Ga naar de inhoud

Strafschoppen in de koker van de coach: "Vergeet het lijstje. Het is ja, twijfel of neen"

 wo 7 december 2022 14:12
AA Gent-trainer Hein Vanhaezebrouck.

Maandag Japan, dinsdag Spanje: beide landen gingen in de 1/8e finales op de Wereldbeker volledig de mist in tijdens hun strafschoppenreeks. De kantjes van een penaltyserie? Villa Sporza rekende op Hein Vanhaezebrouck voor een bijscholing.

Nog voor de eerste penalty genomen wordt, moet de belangrijkste knoop doorgehakt worden: wie neemt zijn verantwoordelijkheid en trapt? 

 

"Vergeet dat lijstje", zegt Hein Vanhaezebrouck stellig over de opsomming van wie naar de stip stapt.

 

"3 zaken moet je weten: ja, twijfel of neen. En als coach moet je ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk "neens" op het veld staan."

 

Hoe groot is het aandeel van de trainer en zijn staf in dat proces? "Als staf bepaal je dat en check je of jouw ja ook voor hen een ja is. Bij de neens moet je zelfs niet checken, al doe je dat uit respect. "

 

(lees voort onder de video)

"De doelman moet de meeste uitstraling hebben van de 11"

Bij een penaltyreeks zijn er twee hoofdrolspelers: hij die trapt, hij die de bal uit zijn kooi wil houden.

 

"Het gaat veel meer over de kwaliteit van de keeper dan over de kwaliteit van de trappers."

 

De Marokkaanse doelman incasseerde geen elfmeter. "Hij is een topspecialist met zijn lichaamstaal, explosiviteit en zijn bereik."

 

"Het is oldskool wat hij doet op de lijn. Spanje kon nog 10 keer trappen, ze zouden er nog 6 gemist hebben."

 

"Ik kijk daar naar op, hé", gaf Vanhaezebrouck nog aan. "Ik zou heel graag keeper geweest zijn, maar ik mocht niet van mijn vader. Er is maar 1 plaats in doel, op het veld 10. Verstandig van hem."

 

"Maar de keeper moet de meeste uitstraling hebben van de 11. Als je er zo eentje hebben, dan kan je daar mee naar de oorlog. En deze Bono staat in de top 5 van de wereld."

 

(lees voort onder de video)

"1.000 penalty's op training? Heeft geen zin"

Luis Enrique had aan de vooravond van Marokko-Spanje nog gemeld dat zijn spelers de voorbije maanden huiswerk hadden meegekregen naar hun clubs. Ze moesten tot 1.000 penalty's trappen als driloefening.

 

"Dat heeft geen zin", vertelde de AA Gent-coach nog in Villa Sporza. "Ik laat mijn spelers ook op een andere manier trappen: pak de keeper bijvoorbeeld tegenvoets."

 

"Zo ontdekken sommigen iets anders", klonk het nog. "Iets dat hen goed afgaat. Je moet er iets van maken waardoor ze het gevoel krijgen: dit is voor mij het beste."

 

In de bekerfinale bleek dat alvast het goeie recept. Gent klopte Anderlecht na strafschoppen. "Daar hebben we toen een item van gemaakt en we waren er klaar voor."

Gerelateerd: