Ga naar de inhoud

De rockster van Nederland is 71 en ziek: zet u schrap voor de (laatste?) Louis van Gaal-show

Nederland kan wereldkampioen worden. Dat is wat Louis van Gaal (71) beweert en dus zal niemand het tegenspreken. De onnavolgbare goeroe van Oranje wil in Qatar nog één keer toveren, ondanks de prostaatkanker die is vastgesteld.

Bij elk groot sportevenement duiken ze plots op, de laatste jaren steeds talrijker: de selfie-journalisten.

 

Reporters die in supporters veranderen en een foto proberen te scoren met de wereldvedettes die plots tastbaar zijn. Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Kylian Mbappé... Ook op het WK zullen ze er na ieder persmoment rond moeten dribbelen.

 

Gisteren schoof op het Nederlandse mediamoment voor de partij tegen Senegal aanvoerder Virgil van Dijk aan.

 

Selfie-journalisten hadden de telefoon al in de aanslag, maar liepen na de laatste vraag niét massaal naar de topverdediger van Liverpool.

 

Het merendeel snelde richting trainer Louis van Gaal, die gewillig poseerde.

Oranje onderbroeken

Het moment is alleszeggend over de populariteit die de vakman op dit moment geniet.

 

Niet Frenkie de Jong, Memphis Depay of Virgil van Dijk, maar de 71-jarige Louis van Gaal is de rockster bij Oranje tijdens het WK.

 

Eentje die nooit een tegenvallende show opvoert. Terwijl persconferenties van onze Roberto Martinez meestal gevuld zijn met clichés, lopen die van Van Gaal over van heerlijke quotes en onvoorspelbaarheden.

 

"Kan de airco wat lager? Jezus", kreeg de coach al na enkele seconden in Qatar de lachers op zijn hand. Wat later zou Van Gaal met een uitspraak in zijn befaamde Nederengels weer de wereld rondgaan.

 

"I believe that we can come an end", was het antwoord gevraagd naar de ambities op het WK.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Enkele dagen eerder was de officiële bekendmaking van de Nederlandse selectie al even vermakelijk.

 

Zo verkondigde de bondscoach dat hij tijdens de telefoontjes naar de afvallers "naakte spelers zag, omdat ze nog in bed lagen".

 

Al ging het evengoed over de oranje onderbroeken die zijn vrouw Truus hem cadeau had gedaan. "Denk jij dat ik die in het dagelijkse leven draag? De onderbroeken zijn voor wanneer ik bij het Nederlands elftal ben, uit respect voor mijn lieve Truusje."

Prostaatkanker

Ruim anderhalf miljoen Nederlanders zagen de twee vorige week als een jong koppel stoeien in de documentaire Louis. Het heerlijke portret - te bekijken op VRT MAX - toont de man achter het voetbaldier.

Zo begint de film met een typisch Van Gaal-compliment aan zichzelf op een golfbaan in Portugal: "Kijk eens wat een bal! Hij komt precies neer waar ik het voorspelde."

 

Louis ziet alles steeds als eerste.

 

Maar dat hij getroffen zou worden door ziekte? Dat kon de visionair niet voorzien.

 

In april 2022 maakt Van Gaal bekend dat hij aan een agressieve vorm van prostaatkanker lijdt. Van Gaal blijkt al sinds 2020 ziek, maar hield dat al die tijd geheim. Ook zijn spelersgroep wist van niks.

 

Onder zijn trainingsjas zat geen prostaat meer, maar een katheter in zijn blaas. "Zodat ik niet in mijn broek pieste", verwoordde Van Gaal het onomwonden.

Tussen de 25 (succesvolle) bestralingen door bleef de Amsterdammer op post bij de nationale ploeg. "Het is een ziekte die je moet managen", zei de nuchtere Van Gaal daarover. "Dat is eigenlijk het enige probleem. Ik heb genoeg energie om dat te doen.”

 

Zelfs met een breuk in de heup. Door een ongelukkige val voor de beslissende kwalificatiematch tegen Noorwegen was de bondscoach plots immobiel. Van Gaal coacht Oranje dan maar vanuit een rolstoel in de VIP-ruimte naar het WK.

 

Zijn heldenstatus bij spelers en fans wordt alleen maar groter.

Koning Louis I

Ook in Qatar zal niks of niemand Van Gaal stoppen.

 

Het laatste kunstje bij de Nederlandse nationale ploeg moet een voltreffer worden. Nochtans loopt de huidige selectie niet over van het talent.

 

Zo zal er met Andries Noppert (Heerenveen) een doelman zonder één cap starten. Ook rond de 5-3-2-formatie, lage creativiteit en fitheid van Memphis Depay zijn twijfels.

 

Maar Van Gaal?

 

Die blijft overal toeteren dat Nederland wereldkampioen kan worden. En hij herhaalt het zó vaak vol overtuiging dat zijn spelers en alle onderdanen van Koning Louis I het geloven.

 

"Van deze groep verwacht ik meer dan in 2014", benadrukt hij steeds. Dat WK bracht toen onder meer dé keeperswissel en een onverhoopte derde plek. Wat wordt het in Qatar?

 

Laat de show maar beginnen.

Bekijk de docu 'Louis' op VRT MAX

Louis van Gaal is een van de beste voetbaltrainers die Nederland ooit gekend heeft én de man over wie iedereen een mening heeft.