90+13'
Mehdi Taremi
6 - 2
90+13'

Over het kanaal kunnen ze beginnen dromen. Engeland is met een monsterzege aan het WK begonnen. De Three Lions schoten in totaal zes keer raak tegen een kansloos Iran, dat wel twee eerredders mocht vieren. Opvallend genoeg schoot Harry Kane niét raak, Saka en Rashford - racistisch bejegend na hun penaltymissers in de EK-finale - deden dat wel.

Engeland - Iran in een notendop:

• Sleutelmoment: Engeland telt Iran nog voor de rust helemaal uit met twee goals in drie minuten. Saka laat de Iraniërs sakkeren met een heerlijke treffer en Sterling maakt er op aangeven van Kane 3-0 van. Een opdoffer die Iran nooit meer te boven komt.

• Man van de match: Wat een WK-debuut voor Bukayo Saka! De 21-jarige speler maakte dit seizoen al het mooie weer bij Arsenal en doet dat nu ook in het Engelse shirt. Met twee goals had hij een stevig aandeel in de vlotte overwinning van de Three Lions.

• Opvallend: 25 (!) minuten of bijna een halfuur extra tijd, dit moet de langste WK-wedstrijd ooit zijn. Het was vooraf aangekondigd dat extra tijd op dit WK extra lang zou zijn als het spel te vaak stilligt en deze match spant meteen de kroon.

• Opvallend (bis): Jude Bellingham brak de ban voor Engeland met zijn eerste treffer in het Engelse shirt. Als tiener scoren op een WK voor de Engelse ploeg, enkel Michael Owen deed het hem voor. 19 jaar en 145 oud is Bellingham ook de op twee na jongste speler die voor Engeland in actie komt op een WK.

Iran is speelbal in Engels doelpuntenfestival

Commotie na amper twee minuten. Maguire en Stones werden bij de eerste hoekschop van de wedstrijd duidelijk onderuit getrokken, maar zowel ref Claus als de VAR zagen er vreemd genoeg geen penaltyovertreding in.

Enkele minuten later eiste Beiranvand een weinig benijdenswaardige hoofdrol op. De Iraanse doelman knalde met zijn gezicht snoeihard tegen een ploegmaat en werd minutenlang behandeld aan zijn neus. Hij probeerde het nog even, maar werd uiteindelijk toch van het veld gedragen.

Ruim 20 minuten waren zo gepasseerd en de wedstrijd kon opnieuw beginnen. Pas op het halfuur kon Engeland de dominantie ook omzetten in doelgevaar. Op een lage voorzet van Saka besloot Mount in één tijd nipt naast en een kopbal van Maguire op een hoekschop standde op de lat. Bellingham verging het niet veel later beter. De tiener van Dortmund kopte de bal op aangeven van Shaw heerlijk buiten het bereik van invallersdoelman Hosseini: 1-0.

De ban was gebroken en met twee goals in vier minuten telde Engeland Iran nog voor de rust helemaal uit. Saka liet Hosseini kansloos met een heerlijk schot in één tijd en ook Sterling gaf de doelman het nakijken met een knap tikje op een voorzet van Kane. De reguliere 45 minuten zaten er toen net op, maar door de eindeloze blessurebehandeling van Beiranvand kwamen er maar liefst 14 minuten bij. Het werd zo de wellicht de langste eerste helft in de WK-geschiedenis.

De tweede helft werd een maat voor niks. Engeland speelde in spaarmodus, terwijl Iran geen vuist kon maken. Integendeel, op het uur maakte Saka er met zijn tweede goal zelfs 4-0 van. Op aangeven van Charleroi-speler Gholizadeh kon Taremi wel nog de eer redden van Iran, maar twintig minuten voor het einde deelde Rashford een nieuwe tik uit. Amper op het veld als vervanger van Saka mikte hij de vijfde Engelse treffer voorbij Hosseini.

