bekerfinale tegen Herentals. Een opwarmertje voor de Final Four van de Champions League. Het verhaal van David tegen Goliath, of van de Brusselaars die de eigen competitie stilaan ontgroeid zijn. 

Paars-wit is wereldtop in het futsal. Anderlecht, officieel RSCA Futsal, gaat in de bekerfinale tegen Herentals dan ook als torenhoog favoriet van start om zichzelf voor de zesde keer op rij op te volgen. 

 

"Het is hopen op een mirakel", geeft Herentals-coach Yves Heremans eerlijk toe. "In de vorige ontmoeting werden we in hun zaal compleet overklast." 

 

En dat is niet eens zo gek als je weet dat de ploeg van Anderlecht, als enige in België, uitsluitend bestaat uit profs, vooral buitenlanders. 

 

Een groot contrast met bekerconcurrent Herentals, dat geen profs in de rangen heeft. "We hebben ook twee buitenlanders, maar die gaan in de week gewoon werken." 

 

"Als amateurs trainen we maar 2 keer per week. Bij Anderlecht is dat bijna dagelijks", gaat Heremans verder. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Anderlecht klasse apart in België

14 punten, zo groot was de kloof met dichtste belager Charleroi aan het eind van de reguliere competitie. Anderlecht is in eigen land een klasse apart. 

 

"Of RSCA Futsal te groot is geworden voor België? Dat weet ik niet", zegt manager Lieven Baert. 

 

"We hebben de laatste jaren goed gewerkt om de aansluiting te maken met de Europese top. Hopelijk volgen andere Belgische clubs ons voorbeeld, zodat we nog meer topmatchen krijgen."

Standard en Genk hebben nu hun eigen futsalclubs. Ze gaan binnenkort stevige concurrentie bieden. 

"Die evolutie is nu al begonnen. Zo hebben Standard en Genk nu hun eigen futsalclubs. Dat komt de professionalisering alleen maar ten goede. Ze gaan binnenkort stevige concurrentie bieden."


Ook Herentals hoopt dichter naar het niveau van Anderlecht te groeien. "We hopen de kloof elk jaar een beetje te verkleinen. Vijf jaar geleden degradeerden we bijna en kijk waar we vandaag staan, in de bekerfinale", pikt Herentals-coach Heremans in. 


Al wordt dat geen sinecure, want Anderlecht scheert hoge toppen in de Champions League. Daar zit paars-wit bij de beste vier teams.


De Brusselaars zijn niet zomaar een figurant op het Europese toneel, getuige de stuntzege tegen titelverdediger Barcelona.


"Dat is een unieke prestatie. Ons budget is nog geen tiende in vergelijking met Sporting Lissabon, onze tegenstander in de halve finale. Maar we hebben dit seizoen nog niet verloren in Europa."

 

"Dus wie weet", klinkt het bij Anderlecht. Wie weet pakt de club dit jaar de treble. Beginnend met de bekerfinale tegen het bescheiden Herentals.

Gerelateerd: