WK LIVE: Kameroen weert doelman Onana uit groep voor duel met Servië

  De ogen van de wereld zijn gericht op Qatar. Sportief en extrasportief. Op deze pagina verzamelen we alle info rond de organisatie, de deelnemende landen of andere opvallende feiten over het WK 2022.

  WK-dag 5

  spinner
  1. 09 uur 33. Kameroen zet doelman Onana uit de groep voor Servië. Eerste doelman André Onana van Kameroen is uit de groep "verwijderd" voor de match van straks tegen Servië. Dat raakte bekend via een bron van de Kameroense bond. In de plaats van de keeper van Inter zal Devis Epassy spelen, die uitkomt voor Abha uit Saudi-Arabië. Disciplinaire redenen liggen aan de grond van de beslissing, maar het is niet duidelijk waarom en hoe lang de uitsluiting zal duren. Onana (26 jaar, 34 caps) stond in doel bij de eerste match tegen Zwitserland, die met 0-1 verloren werd. .
  2. Doelman André Onana. 09 uur 30.
  3. 28-11-2022.
  4. 11 uur 34. Ribbreuk voor Pereira. De Portugees Danilo Pereira heeft drie ribben gebroken tijdens een training op zaterdag. De centrale verdediger mist daardoor de volgende twee groepswedstrijden op het WK in Qatar, zo laat de Portugese voetbalbond zondag weten.  Verder onderzoek moet uitwijzen of hij in geval van kwalificatie nog kan meespelen in het vervolg van het toernooi, stelt de Portugese federatie nog. .
  5. 27-11-2022.
  6. 18 uur 41. De FIFA heeft een disciplinaire procedure geopend tegen de Servische federatie na een incident in de Servische kleedkamer voor hun eerste WK-match tegen Brazilië. Op foto's is een vlag te zien waarin Kosovo in het Servische grondgebied wordt gesitueerd. De FIFA preciseert niet om welke inbreuk het gaat, maar benadrukt de verplichtingen rond "fair play" en "geweldloosheid". Sancties kunnen gaan van een match achter gesloten deuren tot uitsluiting. De Kosovaarse minister van Sport sprak op Twitter over boodschappen van "haat, xenofobie en genocide" richting Kosovo. De vlag lijkt de annexatie van het onafhankelijke Kosovo te insinueren met de boodschap: "We zullen nooit loslaten." .
  7. 11 uur 17. Lang naar de kant bij Oranje. Noa Lang is geblesseerd uitgevallen op de training van het Nederlands elftal. De aanvaller kreeg last van zijn rechterenkel na een duel met Tyrell Malacia. Lang probeerde het nog even, maar liep vervolgens met de teamarts van Oranje van het trainingsveld. De blessure leek niet ernstig, want na een korte behandeling wilde de speler van Club Brugge de training weer hervatten. Louis van Gaal vond dat niet verstandig en hield hem aan de kant. Lang kreeg op het WK nog geen speeltijd van de bondscoach. .
  8. 08 uur 16. Radja Nainggolan duikt op in Qatar als "Belgische voetballegende". Bij Antwerp is hij verwezen naar de B-kern, maar in Qatar wordt hij onthaald als voetballegende. Radja Nainggolan vertoeft dezer dagen in een vijfsterrenhotel in Doha waar hij omringd wordt door voetbalsterren als Kaka, Figo en Sneijder. De middenvelder werd door de FIFA uitgenodigd en speelde al een wedstrijdje met enkele fans. Nainggolan was ook aanwezig bij de eerste wedstrijd van de Belgen tegen Canada.  .
  9. 26-11-2022.
  10. 17 uur 31. Mexicaanse bondscoach looft "Canadese masterclass" tegen België. Argentinië staat al met de rug tegen de muur en moet zaterdag winnen tegen Mexico. De bondscoach van de Mexicanen gelooft rotsvast in zijn ploeg en wil zich laten inspireren door...Canada.  "Vooral in de eerste helft hebben zij de Belgen echt gedomineerd", klonk het. "Ze hebben hun speelstijl echt opgedrongen, een ware masterclass en het beste voetbal dat ik al heb gezien dit WK." .
  11. 08 uur 22. Hernandez succesvol geopereerd aan knie. Lucas Hernandez is met succes geopereerd aan zijn rechterknie, zo bevestigde Bayern München donderdag. De Franse verdediger liep dinsdag in de eerste groepsmatch van Les Bleus op het WK tegen Australië (4-1) een scheur in de voorste kruisband op. De 26-jarige Hernandez blesseerde zich al vroeg in de wedstrijd zonder dat er een contact met een tegenstander had plaatsgevonden. Hij werd vervangen door zijn jongere broer Théo.  Een MRI-scan in het ziekenhuis in Doha bracht de scheur in de kruisband aan het licht. Donderdagavond werd hij in Innsbruck geopereerd. Volgens Bayern begint "in de loop van de volgende dagen" zijn revalidatieproces in München. .
  12. 25-11-2022.
  13. 12 uur 39. Kane raakt bij Engeland fit voor wedstrijd tegen VS. De Engelse bondscoach Gareth Southgate heeft zijn aanvoerder Harry Kane groen licht gegeven voor de WK-groepswedstrijd van morgen/vrijdag tegen de Verenigde Staten. "Hij heeft de afgelopen dagen meer individueel getraind, maar het gaat goed met hem. Hij is fit genoeg om te spelen. Soms moet je even ergens extra aandacht voor hebben, maar alles is in orde. Het gaat meer om zijn voet dan om zijn enkel", zei Southgate. .
