Ga naar de inhoud

Herkozen UEFA-voorzitter haalt uit naar Super League: "Streven naar winst in plaats van trofeeën"

 wo 5 april 2023 13:45
Aleksander Ceferin
Aleksander Ceferin op het UEFA-congres in Lissabon.

Aleksander Ceferin mag zich officieel opmaken voor een nieuwe ambtstermijn van vier jaar als UEFA-voorzitter. De 55-jarige Sloveen was de enige kandidaat bij de herverkiezing in Lissabon. Tijdens zijn speech haalde Ceferin stevig uit naar de voorstanders van de Super League.

De Super League is een (lucratief) idee van Europese topclubs die de Champions League te mager vinden.

 

Aleksander Ceferin zei in zijn speech onder meer dat de voorstanders van de Super League in de tijdspanne van een paar maanden "veranderd zijn in een personage uit Roodkapje: een wolf vermomd als grootmoeder, klaar om je op te eten".

 

"Maar niemand laat zich voor de gek houden. Want hier hebben we twee tegengestelde wereldbeelden."

 

"Cynisme boven moraliteit", stak Ceferin van wal. "Egoïsme boven solidariteit. We hebben hebzucht boven welwillendheid. Zelfabsorptie boven openheid naar anderen. Eigenbelang boven altruïsme. Schandelijke leugens boven de waarheid."

 

"Erfgenamen boven bouwers", ging Ceferin voort. "Kartel boven meritocratie en democratie. Aandelenprijzen boven sportieve verdienste. Het streven naar winst boven het streven naar trofeeën."

We hebben twee tegengestelde wereldbeelden: cynisme boven moraliteit, egoïsme boven solidariteit en hebzucht boven welwillendheid.

Aleksander Ceferin

"Privatisering voetbal is niet onstuitbaar"

"We mogen nooit vergeten hoe kwetsbaar voetbal is", benadrukte Aleksander Ceferin. 

 

"De afgelopen jaren hebben we het Europese voetballandschap extreem zien veranderen. Clubs zijn opgekocht door investeringsfondsen, lokale identiteiten zijn verloren gegaan en de uitgaven swingen de pan uit."

 

"Bepaalde clubs worden geleid op een risicovolle, tot zelfs roekeloze manier die ingaat tegen alle logica en principes", waarschuwde de UEFA-voorzitter.

 

"We moeten de mythe ontkrachten dat de privatisering van het voetbal een onstuitbaar proces is."

 

"Het is een aanwezig gevaar, zoals we hebben gezien, maar samen kunnen en zullen we onvermijdelijk het tij van de geschiedenis keren. Voetbal is en blijft de sport van het volk", besloot Ceferin.

Gianni Infantino en Aleksander Ceferin
FIFA-voorzitter Gianni Infantino en zijn UEFA-collega Aleksander Ceferin.

Herverkiezing is een formaliteit voor Ceferin

Tot donderdag 5 januari hadden mogelijke opvolgers om hun kandidatuur voor UEFA-voorzitter in te dienen. Maar niemand had trek in een kiesstrijd met Aleksander Ceferin.

 

De herverkiezing vandaag in Lissabon was dan ook een formaliteit. De Sloveen werd – uiteraard – herverkozen en mag aan een nieuwe ambtstermijn beginnen tot 2027.

 

Ceferin volgde in 2016 de Fransman Michel Platini op. Hij werd ontslagen nadat hij verwikkeld raakte in schandalen rond de toekenning van het WK in Qatar. Net als bij zijn herverkiezing in 2019, moest Ceferin geen tegenstand dulden.

De komende weken liggen op de werktafel van Ceferin onder meer een hervorming van de regels voor de financial fair play en het nieuwe format van de Champions League (met 32 in plaats van 36 ploegen vanaf 2024-2025).