1. 67' - Doelpunt - Moisés Caicedo (1 - 1)
FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 3 - 29/11/22 - 16:00
67'
Moisés Caicedo
67'
1 - 1

Net als in 2002 heeft Senegal zich door de groepsfase van het WK geworsteld. De Afrikaanse kampioen ging in groep A nog verdiend op en over Ecuador na een 1-2-zege. Een spannende match werd beslist door goals met een Belgisch randje.

Ecuador - Senegal in een notendop:

• Sleutelmoment: Caicedo brengt na meer dan een uur spelen Ecuador op gelijke hoogte en de kwalificatie. Dat was echter zonder Koulibaly gerekend. Slechts drie minuten later trapt die Senegal het delirium in.

• Man van de match: Kalidou Koulibaly stak Enner Valencia met zijn collega verdedigers in zijn broekzak. Hij zorgde daarbovenop voor de beslissende treffer en heerste ook in het luchtruim wanneer Ecuador in het slot de ene na de andere bal in de Senegalese zestien pompte.

• Opvallend: Senegal wint voor het eerst in zijn geschiedenis twee WK-wedstrijden op rij.

• Belgische link: De uiterst spannende wedstrijd kreeg ook een Belgisch tintje. Caicedo, de maker van de 1-1, speelde in een niet zo ver verleden nog voor Beerschot. Matchwinnaar Kalidou Koulibaly heeft dan weer een verleden bij Racing Genk.

Betere kansen voor Senegal

Een primeur voor Ecuador, want La Tri stond voor het eerst op het WK tegenover een Afrikaans team. Die blinde vlek zorgde er dan ook voor dat de troepen van Gustavo Alfaro niet goed wisten wat te verwachten.

De grootste kansen van de partij waren dan ook voor Senegal. Idrissa Gueye wrong een enorme mogelijkheid de nek om en niet veel later deed Dia hetzelfde.

De 0-1 hing in de Qatarese lucht. Uiteindelijk had Senegal de verdiende voorsprong toch te pakken. Hincapie haalde Sarr onderuit en die laatste zette de gefloten strafschop ook om.

Ecuador wist wat te doen, want ook bij een gelijkspel kwalificeerden de Zuid-Amerikanen zich voor de 1/8e finales. Dat was ook virtueel een feit wanneer Caicedo een verlengde hoekschop in doel devieerde. Caicedo (21 jaar en 27 dagen) werd daarmee de jongste doelpuntenmaker van Ecuador op een WK.

Nog een nagelbijtende slotfase

Al was dat het enige wat Ecuador aanvallend in elkaar knutselde. Het is dan ook te afhankelijk van Enner Valencia, die helemaal uit de wedstrijd werd gehouden. Geen zevende opeenvolgende WK-treffer dus voor de ploegmaat van Batshuayi bij Fenerbahçe. Dat had een record geweest.

Senegal was echter niet van slag na die gelijkmaker van Caicedo. Drie minuten later was het namelijk prijs aan de overzijde. Na een vrije trap viel het leer voor de voet van Koulibaly die het koelbloedig afmaakte.

Ecuador moest andermaal komen. Zonder al te veel overleg werd in de nagelbijtende slotfase de ene na de andere lange bal in de zestien van Senegal gedropt. Maar dat was uiteraard een kolfje naar de hand van de kopbalsterke Koulibaly.

Senegal plaatst zich zo voor de tweede keer in de WK-geschiedenis voor de knock-outfase. Ecuador mag dan weer de koffers pakken.

17:59

De wedstrijd zit erop. Senegal plaatst zich voor de 1/8e finales ten koste van Ecuador. La Tri kon in de tweede helft wel nog gelijk maken, maar Koulibaly zorgde meteen daarna voor de 1-2. Daar herstelde Ecuador niet meer van.

90+8' tweede helft
90+4'

Koulibaly is baas

Ecuador zet nu alles op alles en pompt de ene na de andere voorzet in de zestien van Senegal. Het speelt in de kijker van Koulibaly die voorlopig alles wegkopt. Hij heerst in het luchtruim.

90+1'

90'

6' extra

De tijd tikt als bondgenoot voor Senegal verder weg. Ecuador krijgt nog zes minuten om voor de gelijkmaker en de kwalificatie te zorgen.

88'

Pape Gueye krijgt wel heel veel ruimte en kan dan ook uithalen. Galindez heeft de nodige moeite met het schot, maar kan toch in twee tijden redding brengen. Toch even schrikken voor Ecuador.

84'

De wedstrijd van Angelo Preciado zit er op. Porozo komt de speler van Genk vervangen.

82'

Harde knal van Dia

81'

Wat kan Ecuador nog?

Kan La Tri een antwoord geven op dat tegendoelpunt van Koulibaly? De tijd begint nu toch stilaan te dringen en het ziet er voorlopig niet naar uit dat ze kansen bij elkaar kunnen voetballen. Al moet het leer maar één keer goed vallen natuurlijk.

76'

Ecuador probeert het nog eens, Mendy redt

75'

Wanneer Valencia niet thuis geeft, is er vooraan weinig te beleven bij Ecuador.

Bert Sterckx
70'

En meteen weer 1-2!

Lang heeft Ecuador van dat doelpunt niet kunnen genieten, want het staat alweer in het krijt. Na een vrije trap krijgt Koulibaly het leer in de schoot geworpen en hij werkt het ook goed af. 1-2: alles weer te herdoen voor Ecuador.

70'

Meteen de 1-2: Koulibaly werkt goed af

68'

Caicedo maakt er 1-1 van!

Ecuador leeft weer! Torres kan een hoekschop nog verlengen en aan de tweede paal staat Caicedo op de goede plek om de 1-1 in doel te tikken. Een levensbelangrijk doelpunt voor La Tri.