Ga naar de inhoud

Wandelvoetbal is populairder dan ooit: "Onderschat het niet, je zet 8.000 stappen per training"

 do 30 maart 2023 22:31

Steeds meer oudere mensen kunnen dankzij het wandelvoetbal toch nog hun geliefde sport blijven uitoefenen. Het wandelvoetbal zet dan ook grote stappen in ons land. "Maar het recreatieve blijft centraal staan."

Dit artikel is een samenwerking tussen de studenten journalistiek van de Hogeschool PXL en Sporza. Het is geschreven door Tjorven Bonnast.

Wandelvoetbal is een ideale sport voor de wat oudere voetbalfanaat. De sport is de laatste jaren aan een stevige opmars bezig. In korte tijd groeide het aantal ploegen in België van 18 naar 31.

 

Het wandelvoetbal kwam overgewaaid vanuit Engeland. "Bij ons is de sport al langer populair”, zegt Stuart Langworthy, voorzitter van de ‘England Over 60's Walking Football Club’.

 

De sport is uiteraard vooral populair bij ouderen. Zoals de naam het zegt, wordt er enkel gewandeld. Lopen is zelfs verboden. Het is een van de 5 regels waar de sport rond gebouwd is.

 

De regels van het wandelvoetbal:

  • 5 tegen 5, op een kleiner veld   
  • Je mag niet lopen        
  • De bal mag niet hoger dan één meter vliegen        
  • Contact met de tegenstander is verboden
  • Fairplay staat op de eerste plaats
 
Een sport voor ouderen en dus is het gemakkelijk om er wat lacherig over te doen. Maar onderschat het niet, want gemiddeld kom je aan 8.000 stappen per training of wedstrijd. “Het zorgt ervoor dat je lichaam én je geest gezond blijven."

Wandelvoetbal zorgt ervoor dat je lichaam én je geest gezond blijven.

In West- en Oost-Vlaanderen voorziet Voetbal Vlaanderen een kalender met georganiseerde wandelvoetbalwedstrijden. Hier nemen 11 verschillende clubs aan deel.

 

“Verder voorzien de clubs op regelmatige basis tornooien of reizen ze zelfs naar het buitenland om er deel te nemen aan tornooien”, zegt Lars Hendrickx van Voetbal Vlaanderen.

 

Zo ontvingen de Club Brugge Oldstars al onder meer ploegen uit Duitsland, Engeland en Nederland.

 

“We merken dat er een echte community is ontstaan binnen onze wandelvoetballers. Wanneer ze bij elkaar op bezoek gaan worden ze telkens warm onthaald met eten na de wedstrijd”, zegt Lars Hendrickx.

Geen 'Jupiler Pro League' voor wandelvoetbal

De sport leeft meer dan ooit en ook de profclubs vinden hun weg naar het wandelvoetbal en zien de maatschappelijke meerwaarde ervan in.

 

OH Leuven, Club Brugge, Zulte Waregem, Racing Genk en Kortrijk hebben al een tijdje een wandelvoetbalploeg opgericht. Ook Beerschot is volop bezig met de uitbouw van een project en speelde al enkele oefenwedstrijden.

 

“We zien dat er bij de clubs op gehamerd wordt dat inclusie centraal staat. Vrouwen ouder dan 50 en mannen ouder dan 55 jaar hebben er allemaal een plaats. Dat is uiteraard de bedoeling, we moedigen dat zeker aan”, zegt Lars Hendrickx.

Als we voor een competitief karakter kiezen, merken we dat er spelers uit de boot vallen.

Lars Hendrickx (Voetbal Vlaanderen)

Ondanks de stijgende populariteit van wandelvoetbal is het niet de bedoeling om een soort ‘Jupiler Pro League’ te maken voor wandelvoetbal. “Bij deze sport staat het recreatieve karakter en het sociaal-maatschappelijke aspect centraal.”

 

“Er zijn meerdere niet-profclubs die een uitstekende en duurzame werking op poten hebben gezet. Het zou niet stroken met de waarden van het wandelvoetbal om deze clubs uit te sluiten van een ‘elite competitie’ met enkel profclubs.”

 

Verder wijst het woord competitie ook op een rangschikking. Ook daar willen ze bij Voetbal Vlaanderen niet van weten.

 

“Als we voor een competitief karakter kiezen, merken we dat er spelers uit de boot vallen", zegt Hendrickx. Want dat is waar het in het wandelvoetbal écht om draait: "We willen iedereen op een verantwoorde manier een leven lang (recreatief) laten voetballen."