0-2
Nederland
    1. 69' - Verv. Boulaye Dia door Bamba Dieng
    FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 1 - 21/11/22 - 17:02

Nederland is zakelijk maar succesvol aan het WK begonnen. In een matige wedstrijd tegen Senegal vond het pas laat de winnende treffer. Toptalent Cody Gakpo verloste Oranje in minuut 84 met een knappe kopbalgoal. Diep in blessuretijd legde Davy Klaassen de eindstand vast.

Senegal - Nederland in een notendop:

• Sleutelmoment: Oranje ontbindt pas in de slotminuten zijn duivels. De Jong schildert de openingsgoal op het hoofd van Gakpo en in de extra tijd, wanneer Senegal nog vol voor de gelijkmaker gaat, neemt Klaassen alle twijfels weg.

• Man van de match: Cody Gakpo maakte vandaag het verschil voor Oranje. De PSV-aanvaller zorgde voor dreiging en creëerde kansen, maar zijn ploegmaats faalden in de afwerking. Dan deed hij het maar zelf met een rake kopbal in de 84e minuut.

• Opvallend: De lange extra tijd op dit WK zorgt op de tweede dag al voor records. Verlengingen niet meegerekend is de goal van Davy Klaassen na 98 minuten en 17 seconden de op één na laatste goal in de WK-geschiedenis. Het laatste doelpunt in een WK-match viel eerder vandaag toen Mehdi Taremi na 102 minuten en 30 seconden scoorde voor Iran tegen Engeland.

De Jong laat huizenhoge kans onbenut...

Een doelman met nul interlands op de teller laten debuteren op een WK, de keuze voor Noppert was op zijn zachtst gezegd gedurfd van Louis van Gaal. In de eerste helft werd de debutant niet op de proef gesteld, ook al maakte een roestig Nederland onder druk van een gretig Senegal wel wat fouten.

Ook aanvallend ontbrak de precisie bij Oranje. Gakpo schotelde Bergwijn al na enkele minuten een enorme kans voor, maar de Ajacied kwam net te laat inglijden. Ook Blind mocht het proberen op aangeven van diezelfde Gakpo, hij kopte nipt naast.

De grootste kans en meteen ook de grootste misser kwam evenwel op naam van De Jong. Met een slimme pass lanceerde Bergwijn een snedige counter en op aangeven van Berghuis kreeg De Jong een huizenhoge kans, maar de Barça-speler talmde te lang.

Met de rust in zicht kon Nederland nog eens prikken. Berghuis mocht het nu zelf proberen, maar besloot van net buiten de zestien nipt over. Senegal hield makkelijk gelijke tred en liet Oranje in het slot van de eerste helft nog even zweten. Sarr bood Dia bijna de 1-0 aan, maar Aké kon de voorzet nog net onderscheppen.

...maar maakt het goed met heerlijke assist

Ook in de tweede helft hielden beide teams elkaar in evenwicht en bleven grote doelkansen uit. Van Dijk kopte de beste mogelijkheid voor Oranje over op een hoekschop, Dia zette Noppert dan weer aan werk met een gekruist schot.

Twintig minuten voor het einde zag Senegal met Kouyaté een sterkhouder uitvallen, maar bijna kwam het ook op voorsprong. Gana Gueye haalde op aangeven van Sarr hard uit, Noppert pakte uit met een cruciale redding.

In de slotfase sloeg Nederland plots genadeloos toe. De Jong schudde een heerlijke voorzet uit zijn sloffen en de inlopende Gakpo was doelman Mendy net te snel af. Een koude douche voor een meer dan verdienstelijk Senegal en in de extra tijd besliste Oranje de wedstrijd helemaal. Mendy kon een schot van Depay nog pareren, maar Klaassen scoorde in de rebound.

90+13'

Het ging niet zonder moeite, maar Nederland is perfect begonnen aan zijn WK. Pas in de slotfase kon Oranje het verschil maken tegen Senegal. Gakpo brak de ban, Klaassen besliste de wedstrijd helemaal.

90+11'

Klaassen zorgt voor zekerheid diep in de toegevoegde tijd: 0-2

90+11' tweede helft
    90+9'

Klaassen telt Senegal definitief uit

Boeken toe voor Senegal, Nederland doet er nog een goaltje bij. Mendy kan een schot van Depay nog pareren, maar moet zich gewonnen geven bij de herneming van Klaassen.

90+6'

Geel voor Gueye

We hebben te vroeg gesproken, want nu krijgt ook Gana Gueye nog geel. Hij wordt terecht bestraft voor een elleboogstoot tegen Klaassen.

90+5'

Geel voor Mendy

Na De Ligt voor Oranje loopt nu ook Nampalys Mendy tegen een gele kaart aan. Slechts twee gele kaarten, het geeft aan dat dit een faire wedstrijd was.

90+4'

Invaller Dieng geeft de Senegalese fans nog even wat hoop, maar hij kan zijn kopbal aan de tweede paal niet kadreren. De tijd begint nu echt wel te dringen voor Senegal.

90+1'

8 minuten extra

Ook in deze wedstrijd krijgen we nog een flink verlengstuk. Senegal krijgt nog ruim 8 minuten om een nederlaag te vermijden.

90+1'

8 - extra time

Er komen 8 minuten extra tijd bij.
    90'
    89'
    87'

Gakpo kopt Nederland op 0-1 kort voor het einde

87'

Noppert gaat goed plat

Noppert blijft foutloos, de doelman gaat goed plat op een verre knal van Pape Gueye en werkt de bal in hoekschop. Kan Senegal het nog rechtzetten in de slotminuten?

85'

Gakpo opent de score!

Nederland slaat genadeloos toe in de slotfase! De Jong schudt een heerlijke voorzet uit zijn sloffen en de inlopende Gakpo is Mendy net te snel af. Hij kopt de openingstreffer in doel, Oranje lijkt plots op weg naar een driepunter.

84'
    76'

Cruciale redding van doelman Noppert

74'

De wissel van Gueye liet even op zich wachten, omdat bondscoach Cissé ook nog Jackson in de ploeg wou brengen. Hij neemt de plaats in van Diatta.

73'

Noppert voorkomt de 1-0!

Terwijl Pape Gueye klaar staat om in te vallen komt Gana Gueye plots dicht bij de 1-0. Op aangeven van Sarr haalt hij uit vanaf de rand van de zestien, maar Noppert schudt een prima redding uit zijn mouwen. Toch al de tweede cruciale tussenkomst van de doelman.