Ga naar de inhoud
Ecuador start met vlotte zege aan het WK.

Gastland Qatar gaat kansloos onderuit in WK-opener tegen Ecuador

 zo 20 november 2022 18:22
Qatar
einde
0-2
Ecuador
  1. 15' - Geel - Saad Al Sheeb
  2. 31' - Doelpunt - Enner Valencia (0 - 2)
  1. 68' - Verv. Romario Ibarra door Jeremy Sarmiento
FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 1 - 20/11/22 - 17:02
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
31'
Enner Valencia
0 - 2
Enner Valencia
31'

Sportief is de WK-opener van Qatar op een fiasco uitgedraaid. Het gastland ging tegen Ecuador volkomen kansloos met 2-0 onderuit. De sjeiks zagen hoe hun defensief wankele ploeg een speelbal was van de Zuid-Amerikanen en zelf op geen enkel moment kon dreigen. Enner Valencia was de gevierde man met twee doelpunten.

Qatar - Ecuador in een notendop
  • Sleutelmoment: Ecuador loopt een mak Qatar net niet onder de voet. Na een halfuur staat de 0-2 op het scorebord, geen mens die dan nog gelooft dat de gastheren dit kunnen ombuigen. Er valt nadien amper nog iets boeiends te noteren.
  • Man van de Match: Drie doelpunten waarvan eentje (terecht) afgekeurd, dit was de avond van Enner Valencia. De Ecuadoranen zullen wel een kaarsje branden, want hun 33-jarige topschutter moest na de rust het veld verlaten met een zere knie.
  • Opvallend: Tot nu toe had geen enkel gastland zijn eerste wedstrijd op het eigen toernooi verloren. Geen van die 22 landen kwam dan ook zo bleek en angstig voor de dag als dit Qatar. Een negatieve primeur.
  • Opvallend (bis): Valencia nam de laatste vijf WK-doelpunten van Ecuador voor zijn rekening. Enkel Eusebio in 1966 voor Portugal, Paolo Rossi voor Italië in 1982 en Oleg Salenko in 1994 voor Rusland deden met een reeks van zes goals ooit beter.
Valencia beslist match al na een halfuur

Dan leg je miljoenen neer om talenten uit andere landen te lokken en trek je met je kern maandenlang op trainingskamp om zó zwak voor de dag te komen op de avond van de waarheid. Qatar was meer dan een paar maten te klein voor de jonge, energieke ploeg van Ecuador.

 

Het Qatarese volkslied galmde nog na in het Al Bayt Stadium toen doelman Al-Sheeb al glorieus naast de bal sloeg en Valencia raak kon koppen. Het gastland werd echter tijdelijk uit de nood geholpen door de VAR, die voorafgaand buitenspel van Estrada opgemerkt had.

 

Complotdenkers die in die (juiste) beslissing bewijs voor Qatarese omkoping zagen, werd snel de mond gesnoerd. Al-Sheeb vloerde na een kwartier de doorgebroken Valencia, die de strafschop zelf koeltjes omzette.

 

De veteraan, ploegmaat van Batshuayi bij Fenerbahçe, drukte op het halfuur nog meer zijn stempel op de openingswedstrijd. Met een krachtige nekslag werkte hij een voorzet van Genkenaar Preciado heerlijk in het hoekje. Pas vlak voor de rust antwoordde Qatar, al had Ali van dichtbij altijd binnen het kader moeten koppen.

 

Na de rust viel er nog bitter weinig te beleven. Ecuador schroefde de intensiteit gevoelig terug, want een lamlendig Qatar had toch niet genoeg in huis om te dreigen. De thuisfans dropen van pure teleurstelling in groten getale af. Ook zonder alcohol kan je dus een flinke kater krijgen.

Fase per fase
90+7'
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
90+6' tweede helft
90+6'
Einde!

Een ontstellend zwak Qatar heeft de openingswedstrijd verloren van Ecuador, dat aan een intense eerste helft genoeg had om de zege binnen te halen. Enner Valencia maakte de beide goals.

90+2'

"Olé! Olé! Olé!" De fans van Ecuador maken de vernedering nog een tikkeltje groter voor gastland Qatar.

90+1'
5 - extra time
Er komen 5 minuten extra tijd bij.
90'
Aftellen

De seconden tikken langzaam maar zeker weg. We doden de tijd met een dubbele wissel voor Ecuador. Veel maakt het allemaal niet meer uit.

87'

Galindez heeft zijn handen gebruikt! De doelman van Ecuador plukt zonder problemen een hoge bal.

87'
Qatar schudt iedereen nog eens wakker, maar een goal levert het niet op
86'

De tweede Qatarese kans komt ook al uit de lucht vallen. Muntari rent achter een diepe bal aan en haalt hard uit, nipt over.

85'
Wat een trieste tweede helft...
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
83'
83'
Slappe hap

Het lijkt wel alsof ze bij Qatar voor de wedstrijd allemaal een valium hebben geslikt. Het is dat Ecuador de voet helemaal van het gaspedaal heeft gehaald, anders zou de score er veel zwaarder uitzien.

79'

Sarmiento mist een opgelegde kans, maar hoeft niet te wanhopen. Zelfs al had hij gescoord, had de VAR de goal teruggedraaid wegens buitenspel.

78'
Veel sfeer is er ook niet in het stadion.
Stef Wijnants
76'
Exit Valencia

Valencia geeft zijn aanvoerdersband af en strompelt naar de kant. Hij heeft deze wedstrijd beslist met zijn twee doelpunten en neemt geen risico's met zijn zere knie.

76'
Een zeldzaam kansje in de 2e helft
75'

Een woest schot van Afif belandt in de tribune.

74'