Ga naar de inhoud

Al 6 op 10 amateurclubs hebben meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag: "Kan niet langer in ons voetbal"

 do 23 maart 2023 06:00
" "
Vanaf 1 juli zijn zulke meldpunten verplicht in alle amateurclubs.

Voetballers, ouders, trainers en bestuurders kunnen vandaag al bij liefst 6 op de 10 Vlaamse amateurclubs aankloppen bij een erkend vertrouwenspersoon wanneer ze een vermoeden of klacht hebben rond grensoverschrijdend gedrag. "Ook als je geen incidenten verwacht, is het belangrijk om een aanspreekpunt te hebben", klinkt het bij Voetbal Vlaanderen.

Vanaf 1 juli 2023, de start van het nieuwe voetbalseizoen, zijn alle 1.200 amateurclubs in Vlaanderen verplicht om een Aanspreekpunt Integriteit (API) te hebben. 

 

Die boodschap is duidelijk aangekomen bij onze voetbalclubs. Dit seizoen nemen ze massaal hun verantwoordelijkheid op. Ze verlagen met z’n allen de drempel voor slachtoffers om melding te maken van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, discriminatie en racisme.

"Het is belangrijk dat alle clubs een vertrouwenspersoon hebben. Ook als je als club niet meteen incidenten verwacht," zegt Nand De Klerck, woordvoerder van Voetbal Vlaanderen.

Slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag niet gepast bijstaan, kan niet langer in ons voetbal.

Nand De Klerck

"Clubs met een integriteitsverantwoordelijke reageren snel en gepast bij onethische feiten", klinkt het.

 

"Zo behandelden we onlangs een geval waar een meerderjarige trainer seksueel getinte berichten stuurde naar minderjarige speelsters. De club-API’s hebben hier onmiddellijk de nodige stappen gezet."

 

"Helaas zien we ook het tegenovergestelde: clubs waar iets misloopt en waar geen aanspreekpunt is, ontbreekt het aan elk mechanisme om slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag correct bij te staan. Dat kan niet langer in ons voetbal."

De praktijk wijst uit dat de aanpak werkt: dit seizoen waren er al 750 meldingen ten opzichte van gemiddeld 380 de voorbije seizoenen.

Voetballen in veilige omgeving

“Voetbal Vlaanderen toont dat het kan om grensoverschrijdend gedrag in de kiem te smoren", zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. 

 

"Dankzij de gratis opleidingen in samenwerking met het Centrum voor Ethiek in de Sport hebben ruim 300.000 sporters volgend seizoen een rechtstreekse lijn waar ze kunnen aankloppen als er iets ongepasts gebeurt." 

 

"Zo vermijden we dat incidenten onder de radar blijven en clubs pas handelen als het te laat is. Elke sportfederatie kan een voorbeeld nemen aan onze voetbalclubs. Zo maken we werk van een veilige omgeving om te sporten voor iedereen in Vlaanderen.” 

 

"Ik ben ervan overtuigd dat vertrouwenspersonen voor minder gevallen van grensoverschrijdend gedrag in ons voetbal zullen zorgen", vult Geert Steenackers, API bij voetbalclub Reet, aan. 

 

"En als het toch gebeurt, zullen slachtoffers meteen correct geholpen worden. Daders zullen hun straf niet meer ontlopen.”  

Dankzij de gratis opleidingen hebben ruim 300.000 sporters volgend seizoen een rechtstreekse lijn waar ze kunnen aankloppen als er iets ongepasts gebeurt.

Vlaams minister van Sport Ben Weyts

Nog 250 API's op te leiden

Voetbal Vlaanderen is tevreden met de grote opkomst van de clubs. Toch heeft het zijn ambitie van 1.000 nieuwe vertrouwenspersonen nog niet helemaal bereikt. Daarvoor wil het nog 250 extra vertrouwenspersonen opleiden dit seizoen.

 

"We willen ervoor te zorgen dat elke amateurvoetbalclub in Vlaanderen een erkend vertrouwenspersoon in de rangen heeft voor het seizoen ‘23-’24. De cijfers tonen aan dat het kan en dat iedereen die binnen een voetbalclub betrokken is, de rol van integriteitsverantwoordelijke op zich kan nemen", stelt De Klerck.

 

Samen met experts van het Centrum Ethiek in de Sport organiseert Voetbal Vlaanderen nog op maandag 27 maart en dinsdag 2 mei opleidingen tot integriteitsverantwoordelijke. Clubs die hun vertrouwenspersoon dit seizoen nog een certificaat willen laten behalen, kunnen zich inschrijven met volgende link