  14. 11 uur 26. Belgische minister: "Hoffelijk gesprek met Infantino". Minister Hadja Lahbib van Buitenlandse Zaken laat vandaag weten dat haar gesprek met FIFA-baas Gianni Infantino gisteren in het stadion "hoffelijk" verliep. Ze toonde de FIFA-baas de OneLove-armband die ze droeg. "Het was een hoffelijk gesprek over onder meer het respect voor de vrijheid van meningsuiting, de waarden die voetbal met zich meebrengt en hoe deze uit te drukken op het veld of op de tribune." .
  15. 11 uur 25.
  16. 11 uur 03. Duitsland mag hopen op Sané tegen Spanje. Hansi Flick mag zondag in de tweede WK-groepswedstrijd tegen Spanje hopen op de rentree van Leroy Sané. "Leroy is op het oefenveld verschenen en traint op zich, dat is positief", meldde de Duitse bondscoach donderdag. De 26-jarige aanvaller van de Duitse recordkampioen Bayern München miste woensdag de Duitse WK-opener tegen Japan wegens knieklachten. De Mannschaft ging hierin met 2-1 de boot in. Flick betreurde voor het duel met de Aziaten nog de afwezigheid van Sané, "een speler die het verschil kan maken en met zijn kwaliteiten in zijn eentje een wedstrijd kan doen kantelen", aldus de T1.  In het duel met de Spanjaarden, die hun eerste groepswedstrijd tegen Costa Rica met 7-0 wonnen, staat de Duitse ploeg al zwaar onder druk. De wereldkampioen van 2014 ging er vier jaar geleden in Rusland in de poules uit en moet een nieuwe soortgelijke blamage vermijden. .
  17. 24-11-2022.
  18. 20 uur 28. Denemarken verliest Delaney. De Deense middenvelder Thomas Delaney moet het WK verlaten met een knieblessure, opgelopen in de wedstrijd van dinsdag tegen Tunesië. Dat heeft de Deense voetbalbond (DBU) bekendgemaakt. "We zullen hem missen op en naast het veld", zei bondscoach Kasper Hjulmand. "Maar andere spelers zijn klaar en we hebben een sterke ploeg voor de volgende wedstrijden." Volgens de DBU zal Delaney's revalidatie vier weken duren. De middenvelder van Sevilla werd dinsdag tijdens het 0-0 gelijkspel met Tunesië vlak voor rust gewisseld. De Denen staan zaterdag tegenover Frankrijk.    .
  19. 15 uur 05. De zorgen om Harry Kane lijken een beetje opgeblazen. Volgens ploegmaat Jordan Pickford heeft de aanvaller vandaag gewoon meegetraind ondanks een pijnlijke enkel. "Ik denk dat het wel meevalt", verklapte de doelman.  .
  20. 13 uur 04. FIFA onderzoekt mogelijk homofobe gezangen van Ecuadoraanse fans. Het Disciplinair Comité van de wereldvoetbalbond FIFA heeft woensdag een onderzoek geopend naar mogelijk homofobe gezangen van Ecuadoraanse fans tijdens de openingsmatch van het WK tussen Ecuador en gastland Qatar. De Zuid-Amerikanen wonnen de partij zondag met 2-0.  Tijdens de match zouden enkele van hun supporters homofobe gezangen hebben laten weerklinken aan het adres van Chili. Dat land betwistte het WK-ticket van Ecuador. Chili spande een zaak aan bij de wereldvoetbalbond omdat Ecuador in de WK-kwalificatiewedstrijden met Byron Castillo speelde. Die was volgens de Chilenen niet speelgerechtigd aangezien hij geboren is in Colombia.  Na heel wat juridische stappen kwam de zaak bij het Internationaal Sporttribunaal TAS terecht, dat oordeelde dat Ecuador wel degelijk aan het WK mocht deelnemen, maar bij de start van de volgende WK-kwalificaties een puntenstraf krijgt en een boete moet betalen. Uiteindelijk werd Castillo niet opgenomen in de WK-selectie van Ecuador om nieuwe betwistingen te vermijden. .
  21. 09 uur 40. "Der Kaiser" reist niet naar Qatar. Franz Beckenbauer zal niet afreizen naar het WK voetbal in Qatar. Het Duitse voetbalicoon moet voorzichtig zijn met zijn gezondheid. "Ik kamp met een ooginfarct en kan daardoor helaas niets meer zien door mijn rechteroog", verklaarde Beckenbauer aan weekblad Bunte . "Ik kan daar mee verder, maar ik ga er niet mee naar Qatar gaan. Ik moet bovendien ook voorzichtig zijn met mijn hart. Ik ga voor de televisie duimen voor Duitsland." De 77-jarige Beckenbauer won het WK met (West-)Duitsland als speler in 1974 en als trainer in 1990. Nadien werd hij voorzitter van Bayern München en speelde hij een grote rol bij de organisatie van het WK van 2006 in Duitsland. De voorbije jaren woonde hij nog zelden wedstrijden bij. .

  uitslagen en klassement

  FIFA WereldkampioenschapFIFA Wereldkampioenschap Groep A speeldag 3

    ploegptnmm+m-m=d+d-d+/-
  1ranking team advancesNederland 42101312
  2ranking team advancesEcuador 42101312
  3Senegal 32110330
  4Qatar 0202015-4