Grealish zette in de slotfase de kers helemaal op de taart met de 6-1. Azmoun kreeg oog in oog met Pickford nog de kans om te milderen, maar de doelman duwde de bal met zijn vingertoppen nog tegen de lat. Uiteindelijk werd het tijdens de 10 (!) minuten extra tijd toch nog 6-2, toen de bal op aangeven van de VAR op de stip ging. Taremi pikte zo nog zijn tweede treffer mee, maar meer dan een doekje voor het bloeden was het niet voor Iran.

Bondscoach Engeland: "Beetje boos over het einde van de match"

Wie 6 keer scoort in zijn opener op het WK, kan alleen maar tevreden zijn. Die vlieger ging niet op voor Gareth Southgate, die bij de BBC toch een beetje stond te mopperen.

"Ik ben een beetje boos over het einde van de match", vertelde hij. "We kunnen niet zo makkelijk goals tegenkrijgen. Voor de rest ben ik wel tevreden. De spelers waren klaar en speelden zoals we dat willen."

"Ik moet daar natuurlijk heel blij om zijn, maar ik ben degene die dit team op de juiste rails moet houden. Het moet volgende keer tegen de Verenigde Staten nog beter."

Hij eindigde wel positief. "We hebben veel goede spelers en ze toonden dat vandaag ook. Aanvallend waren we heel dreigend en onze verdediging controleerde de partij tot een uur spelen perfect. Het team stond er."

90+14' tweede helft
90+14'

Na 13 minuten toegevoegde tijd klinkt het laatste fluitsignaal. Engeland maakt een droomstart op dit WK met een doelpuntenfestival tegen Iran. Het wint overtuigend met 6-2.

90+13'

Taremi stuurt Pickford de verkeerde kant uit en mildert zo tot 6-2

90+13'
90+13'

Taremi maakt er 6-2 van

Taremi stuurt Pickford de verkeerde kant uit en mildert zo tot 6-2. Zijn tweede goal van de wedstrijd, maar veel koopt Iran er niet voor.

90+11'

Penalty voor Iran!

We krijgen op de valreep zowaar nog een VAR-moment. Taremi wordt stevig aan zijn shirt getrokken door Stones. Na consultatie van de beelden legt ref Claus de bal op de stip.

90+9'

Schot van Azmoun strandt op de lat

90+8'

Azmoun mist onbegrijpelijk

Plots nog een huizenhoge kans voor Iran! Azmoun wordt alleen voor Pickford gebracht, maar zijn schot strandt op de lat. Wellicht zat Pickford er nog net bij, maar dit is toch een stevige misser van de invaller.

90+2'

10 minuten extra

Na de 14 extra minuten in de eerste helft, krijgt ook deze tweede helft een stevig verlengstuk van ruim 10 minuten. Toch compleet overbodig bij deze tussenstand.

90+2'

10 - extra time

Er komen 10 minuten extra tijd bij.
90'

Grealish kan er van dichtbij makkelijk 6-1 van maken

90'

Grealish duwt Iran nog dieper in de ellende

Het wordt nog wat erger voor Iran. De invallers doen het weer voor Engeland. Wilson kan zich doorzetten op rechts, snijdt de zestien in en legt dan goed af voor Grealish. Die kan er van dichtbij makkelijk 6-1 van maken.

90'
86'
83'

Het is een sprekende overwinning voor de Engelsen, zonder dat ze zich al te veel hebben moeten vermoeien.

Peter Vandenbempt
77'

Taremi wordt nog eens gelanceerd, dit keer met een lange bal. Hij probeert het in één tijd, maar zijn schot mist de goede richting.

72'

Daar is Rashford: invallen en er 5-1 van maken

72'

Marcus Rashford: invallen en scoren!

Hij staat amper op het veld als vervanger van Saka of hij volgt al het voorbeeld van de dubbele doelpuntenmaker. Marcus Rashford maakt er 5-1 van. De invaller kapt verdediger Hosseini makkelijk uit in de zestien en maakt het netjes af.