Onvermijdelijke Gareth Bale bezorgt Wales gelijkspel tegen Verenigde Staten

1. 36' - Doelpunt - Timothy Weah (1 - 0)
FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 1 - 21/11/22 - 20:01
36'
Timothy Weah
36'
1 - 0

Bijna het hele seizoen is hij onzichtbaar, maar bij Wales duikt Gareth Bale plots op. Tegen de Verenigde Staten bezorgde hij zijn land een felbevochten punt. Met een zelf afgedwongen strafschop wiste hij de openingstreffer van Weah uit.

Verenigde Staten - Wales in een notendop:

• Sleutelmoment: Zo'n tien minuten voor tijd wordt Gareth Bale in de zestien van Amerika neer gehaald. Wales krijgt een strafschop die Bale ook zelf omzet om zo een nederlaag te vermijden.

• Man van de match: Het gevaar van Amerika kwam vooral van de voet van Christian Pulisic. Hij bediende Timothy Weah met een uitstekende dieptepass voor de 1-0. Deemsterde, net als heel de ploeg, wel wat weg in de tweede helft.

• Opvallend: Voor Timothy Weah was de toen 17-jarige Pelé de laatste speler die op een WK wist te scoren tegen Wales. Dat was in 1958. Om maar even aan te geven hoe lang het geleden is dat de Welshmen nog een keer op het grootste toernooi aanwezig waren.

Verenigde Staten maatje te groot voor de rust

Bondscoach Robert Page trok met Wales de kaart van de organisatie. In balverlies werd er in een 5-3-2 een stevig blok neergezet. Daartegenover kreeg Amerika de bal in de schoot geworpen en ze deden er ook vaak iets goed mee in de eerste helft. Rodon verschalkte eerst bijna zijn eigen doelman waarna Sargent de paal trof.

Een doelpunt voor de Verenigde Staten hing in de lucht. Pulisic stuurde Timothy Weah het straatje in en die tikte de 1-0 binnen. De president van Liberia, vader George Weah, keek ongetwijfeld goedkeurend toe. Weah had in die eerste helft wel wat weg van Jeremy Doku. Met zijn flitsen op de flank.

Wat zette Wales daar voor de rust tegenover? Nauwelijks iets. Bale stond vooraan op een eiland te verkommeren en de troepen van Page creëerden nauwelijks kansen.

Bale doet het weer voor Wales

Dat was het sein van Robert Page om Kieffer Moore tussen de lijnen te gooien. Bale kreeg zo vooraan een compagnon naast zich en Wales begon er wat meer in te geloven.

In een wedstrijd met twee gezichten nam plots Wales de bovenhand. Vooral in de lucht waren ze gevaarlijk, maar Davies en Moore konden doelman Turner niet in verlegenheid brengen.

Maar de gelijkmaker kwam er toch. Zimmerman haalde Bale duidelijk onderuit in de zestien: strafschop voor Wales. Bale zette de elfmeter staalhard om en verijdelde zo een nederlaag voor zijn Wales.

Gareth Bale: als zijn land hem nodig heeft, staat hij er ook. In een groep met ook nog Engeland en Iran tellen Wales en de Verenigde Staten nu een puntje.

22:01

De wedstrijd zit erop. Amerika en Wales delen de buit. In de tweede helft kwam Wales beter voor de dag. Zo'n tien minuten voor tijd mocht Bale een strafschop binnen knallen om zo de nederlaag voor zijn land te vermijden.

90+11' tweede helft
90+5'

Hij heeft het nog even geprobeerd, maar Ampadu moet de strijd dan toch staken. Morrell is zijn vervanger.

90+3'

Het spel ligt even stil omdat Ampadu na een tackle, die hij zelf inzette, is blijven liggen. Hij lijkt wel weer voort te kunnen.

90+1'

9' extra tijd

We voetballen nog een tijdje, want we krijgen 9 minuten extra tijd. Zit het venijn nog in de staart?

90+1'

9 - extra time

Er komen 9 minuten extra tijd bij.
89'

Moore op dreef

Wales kan een keer uitbreken na een goede tik van Moore, die toch uitstekend is ingevallen. Johnson kan zo op doelman Turner afstormen, maar de hoek is te klein. Hij kan de doelman dan ook niet verrassen.

88'

Zo duiken we de ultieme slotfase in. Krijgen we nog een winnaar of delen beide ploegen de koek?

85'
84'
83'
82'

Bale met de 1-1!

Dat laat Bale natuurlijk niet liggen. Hij trapt de strafschop staalhard binnen. Het rode legioen kirt van de pret.

82'

Gareth Bale scoort de gelijkmaker vanaf de stip: 1-1

80'

Strafschop voor Wales!

De ref wijst plots naar de stip. Zimmerman komt te laat en haalt Bale onderuit in de eigen zestien. We krijgen een elfmeter voor Wales.

79'
77'

Het gevaar Pulisic

Een beter moment nu van Amerika. Nagenoeg al het gevaar komt van de voet van Christian Pulisic. Hij zwaait met de scepter en kan een hoekschop afdwingen. Die wordt echter naast gekopt.